Amikor szívás, hogy te vagy a legjobb

Nem szűkölködött a tehetségekben a 2014-es draft, az elkapók között pedig számos kiválóság állt profinak. Közülük többen is a mai NFL meghatározó alakjaivá váltak. Nem nagyképűség azt állítani, hogy Odell Beckham Jr. a class legjobb WR-e, viszont gyakorlatilag ő az egyetlen olyan játékos, aki még nem kapta meg a második, nagy pénzt jelentő szerződését. Vajon igazságos ez így?

Szinte képtelenség követni azt, hogy ki mennyiért és mikor írt alá, így a következő adatokat gyűjtöttem ki: 2017.12.29.: Davante Adams (Packers): 4 év, 58 millió (30 millió garantált)

  • 2018.03.09.: Mike Evans (Buccaneers): 5 év, 82 millió (55 millió garantált)
  • 2018.03.14.: Allen Robinson (Bears): 3 év, 42 millió (25 millió garantált)
  • 2018.03.15.: Sammy Watkins (Chiefs): 3 év, 48 millió (30 millió garantált)
  • 2018.03.15.: Paul Richardson (Redskins): 5 év, 40 millió (16,5 millió garantált)
  • 2018.04.12.: Jarvis Landry (Browns): 5 év, 75,5 millió (47 millió garantált)
  • 2018.07.17.: Brandin Cooks (Rams): 5 év, 80 millió (50 millió garantált)

Keményen röpködnek a pénzek, olyan játékosoknak adnak évi 14-16 milliót, mint a tavalyi évet ACL szakadás miatt kihagyó Allen Robinsonnak vagy a sorozatos sérülései után gyengélkedő Sammy Watkins-nak. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy előbbitől már egy év után megválhatnak Chicago-ban, míg utóbbi gyakorlatilag egy két éves szerződést kötött. Azt hiszem világos, hogy ez nem abszolválható Beckhamnél, gyakorlatilag biztosra veszem, hogy nem fog úgy aláírni egy 4 vagy 5 éves szerződést, hogy rövid időn belül ki lehessen lépni belőle. Jarvis Landry-t pl. 2 szezon után kirakhatja a Browns, így hiába van ott a 75,5 millió a papíron, ha nem úgy teljesít, akkor „csak” 34 milliót fog belőle látni és valószínűleg utána már nem adnak neki egy ilyen nagy értékű kontraktust. Azért annyira ne sajnáljuk, a házibulikra akkor sem az alsó polcos La Fiestából fog betankolni.

A struktúrán kívül tehát fontos, hogy milyen összeg szerepel a szerződés végén és igen csábító lehet a 100 milliós összeg. J.J. Watt és Adrian Peterson is hasonló összegért írt alá, igaz előbbi 6, utóbbi pedig 7 évre. Valószínűleg Beckham is szeretne a 100 millió dolláros klubhoz tartozni és könnyen lehet, hogy ez az egyetlen lehetősége. A csapatunk ennél valószínűleg kisebb összeget ajánlott/fog ajánlani, a licit kezdete olyan 85-90 millió közötti értékről indulhat. A tavalyi sérülés miatt nem valószínű, hogy ötnél több évben gondolkodnánk, sőt akár egy 4 éves dealt sem tartok elképzelhetetlennek. Ez játékosoldalról sem lenne rossz, hiszen a 29-dik születésnapja előtt szakítani tudna még egy nagyot, vagy ha továbbra is gyengélkedünk, akkor egy versenyképesebb csapatot választhatna magának. A garantált tartalom talán még fontosabb is, mint a végösszeg, hiszen ahogy feljebb említettem ez határozza meg, hogy hány év után rakható ki az adott játékos. Kirívó volt Kirk Cousins szerződése, aki az NBA-hez hasonlóan full garantált kontraktust kapott, de a jelenleg érvényes kollektív szerződés alatt egy elkapó sem fog ilyet látni.

