Milyen hatással lesz Darrelle Revis a Bucs védelmére?

Az üzlet megköttetett! Feladtuk az idei első körös draft választási lehetőségünket, és egy feltételes jövő évi 3. körös draft picket. Darrelle Revis aláírt hat évre 96 millió dollárért, garantált összeg nélkül, bebiztosítva ezzel magát a Buccaneers egy esetleges újabb sérülés ellen. De milyen hatással lesz vajon Darrelle Revis a Tampa Bay védelmére? Egészen a rájátszásig repíthet minket?

Hogyan védekezik a Buccaneers?

A tavalyi évben gyakorta megfigyelhettük a Buccaneers védelmében, hogy a safety pozícióban játszó játékosok egyike közel helyezkedik el a box-hoz, és rendszerint a futás ellen aktivizálja magát, esetleg különféle blitzeket próbál végrehajtani. Igen, ő Mark Barron volt. Szinte minden játéknál megfigyelhető, ahogy szépen felkúszik a line of scrimmage-hez, segítve ezzel a futás ellni védelmet, illetve a rövid passzok meghiúsítását. Ez a dolog nagyban hozzájárult ahhoz, sok más dolog mellett, hogy a liga legjobb futás elleni védelmét produkáltuk, azonban más problémákat is szült. Történetesen azt, hogy a mélyebben lévő területek nem voltak sikeresen lefedve.

Itt egy tipikus játék a tavalyi évből, ami a Bucs defense-t illeti, 2. hét, az ellenfél a New York Giants:

Jelenleg a Bucs a "Cover 1" formációt választotta, és a játékosok nagy részét egy blitzre küldi az irányító felé. Míg Mark Barron felsétál a line of scrimmage-hez, addigAhmad Black az egyetlen safety, aki a mély területet fedi le, az oldalán két elkapóval a Giants csapatából. Hakeem Nicks (WR) pedig alul látható Aqib Talib (CB)társaságában.

Ezen felállással, és taktikával jelenleg nincs olyan safety-nk aki beleszólhatna a lenti Nicks-Talib párharcba. Tehát ha az elkapó egy az egyben megveri a cornerback-et akkor teljesen szabadon marad. És pont ez volt a probléma a tavalyi évben, a cornerbackeinket bizony simán megverték egy az egyben. Pedig ezeknek a blitzeknek, melyeket tavaly nagyon sokat erőltettünk, csak akkor van értelme, ha a safety segítség nélkül maradó elkapókon olyan játékosok "dolgoznak" akiktől nem tudnak elszakadni.

Ebben a szituációban pontosan ez történik. Hakeem Nicks lerázza a védőjét, és elkapja a labdát. Érdemes megnézni, hogy az egyetlen mély területet védő safety-nek nem hogy a passzt nincs esélye meghiúsítani, de még szerelni sem az elkapót, aki jócskán leszakadt Talib-ról. Egyébként egy 55 yardos touchdown lett a szituáció vége, ha emlékeztek, de volt ám ilyen hasonló helyzetből rengeteg a tavalyi évben.

A Buccaneers képtelen ezeket a blitzeket megjátszani, egy safety-s lefedettséggel, ha nem rendelkezik olyan cornerekkel akik tudják tartani a lépést az elkapókkal. És bizony itt jön képbe Darrelle Revis.

Darrelle Revis hatása a lefedettségre!

Revis mindent meg fog változtatni a védelemben, méghozzá pozitív irányban. Tavaly a Bucs egy safety-t mindenképpen a box-ban akart játszani, egyet a mély területeken, míg a cornerekkel egy az egyben szerették volna fedezni az elkapókat, közben pedig könyörtelenül blitzelni és arra kényszeríteni az ellenfél irányítóját, hogy minél előbb megszabaduljon a labdától. Az viszont elég nyilvánvalóvá vált már nagyon hamar, hogy a széleken megverik a cornerbackeinket, és esélyünk sincs erre a taktikára. Az már persze más kérdés, hogy ez egyáltalán nem akadályozta meg a csapat edzői stábját abban, hogy folyamatosan próbálkozzon vele.

Azonban most Darrelle Revis lehetővé teszi nekik, hogy ismét ezzel próbálkozzanak. Lehetővé teszi, a már fentebb mutatott szituációt, hogy egy az egyben megverjen egy elkapót, míg Mark Barron a box-ban van, szűk területet lefedve, vagy a futás elleni védelmen dolgozva, esetleg egy blitzen. És hogy honnan jött ez a képtelen ötlet? Onnan, hogy a Jets évekig ezt játszotta nagyon is eredményesen.

2011-ben, a New York Giants és a San Diego Chargers elleni meccsén, Darrelle Revis mellett mindösszesen két sikeres elkapást hajtottak végre 35 yardon, pedig már akkor is Philip Rivers és Eli Manning voltak ezen csapatok irányítói és olyan célpontjaik voltak mint Vincent Jackson, Victor Cruz és Hakeem Nicks. És bár Buccaneer barátunk "szabadügynök paródiájában" Jackson mindenki mellett levesz mindent, a valóságban az az igazság, hogy Jackson-t a már említett meccsen árnyékként követte Revis és esélye sem volt.

Nem csoda, hogy a Jets szurkolók ha meghallják kedvenc csapatuk nevét, rögtön a Revis név ugrik be nekik, és az sem csoda, hogy nem igazán boldogok, hogy szinte aprópénzre váltotta őt a csapat vezetősége. Tény, hogy a Jets védelmét Darrelle Revis tette veszélyessé és agresszívvá. Az említett Chargers ellni mérkőzésen összesen 8 alkalommal választotta a Jets a "Cover 2" formációt, a többi esetben szinte mindig a már fentebb bemutatott, a tavalyi évben általunk sikertelenül játszott "Cover 1'-el próbálkoztak. Ehhez a taktikához persze szükségünk lesz két jó safety-re is, de ha Mark Barron nem jó agresszív kemény blitzekre, Dashon "the Hawk" Goldsonpedig nem elég jó a mély területekre, akkor nem tudom kik lennének azok. És ezzel máris kezdhet rajzolódni a kép mindenkiben, hogy miért is ezeket a játékosokat kérte magának vezetőedzőnk Greg Schiano 2013-ra.

Tehát Darrelle Revis tette a dolgát, mégis megváltak tőle, miután kihagyta a tavalyi szezont sérülése miatt, és szinte "ingyen" odaadták.

Mi Tampába repítettük... ő meg minket a rájátszásba?

De mi a helyzet a passz siettetéssel?

Erről aztán most olvasni mindent. Én személy szerint azt vallom, hogy a pass rush-nak bizony van szerepe a cornerback-ek munkájában, hisz az az irányító akinek sok ideje van megválni a labdától előbb vagy utóbb úgy is talál magának célpontot. Sokan azt mondják lehet akármilyen jó a cornerback-ed, jó passz siettetés nélkül semmit sem érsz vele. Azonban mégis... ki volt 2009-ben a Jets legjobb pass rusher-e? Egy keveset kutakodni kell, de Calvin Pace volt az, a maga 8 sack-jével. Ami egyáltalán nem sok, ebben az évben ráadásul a Jets védelmét a 14. helyre rangsorolták a sackek tekintetében. A pass rush nem rossz dolog, de a lefedettséghez és jól működő blitzekhez nem igazán van rá akkora szükség. Ezen is továbbmenve 2010-ben Bryan Thomas volt a new yorki alakulat legeredményesebb pass rushere, mindösszesen 6 sack-el a neve mellett.

Az elmúlt két évben amikor Darrelle Revis a pályán volt a Jets 1066 play-ből 15 touchdownt kapott és szerzett 23 interceptiont. Míg Revis nélkül 945 play-ből kapott 20 touchdownt és mindösszesen 7 interceptiont halászott el.

Mindeközben pedig jelenleg a Buccaneers rosterében jobb pass rusherek vannak, mint a New York Jets-nek az elmúlt négy évben bármikor. Ott van a 2011-ben, a draft első körében kiválasztott Adrian Clayborn, és a második körben kiválasztottDa'Quan Bowers. És bár mindketten sérülésből tértek vissza, azt senki nem veheti el tőlük, hogy ezek a játékosok kiválóak a passz siettetésben. Hozzájuk csatlakozik még defensive tackle-ként a fiatal, kiváló védő, Gerald McCoy. A minőségi linebackerekről pedig már nem is beszélve, mint például a tavaly negatív yardos szerelések tekintetében, a liga elsők között lévő Lavonte David.

Egy fecske nem csinál nyarat, Revis viszont megfogja változtatni a teljes Bucs védelmet!

Segíteni fog a teljes lefedettségben, segíteni fog abban, hogy nyugodtan safety-t állítsunk a boxba, anélkül, hogy máshol ne lehessen levédeni a területeket. Ez tovább fogja segíteni a futás elleni védelmünket, mely már a tavalyi évben is kiváló volt. Segít leplezni a taktikáinkat, és sokoldalúvá fog tenni minket. Valamint lehetőségünk lesz, rengeteg kreatív, ezúttal sikeres blitz kivitelezésére. És csökkenti a nyomást minden játékoson aki eddig a területek fedezésére volt hivatott.

Erre pedig hatalmas szüksége van a Buccaneers-nek, akik több passzolt yardot engedélyeztek tavaly az ellenfeleknek, mint bármely más gárda az NFL-ben. Nagyon sok szoros meccset veszítettünk el azért, mert a pályán fel le sétálgató irányítókat nem tudtuk megállítani. Egyetlen egy touchdownon, néhol pedig csak pár ponton múlt tavaly a Giants, Redskins, Saints, Panthers, és Eagles elleni meccsünk is. És lehet, hogy Darrelle Revis segítségével, aki lehetővé teszi számunkra Schiano elképzeléseinek megvalósítását, igenis be fogunk jutni idén a rájátszásba.

Egy valamit pedig el kell ismerni. Az Mark Dominik szerepe ebben az ügyben. Mert Revis az valóban Revis! És bár biztos lett volna az az összeg, ami nem éri meg, de az tény, hogy amit Revis tud, és csinál, azt nem tudja Sean Smith, Keenan Lewis és már cornerbackek sem. Ha valaki tökéletesen bele fog illeni Greg Schiano tematikájába, melyet bizony akkor is erőltet ha képtelenség a jelenlegi játékosokkal megvalósítani, az Darrelle Revis.

És szeretném ha most nem értene félre senki. Én nem azt mondom, hogy most csinálunk egy veretlen szezont, vagy hogy Darrelle Revis egyszemélyben megfogja oldani a Bucs minden problémáját, de úgy gondolom, hogy Revis-sel elindultunk egy nagyon jó úton, és idén tényleg egy veszélyes csapatot látok kedvenc Kalózainkban. Persze egy ACL sérülés az komoly dolog, és talán még egy újabb fél szezonnyi kihagyás is benne van, de innen is vissza lehet jönni és hatalmas dolgokat teremteni, gondoljunk csak Adrian Peterson-ra, és az ő tavalyi teljesítményére.

bucsbejegyzesbanner.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneers.blog.nepsport.hu

Fotó: nypost.com