Fact or fiction: 83 feletti PFF ratinggel zár Solder

Nate Solder volt az idei holtszezon nagy igazolása, aki ezzel a legnagyobb fizetésű támadó falember lett a ligában. Nagyon nehéz jó képességű játékost találni erre a posztra, hiszen az egyetemekről kevés kimagasló tehetség érkezett meg az NFL-be, a veterán játékosok pedig aranyáron mennek. Ugyanez igaz Solderre is, akit a Pro Football Focus a 32-dik helyre rangsorolt 2017-ben. Vajon megérte az árát?

2011-ben draftolta a Patriots az 1. kör 17. helyén és rögtön kezdő lett. Azóta gyakorlatilag kirobbanthatatlan, egyedül 2015-ben kellett huzamosabb időt kihagynia egy sérülés miatt. Nem véletlen, hogy aktiválták az újonc szerződésének az 5. éves opcióját, amit két évvel meg is toldottak. Ez idén járt le, Solder pedig úgy döntött, hogy kipróbálja a piacot. 4 évre, 62 millió dollárért írt alá, amelyből 35 millió garantált. Óriási szükség volt rá, hiszen Ereck Flowers személyében nem sikerült megtalálni Will Beatty utódját és évek óta gyengélkedik a támadófal. Más potenciális OT nem volt elérhető, Andrew Norwell pedig a Jaguars-hoz írt alá, így várható volt, hogy Soldernél nyitja meg a csapokat Gettleman. A Pro Football Focus a középmezőnybe rangsorolta, elsősorban a gyengébb passzblokkolás miatt. Ugyan nem kell szentírásnak tekinteni az ott leírtakat, de számos esetben jó közelítést adnak a PFF által összegyűjtött számok.

Fact or fiction? Fact. 83,7 volt az eddigi legmagasabb Solder értékelés, még 2013-ban. A mélypont a rövid 2015-ös esztendőben jött el, az eddigi 7 szezonjának az átlaga pedig 77,2. Ez alapján meglepő lehet amit írok, de reálisnak tartom azt, hogy Solder topteljesítménnyel rukkol elő. Egyrészt számos alkalommal változott mostanában a Pats támadófala, ők is szenvedte a kezdőötös felállításával. Idén egy stabil társat kaphat Will Hernandez személyében, ráadásul a tight end Rhett Ellison is remekül blokkol. Saquon Barkley játéka is felhúzhatja a támadófal értékelését, egy-egy szép futása a pufifánkok teljesítményét is vonzóbbá tudja tenni. Úgyhogy ebben az esetben optimista vagyok és kimagasló játékot várok Soldertől.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu