Akár Hue Jackson is lehet a Vikings támadó koordinátora

Mint tudjátok, John DeFilippo távozását követően a támadó koordinátori feladatotak a csapat irányító edzője, Kevin Stefanski vette át. Az új OC irányításával az első két mérkőzésen az offense kimondottan jól mozgott (68 pont, 758 yard, 8 TD), de az utolsó – Bears elleni – sorsdöntő mérkőzésen Kirk kapitány és társai nagyon gyenge teljesítményt nyújtottak.

Ám úgy tűnik, hogy ez a három mérkőzés is elég volt arra, hogy a vezetőedzőt kereső csapatok felfigyeljenek Stefanskira, hiszen csütörtökön a Browns már interjúra is hívta csapatunk támadó koordinátorát. Ha Stefanskinak sikerül meggyőznie John Dorsey-t arról, hogy Ő az ideális jelölt a Browns irányítására, akkor bizony a csapatnak új OC-ra lesz szüksége. És akkor most mindenki kapaszkodjon meg: a napokban felröppent a pletyka, hogy – amennyiben Stefanski távozik – akár a Browns korábbi vezetőedzője, Hue Jackson is esélyes lehet csapatunk támadó koordinátori posztjára. Biztos vagyok benne hogy a hír hallatán sok Vikings szurkoló röhögőgörcsöt vagy idegösszeomlást kap, de mielőtt Xanaxért nyúlnánk, vegyük kicsit jobban szemügyre Hue Jackson támadó koordinátori munkásságát.

Hue Jackson első támadó koordinátori munkáját 2003-ban a Washington Redskinstől kapta, ahol Steve Spurrier kezei alatt dolgozhatott. Spurrier távozását követően neki sem volt maradása. A következő OC munkáját 2007-ben az Atlanta Falconstól kapta, ahol szintén egy év után távozott. 2010-ben az Oakland Radiers alkalmazta mint támadó koordinátor, ahol egy évvel később vezetőedző lett, majd egy 8-8-as szezon után a fosztogatók vezetőedzője lett. 2014-ben aztán ismét támadó koordinátor lett, immár a Cincinnati Bengals-nál, két szezont követően pedig megkapta a Browns irányítását. Utóbbira mindenki emlékszik, hiszen két és fél szezon alatt egy 3-36-1-es mérleget tudott összekaparni. De lássuk a támadó koordinátori számait.

2003 – Washington Redskins

Irányítók: Patrick Ramsey, Tim Hasselbeck

Futók: Trung Canidate, Rock Cartwright

Elkapók: Laveranues Coles, Rod Gardner

A fenti táblázatban látható, hogy a Redskinsél eltöltött szezonja nem sikerült valami fényesre, hiszen a csapat 5-11-es mérleggel az NFC East 3. helyén zárt. A csapat meccsenként átlagban csak 17,94 (21. hely) pontot és 291,1 yardot (23. hely) szerzett, ami kimondottan gyenge teljesítmény, de a 29 szerzett TD sem mondható túl acélosnak. A futás (103,3 Yds/G) és a passzjáték (187,9 Yds/G) egyaránt gyenge volt. Egyetlen pozitívumként a vörös zónában nyújtott teljesítmény lehetne kiemelni. Azt azért tegyük hozzá, hogy ebben az évben Steve Spurrier kezei alatt dolgozott, aki OC-ból lett vezetőedző, így nem tudjuk hogy a játékhívások hány százalékát happolta el Jackson elől, azt viszont tudjuk hogy a szezon végén mindketten repültek.

2007 – Atlanta Falcons

Irányítók: Joey Harrington, Chris Redman, Byron Leftwich

Futók: Warrick Dunn, Jerious Norwood

Elkapók: Roddy White, Michael Jenkins

2007-ben ismét egy teljes offense-et vezethette, immár Atlantában, ahol a csapat védő koordinátora egy bizonyos Mike Zimmer volt… Kettejük első közös munkája borzalmasra sikerült, hiszen mindkét edző koordonátori karrierje legrosszabb évét hozta. A Falcons offense egyik fontos statisztikai mutatóban sem volt képes a liga felső részében végezni, így érthető a 4-12-es mérleg illetve a teljes edzői stáb – beleértve Bobby Petrino vezetőedző – menesztése.

