Draft prospectek: Dwayne Haskins, QB (Ohio State)

A védelem megerősítése és egy első körös QB megszerzése lehet a New York Giants célja az idei drafton. Dwayne Haskins az egyik irányítójelölt, aki remek éven van túl és úgy döntött, hogy Urban Meyer távozása után ő is elhagyja az Ohio State-et. Vajon sikerült annyira meggyőznie a csapatokat, hogy elvigye valaki a top 10-ben?

1997. május. 3-án született New Jersey-ben Highland Park városában. Innen 15 éves korában Marylandbe költöztek. Ide járt középiskolába is, ahol összesen 5308 passzolt yardig és 54 touchdownig jutott. Először úgy gondolta, hogy marad államon belül és a Maryland egyetemére fog járni, később azonban megváltoztatta a döntését és az Ohio State tanulója lett.

2016-ban redshirtöt kapott, '17-ben pedig J.T. Barrett cseréje volt. 565 yardot és 4 TD-t ért el ebben az évben. Tavaly ő lett a kezdő QB, miután Joe Burrow transferelt. Mindenkit lenyűgözött Haskins, sorra döntötte meg a rekordokat. 4000 passzolt yard és 40 touchdown felett zárt, ez pedig rekord az Ohio State és a Big Ten konferencia történetében. A jó játékának köszönhetően számos egyéni elismerést begyűjtött. Ő lett a konferenciának a legjobb játékosa, az újságírók és a szurkolók elismerését is elnyerte. Hatszor volt az adott héten a Big Ten legjobb támadója és Heisman Trophy döntős is volt. Január. 7-én döntött úgy, hogy nem használja ki a maradék két egyetemi évét és jelentkezik a draftra.

Erősségek

Már fiatal korában arra készült, hogy a reflektorfénybe kerüljön és élt is a lehetőséggel. Megfelelő támogatása van, Mohamed Sanu nagy pártfogoltja. Extrém jó statisztikát produkált. Mindvégig jó képzést kapott, tudja hogyan védje meg magát. Élni tud a lehetőségeivel, meccsnyerő átadásai vannak. Megvan benne a potenciál, hogy NFL szinten is olvasni tudja a pálya teljes területét. Könnyed dobómozdulat, erőlködés nélkül is nagy passzokra képes. Pontos a rövid és a középtávoli passzainál, a szűk területekre is be tudja dobni a játékszert. Nem fél a nyomástól, akkor is beleáll a passzba, ha az arcában van a védő. Remekül érzi a széleken érkező védőt. Kellően mobilis a zsebben, tudja hogyan kell időt nyerni. A kulcspillanatokban sem remeg meg a lába.

Gyengeségek

Túl kevés tapasztalat, mindössze egy évig volt kezdő és nem is mindig állították nagy kihívás elé. Néha gondban van a zónavédekezés ellen. Pontatlanná válik akkor, ha nem áll bele a dobásaiba. Nem mindig figyel eléggé a visszahúzódó linebackerekre. Talán lehetne erősebb karja is, nem volt eléggé sikeres a hosszú játékoknál. Mozgás közben átlag alatti a pontossága. Nem elég mobilis, a lassú irányítók közé tartozik.

Combine eredmények

Méretek: 6'3" magas és 231 lb tömegű
40 yard: 5,04 s
Súlypontemelkedés: 28,5 inch

A papírforma alapján ő lehet az az irányító aki hozzánk kerül, bár az elmúlt másfél hétben elég jelentős "lejáratókampány" indult meg az irányába. Nem tudjuk mi ebből az igazság, hiszen ebben az időszakban számos fals pletyka lát napvilágot. Ami biztos, hogy hihetetlen erős éven van túl Haskins, szinte azonnal berobbant és extrém jó számokat produkált. Megvan benne a potenciál, hogy sikeres legyen az NFL-ben is. Mesh conceptet alkalmazott a támadóedzője és Pat Shurmur elképzeléseiben is megtalálom a helyét. Ami nagyon hiányzik Haskins-nek, az még egy pályán töltött szezon. Mivel csak egy évig volt kezdő, ezért fennáll a veszély, hogy később visszaesik (láttunk már ilyet), így mindenképp lenne rizikó a draftolásában. Én személy szerint azt gondolom, hogy a hatodik picknél már belefér ez a hazardírozás, az sem lenne kevésbé kockázatos, ha a jövőben több választási jogot is fel kellene áldoznunk egy másik irányítóért. Intelligens játékosnak ismertem meg, aki képes a védelmek olvasására és a technikai problémái is javíthatónak tűnnek.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu