Ki is az idei 1/1-es - Cam Newton (videóval)

Az idei Drafton az választás lehetősége a Carolina Panthers csapatát illette meg és ők az idei Heisman-díjas Cam Newton irányítót választották. A Carolina Panthers csapata a tavalyi alapszakaszban csupán két győzelmet tudtak felmutatni a 14 vereség mellett.

Cam Newton az Auburn egyetem irányítóját választották meg tavaly a legjobb egyetemi játékosnak. A díj azt az egyetemi játékost illeti meg aki pályán mutatott kiválósága és tehetsége kemény munkával párosul. Természetesen a fedhetetlenség is fontos, ami a tavalyi évben több botrányt is kavart. A korábbi győztes Reggie Bushnak vissza kellett adnia díját, mert egyetemi évei alatt termékeket fogadott el sportügynököktől. De nem csak Bush múltbéli ügye kavart botrányt hanem a Newton körül sem volt rendben minden. Newton apja ugyanis pénzért árulta fia játékjogát a  Mississippi State Bulldogs ellen. A vizsgálat során bebizonyították, Cecil Newton a Dallas Cowboys korábbi játékosának bünősségét az ügyben, viszont a fiát nem büntették és tiszta lappal folytathatja pályafutását.

A szakírók, az edzők és a korábbi díjazottak szavazatai a várt végeredményt hozták és hatalmas szavazati fölénnyel az Auburn Tigers irányítója kapta a legtöbb voksot. A lehetséges voksokból 2263 pontot söpört be, Andrew Luck irányító (Stanford Cardinal) 1079 pontot, LaMichael James futó (Oregon Ducks) 916-ot, míg Kellenn Moore QB (Boise State Broncos) 635-öt mondhatott a magáénak.

Newton a középiskolát követően a Florida Gators-hez került ahol Tim Tebow (jelenleg a Denver Broncos irányítója) csereirányítója volt. Azonban innen távoznia kellett egy máig sem tisztázott laptop lopási ügy miatt, amiért az ösztöndíját is megvonták. Ezt követően a texasi Blinn College-ba került, ahol az ő vezérletével megnyerték a Junior College bajnokságot.

Texasból került át az Auburn Egyetemre (vitatott körülmények között), ahol Gene Chizik vezetőedző bizalmat szavazott neki. A bizalmat Newton meg is hálálta az edzőnek. Az alapszakaszban 1409 futott yard, 21 TD és 2589 passzolt yard állt a neve mellett. Írányító létére a Délkeleti konferencia legjobb futója lett. Ráadásul az Ole Miss ellen még egy TD elkapása is volt.

A kérdés már csak az, hogy a rengeteget futó irányító, hogyan tudja majd kamatoztatni sokoldalúságát jövőre a Carolina Panthers csapatánál, amit remélhetőleg kevesebb probléma fog kisérni.

(nfl.com)