Az első nap Hollywoodban

Bár –a régi szokásokat meg nem szakítandó– Ozzie Newsome-é volt még mindig az asztalfő a war roomban, karrierjében első alkalommal a tényleges döntéseket Eric DeCosta hozta meg a 2019-s NFL Draft első napján.

A tradíciókhoz (és babonákhoz) való ragaszkodás mellett érdekes folytonosság kettejük történetében, ahogyan Ozzie egyik utolsó és legérdekesebb pickje, Lamar Jackson quarterback képletesen átpasszolta a stafétabotból faragott, tojás alakú labdát DeCosta első választásának, az Oklahoma elkapóreménységének, Marquise Brownnak.

A Baltimore-i draft-filozófia cserékre és a pickek számára vonatkozó aspektusa is követi eddig a hagyományokat: ahogy DeCosta említette az elmúlt hetek sajtótájékoztatóin, a cél ezúttal is a középső körös választási lehetőségek számának növelése volt. Ennek félig-meddig eleget tett az Eagles csapatával létrejött trade, melynek eredményeképp a 22. helyről kicsit lejjebb, a 25-re csúsztunk, cserébe viszont megkaptuk az ő 4. (4/127) és 6. (6/197) körös draftcetlijüket. Bár néhányan elégedeltenkedtek a trade bevételi oldalát látván élő Discord-chatünkön, az akkor még táblán levő, elérhető prospectek neveit és a megnövekedetett lehetőségeinket figyelembe véve nem tűnt és tűnik most sem olyan rossz dealnek ez egy három helyes csúszásért – a drafttőke mindenesetre nőtt vele, jelenleg további 9 pickkel rendelkezünk a maradék két napban és 6 körben. (DeCosta egyébként szeretett volna további cseréket tető alá hozni, ám nem csörgött már az a bizonyos telefon)

Welcome to Hollywood

A DeCostára nehezedő, több irányból érkező nyomás miatt (első pick ever, valamint a sürgősen és nagyon komolyan megjavítandó offense) kevés esélyt adtam annak, hogy rookie nélkül zárjuk az idei börze első napját. Túl nagy volt a jelentősége a tegnapi napnak ahhoz, hogy a Ravens-rajongók egy új reménység neve nélkül hajtsák álomra fejüket.

Marquise Brown, az Oklahoma Sooners WR-jének kiválasztásával végre sikerült minőségi tartalommal feltölteni az idei egyik, de igazából évek óta legnagyobb hiányposztunkat, az elkapókét. A nyáron 22. életévét betöltő Brown (aki egyébként apai ágon Antonio Brown unokatestvére) a szaksajtó szerint az idei WR class egyik legígéretesebb prospectje. A rendszerünkbe mindenesetre jobban illik, mint sok Ravens fan álompickje, a 32. helyen, a Patriots által kiválasztott N’Keal Harry, aki viszont sokkal inkább passzol egy Brady-típusú irányító mellé. (Külön érdekesség, hogy a defensive line pickek uralta első körből teljesen kicsúszott több, nagy elkapónév is, mint pl. D.K. Metcalf és A.J. Brown is)

Brown a floridai Hollywood városában született (innen ered beceneve), első főiskolai évét a californiai, Santa Clarita-i College of the Canyons főiskolán töltötte, ahonnan második évben került az Oklahoma Universityre, és lett a futballcsapat tagja. Két év alatt 2413 yardot és 17 TD-t szerzett (2018-ban 10-et), elkapásonként 18,3 yardot átlagol – egy igazi, yardokért nagyon keményen dolgozó elkapóval van tehát dolgunk. Az egyetemet harmadik (junior) év után hagyta félbe, és jelentkezett a draftra.

Route running képességei kiválóak, türelmes, és agilitásának köszönhetően remekül válik le az őt fogó cornerekről. A Combine-t és a Pro Dayt sérülés miatt kihagyta (lásd lejjeb), ezért hivatalosan mért ideje nincs jelenleg, de sebességben –viszonylag kis termete ellenére– abszolút a top3-ba várták elemzők a tavaszi események és rendezvények előtt.

Brown a fentebb említett kollégájával (és névrokonával) szemben kifejezetten mélységi célpont, ezeken az útvonalakon tudná kamatoztatni tudását, na meg eszméletlen sebességét. Technikailag jól képzett, a gyorsasághoz szintén kiváló szeparálódási képesség, lábmunka és lekövethetetlen testcselek társulnak. Gyorsaságával szinte bárkit meg tud verni, viszont az 50-50-es átadások során az ő megjátszása sem számít életbiztosításnak. Olvasd tovább draft előtti elemzésünket…

Maszi

Természetesen (mindenki máshoz hasonlóan) negatívumokkal is rendelkezik: elkapásai, “labdabiztosítása” hagy némi kívánnivalót maga után, “forgalomban” pedig gyakran bizonytalanná válik, melynek alkalmanként labdaelhagyás az eredménye. Méreteiből, apróbb termetéből adódóan pedig nem túl sikeres blokkolásban sem, így Greg Roman feladata lesz az ifjú elkapó megfelelő alkalmazása.

További negatívum, hogy egy átlagembernek nem túl komoly, de sportolók számára akár karriert és későbbi teljesítményt is meghatározó sérülésből lábadozik éppen: a lábközépcsontok és az azokat tartó ízületek sérültek le nála (ún. Lisfranc-sérülés), ami elég makacs dolog, hosszan tart a lábadozás, és természetesen komolyabb esetben műtéti helyreállítást igényel. DeCosta és a Baltimore-i orvosok szerint aggodalomra nincs ok, Marquise az edzőtáborra rendben lesz, ám láttunk már arra példát, hogy egy ilyen jellegű sérülés következményei a statisztikákban is megmutatkozzanak. A Ravensnél a közelmúltban Brent Urban és Jimmy Smith küzdöttek Lisfranc-zúzódással és -töréssel.

Az első körös elkapó 4 éves szerződése 11,787 millió dollárról szól majd megkötésekor, melyből 6,593 millió aláírási bónusz, 2019-es cap hitje pedig 2,143m.

Gyors és atletikus elkapóval bővült tehát a lilák csapata, Lamar remek, rövid vagy hosszú távú, sok yardot szerző célpontja lehet, minden rajongó valós izgalommal várhatja Brown őszi bemutatkozását.

Forrás:

Baltimore Ravens Hungary

facebook.com/ravens.hungary