A védelem alapozhatja meg Freeman új szerződését?

Mint tudjátok Josh Freeman szerződése az idény végével lejár. Egy elemzés szerint a hosszabítás meg fog történni! Fura, de az elmélet szerint a Tampa jövő évi kiváló védelme fogja ezt megalapozni! Sokszor szidtuk és átkoztuk már ezen a fórumon is hőn szeretett csapatunk irányítóját, amiért annyi bosszankodást és szívfájdalmat, valamint mérhetetlen csalódást okozott nekünk kulcsfontosságú pillanatokban. Van aki azt mondja, hogy ennek vége!

A fonák a dologban az, hogy a változás okát nem a támadójáték átstruktúrálásában kell keresni. A változást a védelem fogja szolgáltatni!

A tavalyi évben több olyan mérkőzés is adódott, amikor a csapatok - köztük a mi kedvenceinket is beleértve- valódi pontözönnel szórakoztatták a nagyérdeműt, ha már az vette a fáradtságot és kilátogatott a stadionokba. A baj csak mindig az volt a dologgal, hogy ebből az igazi adok-kapok játékból rendre a Bucs vonult le lógó orral. (Giants, Saints stb. mérkőzések) Mivel volt ez magyarázható? Hát a Bucs csapnivaló hátsó védekezésével. Enyhe túlzással azt is mondhatnám, hogy talán még a 13 éves és a kézilabdát a saját korosztályában egész jól művelő lányom is képes lett volna eladni a Bucs secondary ellen a tavalyi évben egy-egy pontszerzést irányító poszton, ha vette volna a bátorságot és beöltözött volna.

Most azonban jópáran úgy vélik, ennek az időnek vége! A Revis - Goldson - Bankshármassal megerősödő védelmünk úgy tűnik már nem lesz mindenki számára átjáróház. Még a lányom is bizonyára törött csonttal konstatálná, milyen is csapatunk defensive end-jeinek hónaljszőrzete.

Azonban vágjunk az elemzés közepébe! A tavalyi és még az azt megelőző évben is az ilyen igazi pontözönös mérkőzéseken - leszámítva a Vikings elleni igazi running back csatát- támadó egységünk, élükön Josh Freeman-nel, arra volt kárhoztatva, hogy az eredmény tartása, vagy az azután történő rohanás alkalmával kénytelen legyen az ún. nagy játékok eladására. Na ezzel akadt egy kis baj! Freeman keze ha nem is azonnal, de a mérkőzés egyik fordulópontján biztos megremegett. Miért, az idén nem fog? Hát, azt mondják nem! Mégpedig azért, mert a mind futás, mind passzjáték elleni masszív védelem lehetővé fogja tenni számára, hogy ún. játékmenedzselést végezzen, amiben allítólag ő az NFL szintet figyelembe véve abszolút elit irányítónak számít.

Miből áll a játékmenedzselés? Leegyszerűsítve játék az idővel és az eredménnyel. Ha nem engedjük, hogy az ellenfelek pontözönnel terheljék a védelmet, esetleg akár a szűk vezetés birtokában az ellenfelet tartjuk kényszerben, abból jól jöhetünk ki. És valóban! Ha megnézzük az elmúlt évek eredményeit, bizony csak néhány kivételt leszámítva, rendre jól jöttünk ki a kevés pontos mérkőzésekből. Megjegyzem a tavalyi évben is "csak"  24.625 pont volt a meccsenként kapott pontátlagunk. Véleményem szerint akár még ez is kezelhető lenne, hiszen egy 25 pontos támadóegységet azért a rendelkezésünkre álló nevek alapján nem nehéz feltételezni. Ha ehhez hozzávesszük a védőegységünk erősödését, akár minden Bucs szurkoló komolyabb álmokba kezdhet el ringatózni. Milyen álmokba? Most erős Ravens lelkületű szurkolók inkább ne olvassák tovább! Végeznék egy kis összehasonlítást a tavalyi bajnok Ravens és csapatunk között posztok szerint. Bár a Ravens szurkolók a tavalyi év után- megjegyzem joggal- bizonyára csak legyintenek, ha a Bucs szóba kerül, azért érdekes.

