Menekülés a győzelembe

d.jpg

Az NFL-ben két olyan gárda van amelyik borzasztó kezdését követően ledült játékba, és így egyre közelebb van a rájátszáshoz. Az egyik a Steelers, amely 1-2-1-es nyitás után zsinórban hatodik sikerének örülhetett. A másik a Dallas, amely a Titans elleni hazai fiaskót követően két idegenbeli skalpot behúzva araszol a csoport győzelem felé.

 

Ki gondolta volna, hogy november közepén egy mondantban fogjuk leírni azt hogy rájátszás és Cowboys? Október végén a texasiak kikaptak Washingtonban, majd a pihenő után hazai pályán roppant csúnyán elvéreztek a Tennessee ellen. Jason Garrették ekkor 3-5-ös mérleggel álltak, egy olyan idegenbeli kétmeccses túra előtt, aminek esélytelenként vágtak neki. Két héttel később úgy állunk, hogy a Cowboys eltángálta előbb a nagy rivális címvédő Eaglest, majd pedig a sérülések miatt a szétesés szélén álló Falconst, és hip-hop 50%-os mérleggel várja a folytatást.

 

Még mielőtt valaki hatalmas feltámadásról kezdene beszélni, szeretném lehűteni a kedélyeket. Jerry Jones-ék továbbra sem találták meg a modern támadójáték kulcsát (azt továbbra is Bostonban, Kansas Cityben vagy Los Angelesben kell keresni), ám végre nem lőttték magukat lábon (ráhagyták ezt az ellenfélre), és a riválisok hibáinak hála, valamint a védelem remeklésének köszönhetően behúzták a meccseket. Hogy ezek után miért is beszélünk még is a play-offról, annak két roppant egyeszerű oka van. Egy, a Philly teljesen megzuhanni látszik (48-7-es KO NOLA-ban). és nagyon úgy fest idénre lőttek nekik. Kettő, a Washington sérülés miatt elvesztette kezdő QB-ját (Alex Smithnek széttörték a lábát), és ezzel a fővárosiak is nagy eséllyel szintén kiszáltak a rájátszásból. A Giants ugyan kezd éledezni (49ers- és Tampa-verés), de 3-7-es mérleggel messze van a csoport elsőségtől. Így maradt a Dallas, amely az égieknek köszönhetően kapott egy lehetőséget, hogy valamit kihozzon az idényéből. A sorsolás adott (Washington, Philly, Tampa, NYG), és egy 9-7-es mérleggel simán meg lehet a Wild Card.

 

p.jpg

 

Lássuk a másik páciensünket. A Pittsburgh a remek kerete ellenére október elsején 1-2-1-es mérleggel állt. Big Benék ekkor túl voltak egy hazai Ravens elleni fenekelésen (26-14), Le’Veon Bellről semmi hír nem volt, Antonio Brown csak szenvedett a pályán, futó játék darabokban, védelem stabilan 20 felett kapott. Ugorjunk 60 napot és mintha egy másik csapatot látnánk a pályán. Bellről továbbra sincs semmi infó, ám berobbant James Conner és vele a futójáték. Ennek köszönhetően az elkapókon is csökkent a nyomás (Brown, Smith-Schuster többször is 100 jard felett teljesített), és a védelem is újra egy védelemhez hasonlít (mindössze kétszer kaptak 20 felett). És ami még fontos, hogy nem csak sima meccseken hozza magát a gárda, hanem a szoros csatákban is végig 100%-os a koncetráltság.

 

Legjobb példa a legutóbbi Saxonville elleni meccs. A Jags a tavalyi rájátszásban idegenben elfenekelte Tomlinékat (45-42), és nagyon úgy tűnt a jaguár-fóbia vasárnap is kitart, hisz a hazaiak a harmadik negyed közepén 16-0-ás fórban voltak. Ám ekkor az összezuhanás helyett összekapták magukat Roethlisbergerék, és zsinórban szerezett 20 pontnak hála megfordították a találkozót. Főleg a vendégek hetese volt elemében, aki a három eladott labdáját három TD-vel (két passzolt, egy futott) tudta orvosolni, siker szérián tartva ezzel csapatát. A 20-16-os győzelemmel- és a Bengals bukásával- a Steelers tovább növelte előnyét csoportjában, és ha a következő három meccset megnyeri (Broncos, Chargers, Raiders), akkor sorozatban harmadszor lehet az Észak királya.