Draft prospectek: Ed Oliver, DT (Houston)

A szezon elején az idei class legjobbjai között tartották számon Ed Olivert, később azonban visszaesett az irányába mutatott érdeklődés. A remek pro day-nek köszönhetően újra bekerült a körforgásba és az is elképzelhető, hogy a top 10-ben választják ki. Vajon mi az igazság?

1997. december. 12-én született Houstonban. A Westfield High School tanulójaként remek teljesítményt nyújtott és kis híján a területi bajnoki cím is összejött neki. Öt csillagos tehetségnek rangsorolták és maradt otthon, a Houston egyetemén folytatta a pályafutását. Előtte sosem kötelezte el magát ekkora tehetség ide.

A college-ban aztán három produktív évet mutatott be.  A legtermékenyebb 2017-ben volt, ekkor 76 szerelést (16,5 TFL) és 5,5 sacket szerzett. A jó játéknak köszönhetően az övé lett a legjobb falembernek járó Outland Trophy. 2016-ban a Bill Willis Trophy kötött ki nála, ő az egyetlen, aki freshmanként megkapta ezt az elismerést. Ezen kívül "természetesen" mindegyik szezonjában első csapatos All-American választott is lett. Egyértelmű volt, hogy jelentkezik a draftra.

Erősségek

Elit atléta. Kiváló agilitás, a posztja legfürgébb játékosai között van a helye. Alacsonyan tudja tartani a vállvédőit. Szinte a snap pillanatában be tud lőni a backfieldre. Jó ösztönökkel rendelkezik, gyorsan megállapítja mi történik a pályán. Aktívan dolgozik a kezeivel, amelyeket jól helyez el az ellenfél válla alatt. Gyakorlatilag linebacker sebességgel rendelkezik, amelyet bizonyított a pro day-en is ( 4,7 másodperc 40 yardon). Hosszú yardokon át üldözni tudja a labdás embert, nem adja fel a játékot. Jó statok, tonnányi negatív yardos szereléssel.

Gyengeségek

Alulméretezett játékos, a scoutok szerint 280 lb alatt játszott az egyetemen. Lehetne erősebb is. Szenved a double team ellen. Időnként szenved a futás megállítása is gondot okoz neki. El tudják nyomni a nagyobb alkatú falemberek. Ugyan jók a statisztikái, de a robbanékonysága alapján még ennél is több sacket szerezhetett volna. Kiszámítható stratégiával támadja az O line-t.

Combine eredmények

Méretek: 6'2" magas és 287 lb tömegű
Fekvenyomás: 32
Súlypontemelkedés: 36 inch
Helyből távolugrás: 120 inch

A szezon elején akár az 1/1-re is esélyesnek tartották, de nem tudott szintet lépni a sophomore szezonjához képest, így kissé visszaesett a rangsorokban. Persze kérdés, hogy jogos elvárás lett volna-e tőle a javulás, hiszen végig all-american szinten teljesített. A Houston pro day után aztán újra felkarolta a média és egyre előbbre került a mockokban. Való igaz, hogy nem prototípus méretű, számos edző a nagyobb játékosokat kedveli, de láttunk már olyat az elmúlt években, hogy nagyot robbantson egy hasonló testalkattal rendelkező defensive tackle. Nagyon rendben van a produkciója és az atletikussága is, így azt gondolom, hogy megvan az esélye arra, hogy top 10-es választott legyen és néhány év múlva a liga legjobb 3-tech defensive tackle-i közé kerüljön.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu