Miért értéktelenedett el ennyire a running back poszt?

Az elmúlt 10 évben látványosan elértéktelenedett a running back poszt és ugyan nagy szerepük van a támadójátékban de a tulajdonosok és a csapatvezetők már nem nagyon szeretik megfizetni Őket. A fullback poszt már szinte kihalt és ha nem tesznek valamit akkor a running back poszt követheti.

A 2000-es években a liga egyértelműen passzközpontúvá vált ami miatt még nagyobb sztárok lettek az irányítók és ezáltal még többet keresnek. Az irányítók felemelkedése magával hozta az elkapók felemelkedését is. A jelenlegi piacon jobban el lehet adni egy elkapót mint egy futót.

Egy running backnek egyre nehezebb megkapnia a második szerződését és az újonc szerződésük után nagyon sokan visszaesnek. A futók nagyon sok ütközésben vesznek részt a játék során így hamar ki tudnak kopni a ligából.

A tulajdonosok pedig nem akarnak nagy pénzt fizetni nekik mert inkább kiválasztanak egy fiatal futót a következő Drafton vagy bedobják a tartalékot. Félnek, hogyha túl magas szerződést kötnek velük és visszaesnek akkor ott maradnak egy használhatatlan szerződéssel.

 img_8903.jpeg

A kép alapján pontosan látszik, hogy 10 év alatt a running backeknek szóló franchise tag értéke csak 1.8 millió dollárral nőtt. Minden más poszt esetében majdnem kétszeresése vagy bőven efölé emelkedett az egyéves szerződés értéke. Ez hosszútávon magával hozhatja, hogy egyre több fiatal fog elfordulni a futó poszttól és inkább más poston játszanak majd az iskolában.

Fotó: sportingnews.com