Beharangozó: Vikings-49ers

Ma este a Vikings is elkezdi a 2012-es előszezont. Mindjárt a tavalyi főcsoportdöntős 49ers lesz az ellenfele, ráadásul idegenben. Nem ígérkezik könnyű találkozónak a ma esti összecsapás. Gyakorlatilag nincs olyan ember aki ne a San Francisco győzelmét várná, de vannak kivétlek. Ott van például a Vikings tulajdonosa Zygi Wilf aki a playoff szereplést simán el tudja képzelni a mostani csapattól. Neki legyen igaza.

Tavaly a Minnesota Vikings csapata egy elég siralmas szezont produkált. A 3-13-as mérleg mindent elárul. Csak az Arizona Cardinals, a Jacksonville Jaguars és a Washington Redskins csapatait tudtuk megverni az elmúlt idényben. Hozzá kell tenni, ha kicsit jobban koncentrált volna a csapat a mérkőzések második félidőiben és nem adtuk volna el a sokszor két számjegyű előnyünket, akkor többet is kihozhattunk volna a szezonból.

De hagyjuk a múltat, az már senkit nem érdekel. Foglalkozzunk a jövővel. Volt mozgás bőven a Vikings háza táján. Sok tapasztalt kulcsembert elküldött a csapat. A keret jelenleg 90 fős, de nagyon sok az újonc és a középkategóriás játékos. Igazán nagyot nem tudott robbantani a csapat a szabadügynöki listán, talán csak két embert lehetne kiemelni közülük, Jerome Simpson-t és John Carlson-t. Az egyik 3 meccses eltiltással kezd a másik meg megsérült. Remekül indul az idény ismét. Pár napja az egyik újonc elkapónk mindkét térdében elszakította a pantella inat, így a teljes szezont ki kell hagyni és nagyon nagy szerencséjének kell lennie, hogy pályafutása alatt még pályára tudjon lépni az NFL-ben.

Az offense falunk emberei egymás után hullanak ki. Sérv, hőguta, váll és térdsérülés. Leginkább ezek a jellemző tünetek. Ezt valamennyire kompenzálta a Vikings két új ember igazolásával.

Nézzük a 49ers-t. Tavaly új edzővel egy remek idényt zártak. Egészen a főcsoportdöntőig meneteltek és bár ott a későbbi Super Bowl győztes Giants csapatától vereséget szenvedtek, mégis ígéretesen építkezett a csapat. Ott is volt játékosmozgás. A leginkább megemlítendő Randy Moss visszatérése az NFL-be, aki immáron a California-i csapatot választotta új állomáshelyéül.

Nem sok jót ígér nekünk a mai találkozó, de bízunk egy jó mérkőzésben, ahol ha nyerni talán nem is fogunk, de megszorongatjuk kicsit az ellenfelet és megmutatjuk, hogy nem kell leírni ezt a csapatot és a 30. helyre rangsorolni. Tisztalappal indulunk a tavalyi fiaskó után.

Pár dolog amire érdemes lesz figyelni a mérkőzés folyamán …

A passzjátékot fogjuk erőltetni

Christian Ponder lett a Vikings elsző számú irányítója, aki tavaly még újoncként 10 mérkőzésen kapott szerepet, most viszont rábízták az offense irányítását. Bill Musgrave a Vikings offense koordinátora bízik Ponder-ben és sokkal hatékonyabbnak látja már most őt, mint tavaly mikor még kezdő volt. Ponder az edzőtáborban megfelelő teljesítményt nyújtott, elégedettek voltak vele.

Ponder-nek szüksége van arra, hogy egy jobb és eredményesebb második évet produkáljon. Adrian Peterson állapota továbbra is kétséges, de Toby Gerhart bebizonyította, hogy ha kell vállára veszi a csapatot és kitűnő futó tud lenni.

Ponder kapott két jó célpontot az idényre a többiek mellé. Elkapó szerepben Percy Harvin mellett ott van Jerome Simpson, Tight end poszton pedig a teljesen megújult és kirobbanó teljesítményt nyújtó Kyle Rudolph mellett a tapasztalt John Carlson-t kapta meg mint biztos célpontot. Musgrave és Frazier nem biztos abban, hogy minden kezdő játékos kap lehetőséget péntek este.

Mindenki egybehangzóan azt mondta, hogy ez az edzőtábor határozottan jobb volt mint eddig bármi, reméljük ez a különbség a pályán is ki fog jönni.

