A Giants szabadügynökök

A Magyar New York Giants Blog írt egy bejegyzést amiben a szabadügynök játékosaikat vizsgálják. Igen sok, jó játékos szerződése jár le az idén és mint minden évben most is sok lesz a távozó. Mindenképpen meg kellene tartaniuk például az elkapó Viktor Cruz-t, a running back Andre Brown-t vagy a kicker Lawrence Tynes-t. De a dolgok jelen állása szerint a régóta Giants játékos, a defensive end Osi Umenyiora viszont távozni fog a csapattól. Persze mint mindig a fizetési sapka dönti majd el a szerződéseket.

Restricted Free Agents: WR Victor Cruz, RB Andre Brown, S Stevie Brown, TE Bear Pascoe, DE Adrian Tracy, DE Justin Trattou

Unrestricted Free Agents: TE Martellus Bennett, WR Ramses Barden, OT William Beatty, TE Travis Beckum, DT Rocky Bernard, LB Chase Blackburn, G Kevin Boothe, OT Selvish Capers, QB David Carr, OL Jim Cordle, WR Domenik Hixon, OT Sean Locklear, RB Kregg Lumpkin, S Kenny Phillips, LB Keith Rivers, DT Shaun Rogers, RB Ryan Torain, CB Justin Tryon, K Lawrence Tynes, DE Osi Umenyiora

(zárójelben a 2012-es fizetések szerepelnek a Salander táblázata alapján)

Mindenképp megtartanám

RFA: Victor Cruz ($490,000)

UFA: Will Beatty ($795,000)

Azt hiszem Cruz és Beatty az, akiknek mindenképp maradniuk kell. Előbbi harmadik évére a csapat legjobb elkapójává, míg utóbbi megbízható vakoldali tackle-vé vált (a sok büntetést leszámítva). Cruzt lesz a nehezebb megtartani, hiszen a remek teljesítmény mellé nagy pénz is jár és a hírek szerint a tárgyalások kicsit lelassultak vele. A játékos mindenképp maradni szeretne, remélhetőleg az ügynöke sem keveri meg a dolgokat a háttérben...Némi előny, hogy egyelőre korlátozott státuszú szabadügynök, így könnyebben a csapatban tartható.

Valószínűleg megtartanám

RFA: Andre Brown ($465,000), Stevie Brown ($605,000), Bear Pascoe ($540,000)

UFA: Martellus Bennett ($1,800,000), Chase Blackburn ($825,000), Kevin Boothe ($1,500,000), David Carr ($990,000), Domenik Hixon ($615,000), Lawrence Tynes ($1,550,000)

Tekintélyesebb lista található itt. A két Brown a szezon pozitív csalódása volt, mindketten remekül szerepeltek. Andre ugyan megsérült és IR-re került, de addig nem lehetett rá panasz. A red zone-ban kiválóan lehetett alkalmazni. Stevie 8 picket gyűjtött össze, ezzel pedig a ligában is előkelő helyen végzett. Vélhetően nála jobban bele kell majd nyúlni a zsebbe ha itt akarjuk tartani. Bear Pascoe-ból idén már jóval kevesebbet láttunk az elmúlt két évhez képest, de nagy szükség lenne rá továbbra is. Tökéletes backup játékos, remek munkamorállal és hozzáállással.

Az unrestricted free agent játékosok között már nem ilyen egyszerű a helyzet. Martellus Bennett ez alatt az egy év alatt majdnem olyan számokat produkált, mint eddigi pályafutása során összesen...Eléggé tight end barát csapat vagyunk, hiszen előtte Kevin Boss és Jake Ballard is jól szerepelt nálunk. Adja magát a kérdés, hogy találnánk így más olyan játékost is, aki 500+ yardos teljesítményt hoz, de úgy gondolom Bennett blokkolásban is olyan játékot hoz, ami miatt indokolt lenne a megtartása. Chase Blackburn visszatérése óta alaposan feljavult és special teamerből lett kezdő játékos. Szerintem a védelem egyik legjobbja volt, mások szerint ez nem így van. Nem ő a legjobb linebacker az NFL-ben, de képes a jó játékra. Mindenképp a maradása mellett döntenék. Kevin Boothe volt anno a másik "franchise backup" játékosunk, de szerencsénkre ő is alaposan feljavult és a kezdőben találta magát. Guard poszton nincs is nagyon más használható helyettes...David Carr továbbra is maradhat csere QB-ként, ennél nyugisabb állást úgysem talál. Domenik Hixon súlyos sérülésből épült fel és egyik legjobb szezonján van túl. Miért ne maradhatna továbbra is? Lawrence Tynes ugyan visszaesett az idény végére, de vannak nála sokkal rosszabb rúgók is. Egy egyenletes teljesítményt képes hozni, amivel érzésem szerint hozza az elvárt szintet.

