Umenyiora az utolsó Giants mérkőzését játszhatja

Osi Umenyiora a papírforma szerint az idény végén távozik New Yorkból, hiszen szerződése a végéhez közeledik. Szívesen fejezné be karrierjét a Giants-nél, de elmondása szerint néhány szép éve még hátravan a futballpályán és inkább kezdő szerepre vágyik.

A csapat és a játékos kapcsolatát leginkább egy hullámvasútéhoz lehetne hasonlítani. Egyik pillanatban a trade került előtérbe, majd egy újabb szerződés megkötése. A holdout is jelen volt a nyár folyamán, némi plusz dollárral azonban sikerült munkára bírni Osit. Már akkor látszott, hogy ezzel a fizetésemeléssel egy utolsó nagy teljesítményt várunk tőle, hogy aztán egy másik csapatnál kapjon még egy nagy szerződést.

A kiugró szezon azonban elmaradt, mindent elmond hogy 6 sack-jével 0,5 sack hátrányban a második helyen áll csapaton belül JPP-hez képest. Játékosunk 2006 óta nem szerepelt ilyen rosszul és akkor is öt mérkőzést kihagyott. Az az adat is mindent elmond, hogy tavaly mindössze 7 mérkőzésen kapta el kilencszer az ellenfél irányítójának a nyakát.

A kérdés tehát az, hogy mekkora prioritást jelentene Umenyiora megtartása. Védelmünk egyik alapfeladata a brutális pass rush. Ha Kiwanukát is idevesszük, akkor 4 olyan játékosunk van két posztra, akik a legtöbb csapatban simán kezdők lehetnének. Emiatt úgy gondolom, hogy ez az a csapatrész, amelyet komoly áldozatok nélkül gyengíteni lehet. Több fontos szerződést is meg kell kötni az offseason során, Cruzzal állítólag sikerült megegyezni, de jövőre lejár Nicks szerződése is. Will Beatty új szerződésére is rá kell szánni legalább 2-3 millió dollárt, hiszen tackle poszton ő a legbiztosabb pont a csapatban. Ne feledkezzünk el Kenny Phillips-ről sem, aki idei sérülése miatt talán eleshet némi pénztől, de érzésem szerint ő a legjobb safety a csapatban. További nyereséget jelenthetne Terrell Thomas kirakása is. Ezek után érzésem szerint luxus lenne megadni a nagy pénzt Osinak. Félreértés ne essék, még mindig kiváló játékos és az egyik kedvencem is a csapatban, de be kell látni, hogy nem tartható fenn tovább ilyen szintű defensive line.

Egy esetleges távozás után több forgatókönyv is elképzelhető mind a csapat mind a játékos szemszögéből. Utóbbi elmondaná mennyire motivált és átszellemülve várja az új kihívásokat egy új környezetben. Aztán jön a robbantás, vagy a beégés. Inkább a második lehetőséget tartom valószínűnek. Umenyiora teljes profi pályafutását a Giants-ben töltötte így érzésem szerint egy más rendszerben nem tudna ennyire hatékony lenni. Vélhetően olyan csapatba fog távozni, amelyik viszonylag nagy cap space-szel rendelkezik és defensive end állományára ráfér az erősítés. Az ilyen csapatok nem a liga elitjéhez tartoznak, ami komoly frusztrációt okozhat a játékosban. Nagyon nem jött be a váltás Brandon Jacobs-nak, aki a szezon végén 99,99 % hogy távozik San Francisco-ból, sőt véleményem szerint már maximum 1 év lehet hátra karrierjéből. Aaron Ross pedig nem tudta javítani a Jaguars secondary-jét és csapata az 1/1-ért is versenyben van. Ugyan korábbi cornerbackünk helyett mást preferáltunk, így mindenképp távoznia kellett, de ha most megkérdeznénk Jacobs-ot szinte biztosan a kevesebb pénz és a maradás mellett döntött volna.

Sokkal érdekesebb, hogy mi történhet a csapaton belül. A legvalószínűtlenebb lépés, hogy házon belül oldjuk meg a problémát és nem érkezik senki. Adrian Tracy-t nem nagyon használtuk, pedig a gyenge teljesítmények miatt nagyobb szerepet érdemelt volna. A 49ers ellen jól játszott, de az a mérkőzés nem tekinthető relevánsnak, hiszen leginkább a második félidőben brillírozott. Adewale Ojomo UDFA játékosként küzdötte be magát a keretbe, de szinte mindig az inaktívok között láthattuk csak a nevét. Jövőre akár a rotációba is bekerülhet. Ne feledkezzünk el Matt Broha-ról sem, aki a practice squad tagja és az egyetemen rermek számokat produkált. Egy backup szerepre később jó lehet ő is. A defense mindig is a védőfalról volt híres és a lehető legjobb játékos megszerzéséért mindent meg fog tenni a vezetőség. A szabadügynökpiacra is érdemes egy pillantást venni, de nem hinném, hogy például Freeney vagy Avril közül valamelyikért is elkezdenénk licitálni. Úgy gondolom nem maradt más hátra, mint várni a draftot és a DE picket. Bármi elképzelhető, Pierre-Paul példájából kiindulva már az első körben érkezhet egy játékos.

A helyzet azonban nem egyszerű, hiszen szinte mindössze Björn Werner top 10-es helye garantált, kollégái draft értékét egyelőre nehéz megsaccolni. Akire reális esély lehet és a legnagyobb értékkel bír, az Sam Montgomery. Én vele is óvatosan bánnék, hiszen egy ACL szakadást már elszenvedett és ugyan kiválóan tért vissza, de az ördög nem alszik...Alex Okafort allrounder játékosnak tartják, aki leginkább az erejével dominál, futás és passz ellen szintén kiváló lehet. Ellenben Dion Jordan jobban hasonlít Osira, hiszen ő leginkább a pass rush-ban lehet hatékony. Nagy a hype Ezekiel Ansah körül, de én őt az első körben hanyagolnám, a másodikban pedig érzésem szerint már nem lesz benn. Aggodalomra azonban semmi ok, több kiváló defensive end is jelen lesz még a drafton, gondoljunk például Tank Carradine-re, aki ugyan november végén ACL szakadást szenvedett, de a 3-4-dik kör könyékén még így is nagy értéket képviselhet.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu