Ki helyettesítheti Saquon Barkley-t?

Bokasérülés miatt kb. 3 hetes pihenőre kényszerül a New York Giants egyik legjobb játékosa, Saquon Barkley. Számos csapattal ellentétben minimális rotációt látunk a futók között, így egy teljesen új szituációval néznek szembe Brian Dabollék. Ki lehet a running backünk helyettese?

Először is tisztázni szeretnék egy dolgot, hiszen számos olyan kommentet láttam itt-ott, amelyek az edzői stábot okolják Barkley sérüléséért. Szerintem ez nem állja meg a helyét. Egyrészt bármelyik játékos megsérülhet bármelyik játéknál, nem tudhatjuk előre mikor mi fog történni. Egy olyan pozícióról beszélünk, ahol különösen gyakran fordulnak elő hasonló esetek és a futók kopnak ki legkorábban a profik közül. Másrészt azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy Matt Breida és Gary Brightwell összesen 2-2 snapet töltött az offense-ben a pályán. Ugyan nem volt olyan a játékszituáció, hogy mindenképp teperni kellett volna a yardokért, de a mérkőzés hajrájában kicsit felelőtlen lett volna „hidegen” beküldeni bárkit, amely jóval nagyobb eséllyel fumble-t is eredményezhetett volna. Ilyenkor a leglabdabiztosabb embered kezébe adod a játékszert és ugyan volt már idén két Barkley drop, amiből INT lett, de ne keverjük az almát a körtével, ha a labdacipelésről van szó, akkor ő az egyik legmegbízhatóbb a ligában. Tavaly Adoree’ Jackson returnerként való alkalmazása felelőtlenség volt, ez viszont inkább balszerencse.

Szinte biztosra vehetjük a running back commitee-t és nagy lehetőség előtt áll mindhárom emberünk. Vélhetően Matt Breida lesz a kezdő, hiszen ő rendelkezik a legnagyobb tapasztalattal és papíron a tudása is neki a legnagyobb. Még második számú RB-ként is csak limitált lehetőséget kapott tavaly, de több játékot is ügyesen oldott meg. Ekkor úgy tűnt, hogy megvan még a sebessége, ez pedig komoly fegyver lehet. A profi pályafutása elején szép éveket töltött el San Francisco-ban, így különösen szeretne majd bizonyítani péntek hajnalban.

Magasabban értékeli az edzői stáb Gary Brightwellt, ahogy mi tesszük. A nyár során azt hittük, hogy a keretbe kerülésért kell küzdenie, de szinte a teljes előszezont kihagyta és így is egyértelműen az 53-as keret tagja lett. Elsősorban a special teamben kap lehetőséget, vasárnap egy ügyes szerelést is bemutatott. Szerény képességekkel érkezett meg az NFL-be, de a becsületére legyen mondva, hogy fejlődött azóta. Meglepődnék, ha megváltaná a világot, azonban a rövid yardos szituációknál ő lehet a legeffektívebb emberünk.

Szimpatikus húzásnak bizonyult az idei drafton Eric Gray, viszont egyelőre neki is türelemmel kell lennie. Jelenleg a visszahordásokért felel, ott becsülettel végzi a dolgát (aztán nehogy elkiabáljam…). Alaposan a hintába tudja ültetni a védőket és a jövőben akár egy-egy szép highlight is összejöhet neki, de amíg nem tud javítani a blitz-ek felvételén, addig nehéz lesz beállítani ebbe az offense-be. A jó hír, hogy számos újonc futó küzd ezzel és idővel javulni szokott ez a hiányosság.

A gyakorlócsapatban nincs futónk, a preseasonban jól játszó Jashaun Corbin pedig a Panthers practice squadjában van. Elképzelhető, hogy ide érkezik valaki, de azt nem tartom valószínűnek, hogy az aktív keretbe igazolunk egy szabadügynököt.

Különböző stílusú futókat találunk a keretben, így a feladattól függően lehet majd őket pályára küldeni. Egy az egyben nem lehet pótolni Barkley-t, de szinte biztosra vehetjük, hogy Matt Breida lesz a kezdő. Az sem okozna nagy meglepetést, ha mögötte szignifikáns snapszámhoz jutna Gary Brightwell és az offense-ben is bemutatkozhat majd Eric Gray. A stratégiában is láthatunk majd változást, a Cardinals ellen a második félidőben nagyon magára talált a passzjáték, így vélhetően ez lesz majd az az irány, amivel próbálkozni fognak a támadóink. Sok mindenről dönthet ez a néhány hét, hiszen ha szenvedni fognak a cserék és ha több sérülést nem szenved már Barkley, az az ő malmára hajthatja a vizet, viszont ha nem láthatunk különösebb visszaesést, akkor nem valószínű, hogy tőlünk kapja meg az áhított nagy szerződését a korábbi 1/2-es pick.

Forrás:

New York Giants Hungarian Blog

giantsfootball.blog.hu