Először is! Joe Flacco jobb irányító mint Freeman? Most sok szakelemző megkövez majd, de szerintem nem! A tavalyi év véleményem szerint a Ravens tekintetében nem annyira Flacco tudásán, mintsem az elkapók vérben forgó szemein múlt. Néztem a rájátszást és bizony mindenki odáig volt meg vissza Flacco teljesítményétől. Hát nekem meg - de bizonyára csak nem értek hozzá- úgy tűnt, hogy azokat a labdákat bizony Flacco bedobta a " közösbe" lesz ami lesz alapon, aztán a magam sem tudom milyen cuccot szippantott Anquan Boldin és Torrey Smith úgy húzta le a levegőből (kb. 3,5 méter magasból) általában két védőtől gyötörten, hogy csak néztem. Szerintem a labda egy pillanatra még a NASA radarjain is megjelent. Erre minden bizonnyal Freeman is képes, Vincent Jackson-ról meg tudjuk, hogy egy állat!

Ray Rice jobb futó mint Doug Martin? Szerintem ez sem! Itt egyedül az merült fel bennem, mi van ha Martin megsérül? De ha belegondolok, a tavalyi évben Ray Rice mögött sem állt senki. Az előbbiekben említett játékmenedzselésben azonban óriási szerepe lehet  a kiváló futójátéknak. Szóval Belzebúb legyen velünk, hogy Martin meg ne sérüljön!

Aztán! Az említett Boldin, Smith páros jobb mint Jackson és Williams? Szerintem ez sem! A tavaly rájátszásban mutatott vérben forgó szemek egyvalakinek köszönhetőek. A második gyűrű után visszavonuló Ray Lewis-nak, akit mint igazi NFL rajongó én is a legmesszebbmenőkig tisztelek. Az ő vezéri képességeinek volt köszönhető véleményem szerint elkapó párosuk "csillagok közötti" túrája is Flacco Föld körüli pályára állított labdáiért.

Ha már Ray Lewis! Jobb a linebacker soruk? Bár Ellerbe tavaly erőn felül teljesített és odaszámolva a rájátszásban egész  jól dolgozó Paul Kruger-t is, tényleg jók voltak. Mégis nehéz azt mondani hogy a mi linebacker sorunk rosszabbul dolgozott volna, hiszen a ligaelső futójáték elleni védekezésnek tartópillérei voltak.Lavonte David meg igazi szuperlatívuszoskedvenclíbling!

A "szuperlatívuszoskedvenclíbling"

Aztán! A védőfaluk jobb? Épp a napokban láthattatok egy cikket arról, hogyDaQuan Bowers éppenséggel képes olyan teljesítményre, mint a Ravens sztárjaTerrell Suggs. És itt még nem ejtettünk szót egy egészséges Claybornról.

Jobb a támadófaluk? Fittyfene! A miénk sokkal jobb!

Jobbak a cornerjeik? Azután, hogy Revis megérkezett hozzánk még a kérdés is Isten káromlása.

Talán két pontot látok amiben erősebbek voltak. A fullback és a tight end pozíció. Azért az a Vonta Leach és Dennis Pita kettős, ahogy főszerkesztő barátunk mondaná " Nem szarral gurigáznak!" Mindegy is, hisz jövőre már ebben a felállásban sem láthatjuk a bajnokcsapatot. Azért azt megjegyezném, hogy a jó játékmenedzselő támadásoknak ez a két pozíció is kulcsa. Szóval, ha valamivel ráfaraghatunk, akkor ezek pont azok a posztok, sajnos!

Összegezve azért ezek után joggal feltehetjük a kérdést! Ha Flacco képes volt a saját csapatát Super Bowl-ba vezetni, akkor Freeman is képes lesz a miénket legalább rájátszásig vinni? Most sokan azt mondják igen! És miért ne lenne igazuk?

bucsbejegyzesbanner.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneers.blog.nepsport.hu