Kétséges a maradásuk

RFA: Adrian Tracy ($465,000), Justin Trattou, Jim Cordle ($465,000)

UFA: Osi Umenyiora ($6,000,000), Rocky Bernard ($925,000), Selvish Capers, Sean Locklear ($825,000), Kregg Lumpkin, Kenny Phillips ($1,986,000), Keith Rivers ($1,250,000)

Az igazi problémák itt kezdődnek. RFA játékosainkkal nincs sok probléma, vélhetően mindannyian maradnak backupként. Céljuk a rosterre kerülés lehet.

A lista azonban Osi Umenyiorával folytatódik. Utolsó évére alapos fizetésemelést kapott, amit nem tudott jó játékkal meghálálni. Igaz ez is relatív, hiszen idén is egyik legjobb defensive endünk volt. Távozását ugyanakkor szinte biztosra vehetjük, lenyilatkozta, hogy szinte mindent elért már New Yorkban amit el lehet. Rocky Bernard nem teljesített rosszul, azonban életkora miatt nem valószínű a maradása. Sean Locklear sérülése miatt távozhat. Kregg Lumpkin szezon közben érkezett és kapott is némi lehetőséget, talán egy esélyt kap még a rosterre kerülésre. Kenny Phillips szintén nehéz kérdés és idei sérülése sem javított a helyzetén. Osihoz hasonlóan ő is lenyilatkozta, hogy valószínűleg távozik. Érzése szerint már idény közben új szerződést kellett volna kapnia. Úgy gondolom ha marad cap tartalék, akkor a későbbiekben is jó szolgálatot tehetne. Keith Rivers-nél még nagyobb probléma a sérülékenység. 2011-ben egy mérkőzésen sem lépett pályára a Bengals-ban, idén pedig állandóan volt valami nyavalyája. Meglátjuk...

Szinte biztos távozók

UFA: Ramses Barden ($743,750), Travis Beckum (kb. $700,000), Shaun Rogers, Ryan Torain, Justin Tryon ($700,000)

Barden nem tudott eleget bizonyítani 4 év alatt, így biztosan új csapatot kell keresnie. Beckummal ugyanez a helyzet, illetve sérülése után nem is nagyon tudott csapatba kerülni. Rogers mindent megtett az offseasonban, de IR-re került és nem mai gyerek már. Ryan Torain is mehet, RB poszton jól állunk. Justin Tryon néhány alkalommal mikor pályára került bemutatta hogyan nem szabad játszani egy cornerbacknek...

Fizetések

Megpróbálok egy becslést készíteni arról hogyan alakulhat a cap helyzetünk 2013-ban. Ezt képtelenség pontosan megsaccolni, hiszen a játékosok szerződése évről évre változik, ráadásul számos átstruktúrálás lesz még. Leendő szabadügynökeink fizetéseit is nehéz összeszámolni, hiszen a különböző sérülések miatt egyszerre nem tartózkodtak mind a keretben.

Az itt feltüntetett játékosok fizetései (akikről információ van): $24,234,750. Ehhez jön még a cap space. Összességében úgy számolok, hogy 20 millió dollárt lehet költeni szabadügynök játékosainkra. Erre is próbálok egy becslést adni, hogy ki milyen fizetési igényekkel állhat elő:

Victor Cruz $7,000,000
Will Beatty $3,000,000
Andre Brown $800,000
Stevie Brown $1,500,000
Bear Pascoe $715,000
Martellus Bennett $2,500,000
Chase Blackburn $1,000,000
Kevin Boothe $1,500,000
David Carr $940,000
Domenik Hixon $840,000
Lawrence Tynes $1,500,000

Ezek tehát azok a játékosok, akiket jövőre is a csapatban látnék. Ez a szám valamivel több mint 21 millió dollárt tesz ki. Ez még érzésem szerint belefér. Ebben az esetben mindenképp távozik Umenyiora és Phillips.A szerződések átalakításával kb. 10 millió dollárt biztos lehet nyerni, azt a szabadügynök piacról való igazolásokra lehet költeni. Azt se feledjük, hogy lesznek játékosok, akik távozhatnak is. Terrell Thomas valószínűleg ilyen lesz, míg hozzá csatlakozhat Dave Diehl és esetleg Jerrel Jernigan.

A hírek szerint a salary cap mindössze 400 ezer dollárral emelkedik idén, ez sem kedvez. Ennek ellenére úgy gondolom, hogyha sikerül elérni azt, hogy kulcsjátékosaink közül csak Umenyiora és Phillips távozzon, akkor  jövőre is playoff esélyes csapatként léphetünk pályára. Egy év múlva jóval nagyobb változások lehetnek csapaton belül, hiszen több túlfizetett játékos szerződése is lejár, az ő pénzüket mások kaphatják meg és nagyobb mozgások várhatóak majd akkor. Fiataljainkra is nagy szükség lesz, jövőre előre kell lépnie a Wilson, Randle, Hosley hármasnak. Talán 2013-ban is sikerül húzni 2-3 olyan játékost, akik már első évükben bekerülhetnek a rotációba.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu