Draft prospect: Geno Smith (West Virginia, QB)

Négy a West Virginián eltöltött szezon után jelentkezett az idei draftra, abban a tudatban, hogy ő lesz az egyik legkapósabb irányító az idei játékos börzén. Első pályára lépése az NCAA-ben 2009. szeptember 19.-én történt az Auburn Tigers ellen. A szezon során összesen 5 mérkőzésen kapott szerepet Jarrett Brown a Mountainers akkori kezdő irányítója mögött. 309 passzolt yard 1 TD és 1 interception valamint 7 futott yard szerepel a statisztikai lapjában.

A következő évben már kezdőként vezette ki csapatát a pályára. 13 mérkőzésen játszott és rendkívül bíztató 24/7-es TD/interception mutatót szorgoskodott össze. Az idényben átlagosan minden 53. passzkísérletére esett 1 db labda eladás. 1998 után ő volt az első WV irányító, aki egy szezonon belül legalább 2500 yardot tudott passzolni.

A Big East konferenciában ő lett a legpontosabban passzoló irányító, valamint második lett meccsenként elért passzolt yardok tekintetében. Ennek egyenes következményeként a csapat meccsenkénti pont átlaga is 2. lett a konferencián belül. Ez nagyban köszönhető annak is, hogy a 13 lejátszott meccsből 7 esetben, minimum két, hatpontos átadása is volt. Az  All-Big East első csapatába választotta többek között az ESPN, és a Rivals.com is, az edzők pedig a második ilyen válogatottba szavazták őt.

2011-ben sophmore évében sem volt kérdéses, hogy ő lesz a kezdő. Nem is okozott csalódást. Eddigi pályafutásának legjobb idényét játszotta. 4385 yardot passzolt, 31 touchdown és 7 interception mellett. Utolért illetve túl is szárnyalt 21 különböző, korábbi West Virginia rekordot, többek között az egy szezonban passzolt TD-k számát, valamit az összesített TD-k számát. Emellett az egy meccsen passzolt yardok tekintetében az NCAA 5. legjobbja lett, összesített yardokat nézve pedig 8.  Bejutottak az Orange Bowlba, ahol 70-33 arányban lealázták a Clemson csapatát. Ezen a mérkőzésen Smith 5 Orange Bowl rekordot, 3 NCAA bowl, valamint 4 WV bowl rekordot döntött meg. 407 passzolt yardjával és 6 passzolt TD-jével. Ezek után bekerült az All-Big East első csapatába.

2012-ben hasonlóan jól szerepelt, immár elsőszámú QB prospectként. 4205 yard, 42 TD és 6 interception mellett 2 futott TD is a statisztikai lapjára került. A szezonnyitón megdöntötte Marc Bulger rekordját, TD passzok illetve célba ért passzok tekintetében. A Baylor elleni mérkőzésen pedig nem kevesebb, mint 656 yardot és 8 TD-t passzolt, ami páratlan teljesítmény még egyetemi szinten is. Év végén csapatával a Pinestrip Bowlon szerepelt, ahol sima vereséget szenvedett a Syracusetól.  Smith nem nyújtotta élete játékát, de 2 TD átadása így is volt.

eagles. jpg

Forrás:

Philadelphia Eagles Blog

philly.blog.hu

Fotó: bleacherreport.com, gcobb.com

Címkék: genosmith, nfldraft