2010 – Oakland Raiders

Irányítók: Jason Campbell, Bruce Gradkowski

Futók: Darren McFadden, Michael Bush

Elkapók: Samson Satele, Zach Miller

2010-ben aztán az Oakland Raiders alkalmazta az eddig nem túl fényes koordinátori karriert felmutató Jackson-t. Tom Cable a szezon elején meg is kezdte a rettegést, hiszen Jackson előző két állomáshelyén vele együtt a HC is repült. A csapat 25.63-as meccsenkénti pontátlaga (5. hely) illetve a meccsenként szerzett 354,6 yardja (10. hely) kimondottan jónak mondható, de amiben igazán kiemelkedett a Raiders offense, az a futás volt. Darren McFadden és Michael Bush vezérletével meccsenként átlagban 155,9 yardot és 19 TD-t rohangáltak össze. A passzjátékos ismét közepes volt (198,8 Yds/G, 23, helye), de Jason Campbell-el és Bruce Gradkowski-val ezek nem is olyan rossz számok. A 8-8-as szezon után Tom Cable vezetőedző távozott, helyét pedig Hue Jackson vette át.

2014-2015 – Cincinnati Bengals

Irányítók: Andy Dalton

Futók: Jeremy Hill, Giovani Bernard

Elkapók: A.J. Green, Mohamed Sanu, Marvin Jones

És elérkeztünk a jó öreg Hue legjobb támadó koordinátori éveihez, amiket a Cincinnati Bengals csapatának köszönhetett, és amiért később megkapta a Browns vezetőedzői székét: két szezon alatt 22-11-1-es mérleg, két playoff részvétel, meccsenként átlagosan majdnem 24 szerzett pont, 88 szerzett TD (37 futott, 51 passzolt) és jobbnál jobb statisztikai adatok. Kiemelendő, hogy a csapat vezetőedzője Marvin Lewis volt, aki védő koordinátorból lett vezetőedző, így feltehetőleg nem sűrűn szólt bele a offense játékhívásaiba. Igaz, ami igaz, volt is kivel dolgozzon, hiszen az irányító egy bizonyos Andy Dalton volt, akinek a munkáját Jeremy Hill, Giovani Bernard, A.J. Green, Mohamed Sanu és Marvin Jones segítették, a támadófalban pedig Kevin Zeitler (RG), Andre Smith (RT) és Andrew Whitworth (LT) vigyáztak rá.

És most jogosan tehetjük fel a kérdést, jó támadó koordinátor Hue Jackson? Ha nem vesszük figyelembe a vezetőedzőként eltöltött éveit és ha van alapanyag amivel dolgozhat, akkor igen. Szükségünk van Hue Jackson-ra? Ennek a kérdésnek e megválaszolására nézzük meg a Zimmer éra támadó koordinátorainak statisztikáit:

A statisztikákból jól látszik, hogy a 2017-es év sikerült a legjobbra nem csak a csapat számára (Főcsoportdöntő az Eagles ellen), hanem az akkori támadó koordinátor számára is, aki Pat Shurmur – a Giants jelenlegi vezetőedzője – volt. (Ezzel bővebben egy külön cikkben fogunk foglalkozni) Most azt kellene eldöntenünk, hogy Stefanski távozása esetén, szüksége van-e a csapatnak Hue Jacksonra. Egy biztos, ha Jacksonnak van egy jó irányítója, 2-3 playmakere és egy jó támadófala!, akkor az általa vezetett offense képes egy közepesnél jobb teljesítményt nyújtani, statisztikailag hasonlót, mint a 2017-es Pat Shurmur vezette offese. Íme egy kis segítség, hogy el tudjátok dönteni a kérdést:

– jobb irányító Kirk Cousins, mint Andy Dalton? IGEN
– jobb futó Dalvin Cook, mint Jeremy Hill vagy Giovani Bernard? IGEN
– jobb elkapó páros a Diggs-Thielen duó, mint az A.J. Green-Sanu? IGEN
– jobb a jelenlegi Vikings OL, mint a 2014-2015-ös Benagls OL? NEM

Három mellette, egy ellen! Gyere, gyere Hue bácsi, tárt karokkal várunk! (csak hozz pár nagy darab támadófalembert is lécci :D)

Forrás:

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com

Fotó: bucswire.usatoday.com