Draft 2014 - Louis Nix III (NT)

Poszt: Nose Tackle

Egyetem: Notre Dame

Méretek: 6-2, 352

Louis Nix személyében az utóbbi évek legnagyobb tehetségének tartott nose tackleje érkezhet a 2014-es draftra. Már a középiskolából kijőve is magasan jegyzett prospect volt, nem csoda, hogy a floridai származású játékost az összes nagyobb helyi egyetem csapata a soraiban akarta tudni. Ő azonban kosarat adott a Floridának, a Florida Statenek és a Miami Egyetemnek is és a Notre Dame-et választotta. Már az egyetemre érkeztekor is Vince Wilforkoz hasonlították a képességeit, és ennél azóta sem adta alább.

Első egyetemi évében redshirtet kapott, ezért nem lépett pályára. Másodévesként, 2011-ben már 11 meccsen a kezdőcsapat tagja volt, és meghatározó szereplője lett az Írek 3 emberes védőfalának. Az év végén a védőfalemberek közül neki volt a legtöbb szerelése (45).

A tavalyi szezont megelőzően kis híján elhagyta az egyetemet és hazatért Floridába honvágya miatt. Azonban végül mégis maradt, és ezt sem ő, sem az Irish nem bánta meg. 2012-es szezonban egészen a BCS-nagydöntőig menetelt a csapat, amelyben oroszlánrésze volt a Nix és Manti Te’o vezette védelemnek. Bár a döntőben alapos verésben részesültek az Alabama csapatától és a védelem is betlizett, de Nix jó teljesítményt nyújtott a Barett Jones és Chance Warmack által fémjelzett alabamai védőfallal szemben. A szezonban végül 50 szerelést gyűjtött, amivel ismét legelöl végzett a csapat védőfalemberei között. Emellett 2 sack, 7.5 TFL, és 5 levédekezett passz fűződött a nevéhez.

Az „Irish Chocolate” becenévre hallgató játékosnak igazi prototípus nose tackle méretei vannak, nagy fizikai erővel rendelkezik. A testtömegéhez képest atletikus játékos, és meglepően robbanékony, jó az első lépése. Nem jellemző rá az, ami több nagy testméretű védőre, hogy play közben ellustulnak és feladják a játékot, mindig a sípszóig hajt és képes üldözni a labdás embert. Persze, mint általában a fiatal falembereknek, neki is van még miben fejlődnie. Figyelnie, kell arra, hogy mindig alacsonyan játsszon, és fegyelmezettebbnek kell lennie, mert néha elragadja a hév a pályán, ami büntetésekhez vezet. Passrusht leginkább a fizikai erejének bevetésével produkál, a kezeit aktívabban kell használnia.

Mozgékonyságának köszönhetően 4-3-as DT-ként is elboldogulhat és 3-4-ben DE poszton is bevethető lehet. Nem kell mondani, hogy egy jó 3-4-es védelem alapja egy kiváló NT, amire nem könnyű szert tenni. Nix hosszú távú megoldást jelenthet ezen a poszton és nagy lehetőségek rejlenek benne.

Forrás:

Philadelphia Eagles Blog

philly.blog.hu

Címkék: nfldraft, louisnix