Egyre acélosabb a Pittsburgh

ravens.jpg

Ha valaki a 23-16-os végeredmény alapján ítélné meg a Baltimore és a Pittsburgh vasárnapi csoportrangadóját, joggal gondolhatná, hogy szoros volt a mérkőzés. Ha csak a számokat nézzük, akár még igazat is adhatnánk az illetőnk, hiszen mindössze egy TD+extra pont döntött a két csapat között, valójában azonban a házigazda Ravens-nek esélye sem volt arra, hogy megállítsa az egyre jobb formába lendülő Steelerst – és persze új szupersztárját, James Connert.

 

Ahogy néztem a mérkőzést, két kérdés merült fel bennem: miért draftolta a házigazda Baltimore Lamar Jacksont, és hogy vajon a Pittsburgh-nek tényleg szüksége van arra, hogy az idei szezonban pályára engedje Le'Veon Bellt? Kezdjük talán a kérdés második felével.

 

Nem és igen. Nem, mert James Conner ezúttal is tökéletesen helyettesítette a pénzéhes futót, olyannyira, hogy sorozatban a negyedik mérkőzését hozta le úgy, hogy legalább 100 jardot futott, 50-et elkapott és touchdownt is szerzett – márpedig ilyen teljesítményre korábban egyetlen játékos sem volt képes a ligában. A Ravens ellen összesen 163 jardot termelt, ami a csapat 405 yardos összteljesítményének majdnem a fele – vagyis főszerepet játszott a vendégsikerben.

 

  

És ebből adódik az igen is, mert örökké Conner sem fogja ezeket a számokat hozni, előbb vagy utóbb a védők megtalálják a módját annak, hogy idejekorán a földre vigyék, ráadásul ő is csak emberből van, elfárad vagy megsérül, és jelen pillanatban nem igazán van helyettese a csapatnál – legalábbis addig, amíg Bell be nem öltözik. De ha így is lesz, nálam egyértelműen a másodéves, az AFC-ben az elmúlt hónap legjobb támadójátékosának választott Conner maradna a kezdő running back. De gondolom, ezzel nem leptem meg senkit sem.

 

Térjünk rá a fenti kérdés első felére. Lamar Jacksont draftolta a Ravens - ez ugyebár tény. Vélhetően azzal a céllal, hogy pár éven belül vegye át Joe Flacco helyét. Igen ám, de a fiatal irányítót már most bevetik egy-egy play erejéig, amivel nem is lenne baj, ha nem lenne kontraproduktív az egész. A kinti szakértők már beszéltek róla, hogy Jackson bevetése, és nem rendeltetésszerű használata mintha folyamatosan megzavarná Flaccót.

 

A Steelers ellen volt egy vörös zónás játék, amely során Jackson keresztbe futott, majd a célterület sarkánál teljesen egyedül maradt, ám Flacco nem passzolt neki – vagy mert nem látta, vagy mert nem is akart, vagy mert nem ez volt a playbookban. Ezt soha nem fogjuk megtudni, de egyetértek azokkal a véleményekkel, amelyek szerint a kezdő QB játékát nem segíti ez a trükközés – és igazából a támadósor előrejutását sem.

 

Ha őszinte akarok lenni, a Ravens azért kapott ki, mert a red zone-ba érve elfogyott a tudomány. A harmadik negyedig kellett várni az első hazai TD-re - ezt még a liga legjobb csapatai sem bírnák el, nemhogy egy Baltimore, amely sorozatban harmadszor kapott ki, és ha az edzői stáb nem talál ki valamit, akkor nagyon hamar búcsút kell majd inteni a playoff feliratú hajónak… A négymérkőzéses nyerőszériában lévő Pittsburgh-nél pedig azon kell majd elgondolkodni, mi legyen akkor, ha Bell tényleg hadrendbe áll.

 

El Fary