Elbuktak a „Szentek”, továbbjutott a 49ers! (videó)

Az NFC főcsoport-elődöntőjének első mérkőzésén a San Francisco 49ers drámai mérkőzésen győzte hazai pályán a New Orleans Saints csapatát. A győzelmet érő touchdownt 14 másodperccel a találkozó vége előtt szerezte Vernon Davis.

Az első negyedben minden összejött a San Francisco 49ers-nek, míg a New Orleans Saints kapitális hibákat követett el. A ”Szentek” az első driveban magabiztosan haladtak előre, egészen a San Francisco 7 yardos vonaláig. Ekkor Pierre Thomas futását állította meg kőkeményen Donte Whitner. Az ütközés után a támadójátékos kezéből kiesett a labda, amelyet Patrick Willis kaparintott meg. Következhetett a 49ers, amely 2002 után jutott be ismét a rájátszásba. Érdekesség, hogy a támadássorozat közben Drew Brees kedvenc célpontja, Jimmy Graham enyhe agyrázkódást szenvedett, igaz a felvonás végén visszatérhetett a pályára.

Az első hazai támadás nem sikerült túl fényesen. A drive végén Alex Smith kezéből kiütötte a labdát Roman Harper. A 49ers szerencséjére a szabad labdára Frank Gore vetődött rá, így punt következett. A New Orleans következő támadása nem volt hosszú életű, ugyanis másfél perc alatt visszakerült a labda a hazaiakhoz. Megemlítendő, hogy az újonc Aldon Smith a drive végén sackkelte Breest. A San Francisco 46 másodperc alatt összehozott egy touchdownt. Smith 49 yardos passzát Vernon Davis fogta meg.

Az egyenlítés, vagy a felzárkózás helyett a Saints eladta a labdát. Brees passzát Dashon Goldson fülelte le. Az interceptiont TD-re váltotta a 49ers. Michael Crabtree mutatott be egy 4 yardos TD elkapást. A vendégek ismét egy kapitális hibát követtek el. A punt után Courtney Roby szerencsétlenkedett össze egy fumblet. A szabad labdát Blake Costanzo kaparintott meg. A második negyedet a Saints 13 yardos vonalától kezdhette a San Francisco.

A Saints remek védekezéssel megakadályozta a 49erst abban, hogy touchdownt szerezzen. A hazaiak, így is pontokkal nyitották a második játékrészt. David Akers 25 yardról értékesítette mezőnygól kísérletét. Érdekesség, hogy a rúgó 44 field goalt értékesített az alapszakaszban, amely NFL rekord. Brees meglepően nyugodtan kezdte a Saints első támadássorozatát a második felvonásban. A drive végén a New Orleans QB-je egy14 yardos TD passzt adott Jimmy Graham-nek, aki ismét beütötte a fejét. A tight end láthatóan rosszul érezte magát.  Érdekesség, hogy támadássorozatban a Saints vezetőedzője, Sean Payton bedobta a piros zászlót, mondván játékosának, Darren Sproles-nak leért már a térde, így nem ért a fumble. A videóbíró elvette Donte Whitnertől a fumblet a Saints, pedig folytathatta a támadást.

A 49ers pocsék támadássorozatot vezetett, ezen felül megsérült a kezdő center, Jonathan Goodwin, aki a felvonás végén visszatérhetett. A New Orleans folytatta a felzárkózást. Brees ezúttal egy 25 yardos TD passzt adott Marques Colstonnak (17-14). A ”Szentek” hatpontosa után a San Francisco ismét egy kilátástalan támadást vezetett. A vendégek hamar elszórták a játékszert. Brees a mérkőzésen másodszor is eladta a labdát. Ezúttal Tarell Brown jegyezte az interceptiont.

Érdekesen alakulat a negyed vége. Az utolsó két percben négyszer cserélt gazdát a labda. Huszonkilenc másodperccel a félidő vége előtt Smitht sackkelte Martez Wilson. A szabad labdát Jonathan Vilma kaparintotta meg, de a Saints nem tudott újabb pontokat szerezni. Két negyed után a San Francisco 17-14-re vezetett.

A második félidőt a San Francisco 49ers kezdte. A hazaiak egyetlen first downt tudtak megcsinálni, majd következett a punt. A Saints visszahordója Darren Sproles, azonban kiejtette a labdát, amelyet a 49ers safety-je Colin Jones kaparintott meg. A szerzett labdából pontokat szereztek a hazaiak. Akers ezúttal 41 yardról értékesítette field goal kísérletét. A Saints első driveja 30 yardosra sikerült, de a fontos pontok elmaradtak. A 49ers következő támadássorozata kilátástalan volt, sőt Frank Gore egy trükkös játéknál, majdnem eladta a labdát. A negyed végéig a védelmek nyújtottak remek teljesítményt.  A csapatok a hátralevő időben nem szereztek pontot, így az utolsó felvonás előtt a 49ers 20-14-re vezetett.

A negyedik negyedben a New Orleans folytatta támadássorozatát, amelyet a harmadikban elkezdett. Breesék nem szereztek touchdownt, de John Kasay 48 yardos mezőnygóljával a Saints 3 pontra megközelítette a San Franciscót. A 49ers támadósora képtelen volt felnőni a védelem szintjére, amely rendre megállította a New Orleanst. A játékrész hetedik percében David Akers 37 yardról sem hibázott, így a San Francisco egy touchdownnyi különbséggel vezetett.

A három pontos után a Saints egy 7 játékból álló, 79 yardos drive-ot vezetett, amelynek végén Brees egy 44 yardos TD passzt adott Darren Sproles-nak. Kasay extra pontjával a New Orleans átvette a vezetést (24-23). A nyomás, ezúttal a hazai csapaton volt. Jim Harbaughék továbbjutási esélye egy buta hiba után egyre haloványabb lett. A pályán a 10 játékos helyet 11-en voltak, pedig előtte a New Orleans időt kért. A büntetés ellenére a hazaiak irányítója, Alex Smith egy 28 yardod TD-t futott, ezzel a 49ers 29-24-re vezetett.

A New Orleans nem esett szét a hatpontos után. Brees egy 66 yardos touchdown passzt adott Jimmy Graham-nek, akit a TD-ig remekül kivontak a játékból. Smith-nek és a San Franciscónak kevesebb mint két perce volt. A 49ers egy 5 play-ből álló, 85 yardos drive végén szerezte meg a győzelmet. Smith 14 másodperccel a mérkőzés vége előtt egy 14 yardos TD passzt adott Vernon Davis-nek, aki a hatpontos után Harbaugh vállán sírta el magát. A San Francisco 49ers 36-32-re legyőzte a New Orleans Saints csapatát, ezzel bejutott az NFC főcsoportjának döntőjébe.

Irányítók:

San Francisco 49ers: Alex Smith 42 kísérlet/24 sikeres 299 yard; 3 Touchdown; 103.2 passer rating

New Orleans Saints: Drew Brees 63 kísérlet/40 sikeres 458 yard; 4 Touchdown; 93.2 passer rating

A legjobbak:Futók:

San Francisco 49ers: Frank Gore 13 futás; 89 yard

New Orleans Saints: Chris Ivory 9 futás; 23 yard

Elkapók:

San Francisco 49ers: Vernon Davis 7 elkapás; 180 yard; 2 Touchdown

New Orleans Saints: Marques Colston 9 elkapás; 136 yard; 1 Touchdown

Védelmek:

San Francisco 49ers: 57 Szerelés; 3 Sack; 4 Fumble; 2 Interception

New Orleans Saints: 53 Szerelés; 4 Sack; 3 Fumble