Az AFC észak veretelenségének története

afc-north-futures-odds.jpg

Hiába van még hátra két mérkőzés az NFL 2018-as szezonjának nyitó fordulójából, már most kijelenthető, hogy mindössze egyetlen csoport büszkélkedhet azzal, hogy a négyes egyik tagja sem szenvedett vereséget. Ez a kvartett pedig nem más, mint az AFC Észak. Elsőre ez az adat nem tűnhet érdekesnek, de ha azt nézzük, hogy itt található a tavaly nyeretlenül záró Cleveland Browns, és hogy a csoport két tagja egymás ellen kezdte az évet akkor lesz izgalmas a dolog.

Kezdjük is a legfurcsábbal. A négyes egyik nagy ágyúja, az évek óta stabilan bajnokesélyesek közé sorolt Pittsburgh Steelers Clevelandben kezdte meg 2018-as menetelését. Az arany-feketék az elmúlt időszakban a Le’Veon Bell körül kialakult kaotikus helyzet miatt kerültek a címlapokra, és ahogy azt várni is lehetett, a makrancos sztárfutójuk nélkül érkeztek Ohioba. Az idei Hard Knocks sorozat sztárjai, a Browns játékosai komolyan fogadkoztak, hogy 2018-ban biztosan megnyernek pár meccset, és az elsőt pont a Steelers ellen szeretnék behúzni. A hazaiak komoly segítséget kaptak az égiektől is, hisz a találkozó végig esőben zajlott, ami hátráltatta a vendégek életveszélyes passzjátékát. Ben Roethlisberger-ék hozták is az elvártakat (3 INT, 3 fumble). A sok hiba ellenére a Steelers a negyedik negyedig simán 21-7-re vezetett, ami elárulja mennyire gyenge lábakon állt a Browns támadójátéka. A záró negyedben aztán egy James Conner fumblet követően erőre kaptak Hue Jackson fiai, és előbb Carlos Hyde egy jardos futásával felzárkóztak, majd két perccel a vége előtt ezzel a Taylor-Gordon összjátékkal egyenlítettek:

Mivel a hátralévő időben az eredmény nem változott, jöhetett a hosszabbítás. Az extra 15 percben főleg a punterek voltak akcióban, ám az utolsó ötben felgyorsultak az események. Előbb a Pittsburgh jutott el a Browns 24-eséig, ám a Pro Bowler rúgó Chris Boswell 42-ről hibázott. Ezután újabb Cleveland-i punt jött, ám a hazaiak védelmének a következő driveban sikerült megszerezniük a labdát. Ám a támadók nem tudtak mit kezdeni a lehetőséggel (három próbálkozás -1 jard), így jöhetett Gonzalez, hogy 43-ról megszerezze csapata hőn áhított győzelmét:

Így maradt a 21-21-es döntetlen. Elmondható tehát, hogy a Cleveland nem vesztett, de ennyire Brownsos befejezése nem is lehetett volna a meccsnek.

A legsimább találkozója a csoportban a Baltimore-nak volt. A Maryland-i gárda azt a Buffalo Billst fogadta, amelyik tavaly a Ravens Bengalstól elszenvedett utolsó fordulós vereségével jutott be a rájátszásba. John Harbaughék így bosszúszomjasan várták a Nyugat-New York-i ellenfelet. A mérkőzés minden szempontból a hazaiak akarata szerint alakult. Joe Flaccoék kihasználták, hogy a vendégeknek nem volt futó játéka (83 jard), sem passzjátéka (Peterman 24 jard, 2 INT, Allen 74 jard), így harmadik negyed végén már 40-7-es Ravens vezetést mutatott az eredményjelző. Ebben az egyoldalú verésben is voltak azonban szép megoldások, mint például ez a nem mindennapi Crabtree elkapás:

Sokat elmond a találkozó egyoldalúságától, hogy a derbi végén a hazaiak első körben választott újonc QB-ja, Lamar Jackson is pályára léphetett, megízlelve ezzel az NFL légkörét. A vége 47-3-as Baltimore siker lett, ami előre jelezheti mindkét együttes idei sorsát.

A forduló legszebb története Indianapolisban íródhatott volna, ahol 20 hónap kihagyás után újra pályára lépett a Colts QB-ja, Andrew Luck. A 28 éves irányító a makacs vállproblémáit maga mögött hagyva vetette bele magát a Bengals elleni mérkőzésbe, és játékával megcáfolta a kétkedőket. Luck vezetésével (és Hilton remek elkapásával) az Indy a harmadik negyed közepére magabiztos 23-10-es vezetésre tett szert:

m ekkor valami megtört a kék-fehérek gépezetében, amit a Cincinnati kihasznált és zsinórban szerezett 24 ponttal megfordította a meccset. Előbb Green, majd Mixon szerzett TD-t, hogy aztán az utolsó percben, a nagyon magyar nevű Clayton Fejedelem egy 83 jardos fumble visszahordással megpecsételje a Colts sorsát.

A Bengals így 34-23-ra megnyerte a találkozót. Pozitívum mindkét együttesnél akadt. Az Indy a verség ellenére remekül védekezett és Luck játéka is bíztató, míg a Cincíynél kiemelendő, hogy idegenben hátrányból sikerült megfordítani a találkozó végkimenetelét.