A Panthers 53 fős keretének áttekintése

Irányítók (3): Cam Newton, Kyle Allen, Will Grier

Tavaly ilyenkor Taylor Heinicke nyerte meg a versenyt és lett Cam Newton tartaléka. Idén Kyle Allen lett az, míg a harmadik körös választás, Will Grier lett a harmadik számú irányító. Allen nem teljesített úgy az előszezon alatt, ahogyan szerette volna, de az edzők és a csapattársak meg vannak győződve arról, hogy megvannak a képességei ahhoz, hogy megoldja a feladatot és képes vezetni ezt az offense-t. Grier tudja, hogy még több fűszer kell a játékába és 2019-ben folytatni fogja ezt a fejlődési folyamatot.

Futók (4): Christian McCaffrey, Jordan Scarlett, Reggie Bonnafon, Alex Armah

Jordan Scarlett, akit a Florida csapatából az ötödik körben választottak ki, az edzőtáborban összeszedett hát sérülést legyőzve került be a csapatba. Reggie Bonnafon, a korábbi egyetemi irányító/elkapó a tavalyi év során a gyakorló csapatban tanultakra építve ezen a nyáron egy lépést tett előre. Alex Armah a tight endek között is szerepelhetne (alkalmanként velük gyakorol), de elsősorban a fullback és a rövid yardos játékoknál kaphat szerepet.

Elkapók (6): Curtis Samuel, DJ Moore, Jarius Wright, Chris Hogan, Ray-Ray McCloud, Brandon Zylstra

Mekkora különbséget hozhat egy év? Tavaly Devin Funchess és Torrey Smith voltak a depth chart elején. Funchess most a Colt csapatának a tagja, Smith pedig átadta a helyét a fiataloknak - Curtis Samuelnek és DJ Moore-nak. Jarius Wright és Chris Hogan adják a szükséges veterán tapasztalatot, de egyértelműen itt az ideje, hogy Samuel-en és Moore-on legyen a hangsúly.

McCloud és Zylstra későbbi igazolások voltak, miután a Buffalo és a Minnesota elküldte őket a keretszűkítés napján. Érdekes lesz figyelni, hogyan asszimilálódnak és járulnak hozzá a csapat játékához most, hogy az 1. hét itt van a nyakunkon.

Tight endek (3): Greg Olsen, Ian Thomas, Chris Manhertz

Greg Olsen egészséges és optimista abban, hogy olyan szinten fog teljesíteni, amihez mindenki hozzászokott. Ian Thomas-tól, akit 2018-ban a negyedik körben választottak ki, elvárják, hogy megtegye a következő lépést. Chris Manhertz 2016 közepén csatlakozott a csapathoz egyfajta projekt részeként és folyamatosan fejlődik.

Támadófal (9): Matt Paradis, Trai Turner, Greg Van Roten, Taylor Moton, Daryl Williams, Greg Little, Dennis Daley, Tyler Larsen, Brandon Greene

Greg Van Roten ismét megszerezte a kezdő bal oldali guard posztot, Daryl Williams pedig, aki right tackle-ként érkezett a ligába, egész nyáron a bal oldali tackle poszton dolgozott. A Panthers-nek nagy tervei vannak az újonc Greg Little-vel és Dennis Daley-vel, de kezdetben a mélységet biztosítják. Tyler Larsen értékes mélységet kínál a guard és a center poszton. Brandon Greene, az AAF korábbi falembere olyan fickó, akitől a Panthers sokat vár.

Védőfal (6): Kawann Short, Gerald McCoy, Dontari Poe, Kyle Love, Vernon Butler, Efe Obada

A kezdőkön túl ez a „most vagy soha” időszak az első körben választott Vernon Butler számára, aki szerződésének utolsó évébe lép. Efe Obada és Bryan Cox Jr. küzdöttek az utolsó helyért és Obada nyert végül egy újabb évet az 53 fős keretben.

Passzsiettetők (5): Mario Addison, Bruce Irvin, Brian Burns, Marquis Haynes, Christian Miller

Az új 3-4-es védelem lehetőséget teremtett az olyan srácoknak, mint Brian Burns, Marquis Haynes és Christian Miller, hogy valóban sikeresek legyenek, mint passzsiettetők. Irvinnek nagy tapasztalata van az ilyen típusú rendszerben, az atletikus Addison alkalmas arra, hogy jól teljesítsen ebben az új szerepben.

Belső linebackerek (5): Luke Kuechly, Shaq Thompson, Jermaine Carter, Andre Smith, Jordan Kunaszyk

Jermaine Carter és Andre Smith egyaránt fejlódést mutattak a 2018-as újonc évük után. A draftolatlan újonc Jordan Kunaszyk a nyáron lenyűgözően teljesített és a veterán Jared Norris-t szorította ki a csapatból.

Defensive back-ek (9): Eric Reid, Tre Boston, James Bradberry, Donte Jackson, Colin Jones, Rashaan Gaulden, Javien Elliott, Ross Cockrell, Natrell Jamerson

Megvan a győztesünk a small nickel versenyben, Javien Elliott. Elismerés illeti Ross Cockrell-t is, aki megragadta a lehetőséget cornerback és safety poszton. Most mindkét poszton értékes mélységet biztosít, miután a 2018-as évet kihagyta amiatt a szörnyű lábsérülés miatt.

A cornerback Kevon Seymour bekerült az eredeti 53-as keretbe, de végül lemondtak róla, hogy helyet biztosítsanak Natrell Jamerson számára, aki egy atletikus safety és hatással lehet a speciális csapat játékára.

Speciális csapat (3): Joey Slye, Michael Palardy, J.J. Jansen

Graham Gano IR listára került, így a Panthers a draftolatlan újonc Joey Slye-t rakta a keretbe kicker posztra. 2012 óta ez az első alkalom, hogy Gano nem a Carolina rúgója a nyitónapon. Ez egy óriási és teljesen megérdemelt lehetőség Slye számára.

A számok tükrében

A Panthers-ben 14 játékos van a SEC iskoláiból, ez a leginkább képviselt konferencia, három játékos játszott korábban az LSU-ban (Jackson, Reid, Turner). Jelenleg 10 játékos van a keretben az  ACC iskoláiból.

Öt játékos járt észak- vagy dél-karolinai iskolába.

A keretben lévő játékosok 26 különböző államból és egy külföldi országból származnak. A Florida a leggyakoribb állam.

Az 53 fős keret átlagéletkora 26,1 év.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu