Amiért nem hiszem, hogy összejön a Rosen trade

Sok Giants szurkoló életében a tavalyi volt a legizgalmasabb draft, hiszen ritkán választunk az első kör elején. Azóta eltelt majdnem egy év és nyugodtan kijelenthetjük, hogy idén még több adrenalint várhatunk. Az 1/2-t az 1/6 váltotta fel, de a Beckham trade-ből az 1/17 is a miénk lett, így megsokasodtak az opcióink. A legtöbben mégsem egy QB draftot, hanem Josh Rosen megszerzését várnák a legszívesebben, de erre nem látok sok esélyt. Leírom miért gondolom így.

Elsőként úgy érzem, hogy egyik irányítót sem kedveltük igazán tavaly. Ha így lett volna, akkor nem Barkley-t húzzuk. Egy szimplán jó quarterback is nagyobb értéket képvisel egy generációs tehetségű futónál. Eli Manning nyert nekünk két Super Bowlt (igen, mindkettőben óriási szerepe volt neki is, nemcsak a védelemnek). Adrian Peterson mit nyert a Vikings-nak? Néhány rájátszásba jutást. Aligha kell magyaráznom a különbséget. Nem tudjuk hogyan értékelte a stábunk a tavalyi Darnold-Rosen-Allen hármast, de van egy sanda gyanúm, hogy egyikükben sem látták a franchise QB potenciált. Ha pedig mégis és így jött a Barkley pick, akkor óriási bajok vannak Gettlemanék szemléletmódjával.

Az pedig megállapítható, hogy az elmúlt szezon után biztosan nem nőtt Rosen ázsiója. Némileg csalódást keltett a bemutatkozó éve, de egy irányítót nem szabad megítélni egy év után és nagyon ritka az a helyzet, amikor valaki olyan szezont tol, mint Baker Mayfield. A következő számokat hozta Rosen:

55,2%-os pontosság, 162 y/g, 11 TD, 14 INT.

Nem a legfényesebb stat, maradjunk annyiban. Persze sokan vannak még így ezzel, 2016-ban például instant bustnak lett kikiáltva Jared Goff, februárban pedig Super Bowlt játszhatott. Ugyan nem tartozik a közvetlen elitbe, de ha azt mondanák, hogy egy ilyen képességű játékossal tudnám leváltani Manninget, akkor gondolkodás nélkül belemennék. Jöhet a fanyalgás kommentben. :)

És akkor következzen néhány rookie stat:

  • Eli Manning: 48,2%-os pontosság, 115 y/g, 6 TD, 9 INT
  • Peyton Manning: 56,7%-os pontosság, 233 y/g, 26 TD, 28 INT
  • Andrew Luck: 54,1%-os pontosság, 273 y/g, 23 TD, 18 INT
  • Jared Goff: 54,6%-os pontosság, 155 y/g, 5 TD, 7 INT

Remélem elnézitek, hogy nem fogom visszanézni az elmúlt 30 év irányítóinak az újonc számait és készítek belőle mindenféle táblázatot. Az azonban ebből is látszik, hogy nem lehet még leírni Rosent, simán franchise irányítónak nézhet ki 2019-ben, de az is benne van, hogy rövid időn belül eltűnik a süllyesztőben.

Ehhez azonban egy valamire szüksége lesz: játékidőre. Ezt pedig nem kapná meg tőlünk 2019-ben. Továbbra is Manningnél van a karmesteri pálca és nem gondolom, hogy elsősorban mentor szerepet várnának tőle. Természetesen nagy előny, hogyha van egy tapasztalt csapattársad akivel naponta találkozol, hiszen számos dolgot el tudsz lesni tőle, de túlzás lenne azt állítani, hogy ennek a játékosnak egy második számú QB edzőnek kellene lennie. Valami nagyon extrém dolognak kell történnie ahhoz, hogy ne Eli legyen a kezdőnk, kap egy búcsúbulit 2019-re. Rosen pedig a második szezonját kezdi meg, értelmetlen lenne a padra ültetni. Mindenképp a pályán van a helye, hiszen anélkül nem fog kiderülni, hogy mire képes. Még mindig nem tud olyan rosszul játszani Manning, hogy lecseréljük, egy másodéves játékos pedig sokkal nagyobb felforgást tud okozni az öltözőben, mint egy újonc. Utóbbinál a tapasztalatlansággal lehetne érvelni a jegelést, de szerintem Rosen mindenképp játszani akarna, ami széthúzáshoz is vezethet.

Nekem a pickhalmozás is gyanús. Hiába erős a védelmi oldalon a draft, én továbbra is reális esélyt látok Haskins megszerzésére. A pletykákat most felejtsük el vele kapcsolatban. Egyik nap leírják, hogy nem érdeklődünk a szolgálatai iránt. Aztán az Ohio State pro day-en Shurmurékkal vacsorázik és rögtön ő a célpontunk. Ez egyébként is totális bohózat, amikor leírják, hogy hivatalos források alapján X csapat nem érdeklődik Y játékos iránt. Vajon hogyan nézhet ki egy ilyen beszélgetés? Te figyelj Pista, tényleg nem kell nektek Hankins? Hát Józsikám tényleg nem, de kérlek ezt ne tweeteld ki… C’mon man. Komolyra fordítva a szót én úgy látom, hogy idén fordult meg először Gettleman fejében a QB csere. Le is nyilatkozta, hogy természetesen ő is azt szeretné, ha a csapathoz hozná a következő komoly irányítónkat. Ennek megfelelően minden lehetséges alkalommal találkoztunk Dwayne barátunkkal, próbáljuk őt minél jobban felmérni. A hatodik helyről feljebb tudunk lépni, a harmadik vagy a negyedik helyre akár úgy is előrébb mehetünk, hogy nem áldozzuk fel a másik első körös pickünket. Ha pedig mégsem az idei felhozatalban látjuk a jövőt, akkor fel lehet turbózni a defense-t. A low budget megoldásokat azonban kéretik hanyagolni, Webb és Lauletta után nem kell újabb projekt..

Persze aztán az is lehet, hogy a bejegyzés megírása után két nappal jön a Rosen trade, nem tudhatjuk előre. Az eddigi jelek azonban azt mutatják, hogy nem benne látnánk a jövőt. Érzésem szerint ebben az esetben simán draftolhattuk volna már tavaly és a rookie szezonja sem győzhette meg az edzői stábot. Nagyon rápörögtek Gettlemanék a Chiefs féle modellre, így az érzésem szerint ezt az utat akarják majd járni ők is. Rosent azonnal játszatni kellene, nem lenne értelme a padoztatásának, míg egy újoncot könnyen be lehet ültetni Manning mögé és ez az öltözőben sem okozna bonyodalmat.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu