Big Hank közelebbről

Johnathan Hankins-t első körös prospectnek tartották a 2012-es idény előtt, igaz junior éve kicsit gyengébbre sikeredett a vártnál. Ennek ellenére a mérete és a tehetsége elég volt ahhoz, hogy a draft második körében kiválasszuk.

A 6'3" magas "csöppség" a negyedik legnehezebb védőfal játékosként jelent meg a combine-on. 320 fonttal mérlegelt. Mindezek mellett rendkívüli gyorsaságot és ügyességet mutatott elsősorban a 3 cone és 20 yard shuttle drilleknél.

A Michiganből származó játékos egyetemi pályafutása során 138 tackle-t (ebből 16,5-t a LOS mögött) és 5 sacket ért el. 2012-ben All-American második és All-Big Ten első csapatba választották. Chris Canty és Rocky Bernard távozása után nagy esélye lehet, hogy már rookie évében számottevő játékidőt kapjon a profik között is.

Run stopper

Már ránézésre olyan játékosnak tűnik, aki képes a futás megállítására. Tudja hogyan használja méretét, hogy betömje a futósávokat és elkapja a labdahordót a backfielden. Remekül válik le a blokkokról, gyakran használja a swim move-ot a betörésre. Ezen kívül jól lát a pályán, képes olvasni a játékot és közbeavatkozni. Agilitása segít erejének, hogy még több problémát okozzon a blokkoló játékosnak.

Nem pass rusher

Ugyan képes lehet meleg pillanatokat okozni, ha egyenesen a quarterback arcába ront, de nem rendelkezik akkora sebességgel, hogy pass rusherként is tekintsünk rá. Mindössze öt sacket ért el a három év alatt és nem volt birtokában azoknak a képességeknek, amelyek segítenének neki a QB lezúzásában. A mérete nagy előny a futás ellen, de jelen esetben ez hátrányt jelent.

Azért hasznos játékos lehet passz ellen is. Nagy területet foglal el testalkata miatt, ami kettőzött figyelmet érdemel. Ez megadná az esélyt akár JPP-nek akár Tucknak, hogy egy az egyben találják magukat a tackle-vel.

Sokoldalúság

A méretén kívül a sokoldalúságával is ki tud tűnni Hankins, amit roppantul kedvel csapatunk. A védőfalon belül több pozícióba is rakható, akár a szélen is kipróbálható egy-egy játék erejéig. Több szerepkörben is játszott a Buckeyes-nál, de a Giants-ben leginkább egy 3-technique DT szerep várhat rá.

Nem all down játékos

Ritkán kért pihenőt egy-egy játékra, de nem tudott végig friss maradni a mérkőzés végéig. Testtömegét vélhetően át kell majd vizsgálni és felmérni milyen kondícióban van. Nagy szerencséjére olyan csapatba került, amely gyakran rotálja DL embereit és 100%-os kondícióban tudja tartani őket. Limitált pass rusher képessége szintén nem fogja egy teljes mérkőzésen át a pályán tartani.

Szenved a double team ellen

Annak ellenére hogy nagy és erős játékos, rendkívül szenved ha egyszerre két ellenféllel találja magát szembe. Közel sem volt olyan hatékony a futás megállításánál mikor kettőzött erővel támadták. Sok csapat vette ki őt így a játékból, hatástalan volt a double team ellen.

High motor

Ritkán hagy ki játékot. Végig "ébren" van, végig dolgozik, akkor sem adja fel, ha legyőzte már az OL ember. Szinte mindig a labda közelében tartózkodik, gyakorlatilag soha nem látni olyat, hogy feladta volna a küzdelmet.

Összességében tehát a liga legjobb run stoppereivel hasonlíthatjuk össze újonc játékosunkat. Leginkább Domata Peko (Bengals) és Terrance Knighton (Broncos) lehet a kiindulási alap Hankins esetében. Valószínűleg nem lesz nagyon domináns játékos, de a futójáték ellen roppant hasznos lehet a jövőben.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Kép: nydailynews.com