Mit várhatunk az elkapóktól?

Harvin az első számú elkapónk, ezt már mindenki tudja. Volt egy kis nézeteltérése a csapattal, de megoldódott és készen áll, hogy tovább javítsa a már így is egyre tökéletesebb teljesítményét. Jerome Simpson ugyan az első három alapszakasz mérkőzésre fel van függesztve, de a mai és a soron következő 4 mérkőzés remek alkalommal bír arra, hogy megnézzük, hogy hogyan illeszkedett be az új játékrendszerbe. Még számos más elkapónk van aki bevetésre vár. Michael Jenkins a nagy veterán, ugyan az edzőtábor alkalmával nem mindig az első csapattal edzett, mégis lehet számítani a jelenlétére a kezdő szerepekben. Jarius Wright ma bejátszhatja magát a keretbe, ha remek teljesítményt nyújt. Rajtuk kívül még van pár eddig a második és harmadik csapatban tevékenykedő elkapó, aki valószínűleg ma lehetőséget fog kapni Frazier-től.

Melyik cornerback rangsorolódik le és melyik kap bizalmat?

Ez az egyik leginkább foglalkoztatott kérdés, ugyanis a Vikings secondary-je tavaly fekete korszakát élte. Chris Cook eltiltás miatt nem játszhatott a szezon jelentős részében. Antoine Winfield sérülés miatt szintén majdnem a teljes idény kihagyta, de mostanra visszatért és újult erővel,  fiatalokat megszégyenítő teljesítménnyel dolgozik. A holtidényben a Vikings megpróbálta orvosolni a tavalyi gyenge szereplést pár bejáratott játékos legazolásával. A szabadügynöki listáról elhozták a volt Ravens játékost, Chris Carr-t, aki a csapat harmadik számú CB-je lett az edzőtáborban Cook és Winfield után. Érkezett még Zack Bowman akitől örültek hogy megszabadultak Chicago-ban. Az edzőtáborban a második csapattal edzett. A draft harmadik körében Josh Robinson-t az ígéretes CB-t választottuk és bár ma sérülés miatt nem fog pályára lépni, igen tehetségesnek tartják őt. Marcus Sherels és Brandon Burton a visszatérő játékosaink próbálnak helyet szerezni a keretben. Reggie Jones aki egy újonc tavaly év vége felé került hozzánk, egészen pontosan a tartalékok közé. Most az edzőtáborban remek teljesítménnyel rukkolt elő és már kapott lehetőséget az első csapatnál is.

“Látni akarom a versengést. Nem csak a CB-ktöl, hanem minden defense játékostól. Szeretném látni, hogy magas szinten üzik és mindenre elszántak, mert csak így juthatunk elörébb.” – mondta el Allen Williams a Vikings defensive koordinátora.

Mit jelent Blair Walsh-nak az első NFL mérkőzés?

Saját bevallása szerint ez egy hatalmas pillanat és már alig várja, hogy elvégezze az első rúgást ma. Többen döbbenten fogadták a hírt mikor a draft 6. körében kicker-t választott a Vikings, de talán mégjobban mikor Ryan Longwell-t elküldték és kijelentették Blair Walsh lesz egyetlen és kezdő kickerünk. Walsh erős lábbal rendelkezik, de a pontossága nem éppen a legjobb volt egyetemi évei alatt. AZ edzőtáborban azonban fejlődött és sokan bizakodóak vele kapcsolatban.

Nyomás alatt egészen más lesz a szituáció. Az edzőtáborban az edzők próbáltak rá nyomást gyakorolni azzal, hogy mérkőzésszituációkat teremtettek és ráküldték a defense csapategységét, mintha tényleg le akarnák őt blokkolni.  Az eredmény ma este kiderül.

Vajon mi történt Randy Moss-al?

A 84-es szám mindenkinek ismerős lesz, azonban most nem lilában. Randy Moss egy év távollét után visszatért az NFL-ben sok látogatás után végül a 49ers csapata mellett döntött. Jelentések szerint igen csak jó formában van a veterán elkapó érdemes lesz rá figyelni.

A mérkőzés magyar idő szerint szombaton hajnali 3 órakor kezdődik. A nap folyamán közzétesszük a mérkőzésinformációkat, ahol minden fontosat megtaláltok a stream-től kezdve a különböző infókig.

Forrás:

Minnesota Vikings Hungary