De vajon miért nem írt még alá Beckham? A pályán a lehető legtermészetesebb módon hajtja végre a nagyobbnál nagyobb elkapásokat és ha kell akkor 70-80 yardon át nyargal az end zone-ba, ezen kívül azonban szinte minden komplikált vele kapcsolatban. A listában felsorolt játékosokhoz képest gyakorlatilag rocksztárnak számít, így a fokozott népszerűség nagyobb fizetést is eredményez. Érezhető hatása lehet ennek a salary capre, azonban összességében a franchise nem járna rosszul pénzügyileg. Többen is vannak, akiknek zavarja a szemét ez a sztárság, de nekem egyelőre nincs ezzel problémám. Amíg nem lesz kihatással Beckham pályafutására a történet, addig hadd barátkozzon színészekkel és zenészekkel. A múltban Rob Gronkowskit például Britney Beth oldalán kapták lencsevégre. Akinek nem ismerős a hölgy neve, az nyugodtan keressen rá a munkásságára…

Nagyobb probléma a pályán mutatott magatartás és a tavalyi bokasérülés. Talán sikerült rendeznie a Josh Normannel való viszonyát, de arra nem kaptunk választ, hogy sikerült-e letudnia a sorozatos oldalvonal melletti hisztiket. Mindössze 4 mérkőzésen láthattuk tavaly OBJ-t, így nincs reális infónk erről. Még az egyik összejövetelen hallottam egy érdekes összevetést, miszerint Cristiano Ronaldo-hoz lehetne hasonlítani őt és jobban belegondolva ez megállja a helyét. A követőik odavannak értük, ami nem is csoda, hiszen a sportáguk legjobbjai között vannak. Keveset beszélnek róla, de mindketten kőkeményen megdolgoztak azért, hogy ide jussanak. A dívaként történő viselkedésről pedig már beszéltem, hihetetlen bizonyítási vágy és győzni akarás lakozik bennük, amit nem mindig tudnak megfelelően feldolgozni. Biztosan lesztek néhányan, akiknek nem fog tetszeni ez a párhuzam, de szerintem megállja a helyét. Áttérve a bokasérülésre, közel 100%-os állapotban van a sérült testrész, így jogosan reménykedhetünk benne, hogy nem kell PUP listán kezdeni az edzőtábort. Azzal viszont tökéletesen egyetértek, hogy meg akarja várni a csapat a teljes gyógyulás tényét, amíg erről nem sikerült meggyőződni, addig nem akarnak egy ilyen megaszerződést adni. Valószínűleg tárgyalt is erről a két fél és ez is belejátszhat abba, hogy eddig csendes offseasonja van Beckhamnek.

Vajon milyen érzés lehet azt látni, hogy a nála valamivel alacsonyabb szinten teljesítő kollégák sorra kapják a nagy pénzeket? Valószínűleg nagyon rossz, hiszen én sem érezném jól magam, ha jobban teljesítek másnál és ők előbb aratják le a babérokat. Ugyan nagyon nagy pénzt kap az elit, de ne felejtsük el, hogy vasárnaponként vásárra viszik a bőrüket. Gondoljunk Ryan Shazierre, akinél az is komoly eredmény lenne, ha a jövőben mankó nélkül tudna majd járni. Mindenki be akarja biztosítani a saját és a családjának a jövőjét, a megkeresett jövedelemből pedig az utódoknak is jutni fog. Ezen kívül ezek a játékosok szinte valamennyi területen versenyeznek egymással, a fizetésekben is. Ha kevesebbet akarnának adni Beckhamnek mint pl. Evans-nek, akkor annak az lenne az üzenete, hogy mögé rangsorolják, ami érthetően kiverné a biztosítékot. Szinte senki sem menne bele egy ilyen dealbe, még akkor sem, ha ezen kívül aláírt már számos reklámszerződést is.

Részben saját magának, részben a helyzetnek köszönheti OBJ, hogy még nem kapta meg a nagy pénzt. Egyelőre nem tudta bebizonyítani, hogy a folyamatos hiszti már a múlté, viszont a bokasérülés is a lehető legrosszabbkor jött neki. Korábban felröppent egy olyan hírmorzsa, hogy mindössze a teljes felépülésre várunk és már az edzőtáborban megszülethet a megállapodás. Adná az ég, hogy így legyen, hiszen Landon Collins szerződése is a végéhez közeledik és a szezon végén nem fogunk tudni mindkettejükkel hosszabbítani. Nagyon rászolgálna már az új szerződésre Beckham, de remélhetőleg néhány héten belül alá is írja és nem kell aggódnunk a holdout miatt. Érdekes dolgokat tud tehát produkálni az élet, hiszen hiába ő lett a 2014-es class legjobb elkapója, még mindig türelmesnek kell lennie. Az azonban biztos, hogy történelmi szerződést fog aláírni. És hogy mennyi az annyi? Érzésem szerint egy 5 éves szerződés esetén 95-100 millió dollárra lehet számítani kb. 60-65%-os garantált tartalommal, míg 4 év esetén olyan 75-80 millió lehet az irányár.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu