Draft prospectek: D.K. Metcalf, WR (Ole Miss)

Természetesen az idei draft sem szűkölködik a szörnyekből, akik közül talán D.K. Metcalfnak van a legfélelmetesebb kinézete. A pályán azonban eddig nem tudta kamatoztatni a fizikai képességeit, de vajon képes lesz erre az NFL-ben?

Az eredeti neve DeKaylin Zecharius Metcalf. 1997. december. 14-én született Mississippiben, Oxford városában. A helyi középiskolában ért el remek statokat és 4 csillagos tehetségnek, valamit az évfolyama 14-dik legjobb WR prospectjének tartották. Maradt otthon és az Ole Miss-t választotta az egyeteméül.

Ott aztán balszerencsésen indult a pályafutása, hiszen a freshman szezonja két mérkőzés után egy lábsérülés miatt véget ért. 2017-ben 646 yarddal és 7 touchdownnal zárt, ekkor végig tudta játszani az évet. A tavalyi esztendeje azonban ismét rövidre sikeredett, hiszen egy nyaksérülés miatt hét mérkőzés után "elköszönt". Pedig kibontakozhatott volna, hiszen 569 yardnál és 7 TD-nél tartott. Ezt követően úgy döntött, hogy jelentkezik a draftra.

Erősségek

Egészen elképesztő testfelépítést gyártott magának. Magas és erős elkapó, aki űrsebességgel rendelkezik. A rövid, a középtávú és a távoli passzoknál is ki tudja használni a fizikai előnyét. A safety segítsége nélkül gyakorlatilag öngyilkosság ellene a press coverage. Több egy kezes elkapása volt. Kiváló vertikális célpont. El tud szakadni az emberétől. Jó vérvonal, az édesapja, a nagyapja és a nagybácsija is NFL játékos volt.

Gyengeségek

Rossz technikával játszik, nem a képessége, hanem a fizikalitása miatt dominálta a védőket. Szegényes route tree, borzasztó offensive coordinatora volt, kérdés mennyire lehetne sokoldalúan használni. Kétszer is idő előtt fejeződött be a számára a szezon, a nyaksérülése pedig különösen aggasztó. Jobban kell koncentrálnia, több elejtett labdája is volt. Úgy fordul, mint a csuklós busz.

Combine eredmények

Méretek: 6'3" magas és 228 lb tömegű
40 yard: 4,33 s
Fekvenyomás: 27
Súlypontemelkedés: 40,5 inch
Helyből távolugrás: 134 inch
3 cone drill: 7,38 s
20 yard shuttle: 4,5 s

Könnyű beleszeretni a fizikai képességeibe, sokan Calvin Johnsonhoz hasonlítják, magasan van a plafonja. A vertikális és a curl útvonalaknál azonnal alkalmazni lehet, reális eséllyel a meccs utáni összefoglalókban találhatja magát. Eddig azonban nem tudott igazán nagyot robbantani és ebben nemcsak a sérülések játszottak szerepet, mindössze 3,2 elkapást mutatott be mérkőzésenként. Az egyetemhez képest egy sokkal jobb támadóedzőt érdemelne, aki változatosabban használná, de a gyenge fordulékonysága miatt vannak kétségeim, hogy egy teljes route tree-t effektíven tudna-e megfutni. Egy erős vertikális célpont lehet, akiben a sérülései miatt is nagy a kockázat. Ha kimaxolják az erősségeit, akkor hozhatja az 1000 yardokat, de akkora rizikó van a draftolásában, hogy talán némileg meglepő módon, de én a legkorábban csak az első nap második felében gondolnék az ő kiválasztására. Nem gondolom azt, hogy néhány év múlva az Antonio Brown, Odell Beckham Jr., Julio Jones, DeAndre Hopkis fémjelezte társasághoz fog tartozni, de magas upside-ja miatt könnyen top 10-es pick lehet.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu