Playoff helyek - AFC

Elérkezett az alapszakasz utolsó előtti fordulója és már jelenleg mindegyik mérkőzés kiemelt fontossággal rendelkezik hiszen most már nincs idő a javításra. Az AFC konferenciából jelenleg csak három csapat biztosította be a rájátszásbeli helyét és ugyanennyi kiadó hely van még. A három fennmaradó helyre viszont még hat csapat pályázik így senki sem mehet biztosra.

Az AFC első helyén jelenleg a Denver Broncos található 11-3-as mérleggel. Ugyanilyen mérleggel rendelkezik a Kansas City Chiefs csapata is de mivel egy divízióban szerepel a két csapat ezért a jelen állás szerint a Chiefs csak Wild Card helyen jut be a rájátszásba. Nagyon fontos mérkőzések várnak a csapatokra hiszen egy botlással máris helyet cserélhet a két gárda.

Biztos csoportelsőként eddig csak az Indianapolis Colts kvalifikálta magát így számukra már csak az a tét, hogy hányadik helyen mennek be a rájátszásba ami a hazai pálya miatt kicsit sem elhanyagolható tényező. A csoport további együttesei számára december végén véget ér az idei szezon mert a Wild Card körre sincs már esélyük.

Az AFC keleti csoportjában minden a New England Patriots-nak kedvez és csak annyi dolguk van, hogy megnyerjék a ma esti Baltimore Ravens (idegen) elleni vagy pedig a jövő heti Buffalo Bills elleni mérkőzést és megvan a csoportgyőzelem. A Miami Dolphins még megnyerheti a csoportját de ehhez hozniuk kell az utolsó két találkozót és míg a Patsnek vesztenie kell. Ez a kettős valószínűleg nem fog bekövetkezni.

Az AFC északi csoportját a Cincinnati Bengals vezeti és ma este Minnesota Vikings csapatával találkoznak. Egy mérkőzéses lemaradással a címvédő Baltimore Ravens követi őket. A Bengals ma bebiztosíthatja a playoff szereplést ha legyőzik a Vikingst (és kikap a Ravens) és a erre nagy esélyük van az ellenfél idei szereplése után. Továbbá még nem vesztettek mérkőzést idén hazai pályán.

A Ravensnek is meglehet a csoportgyőzelem ha megverik a Patriots-ot és a Bengals kikap a Vikingstól. Az egymás elleni találkozójukat a Ravens nyerte így (segítséggel) hajnalra már a csoport élére állhat a bajnok. Az utolsó héten egymással játszanak így a Ravens segítség nélkül is biztos csoportelső ha megnyeri mindkét találkozóját.

Az AFC nyugati csoportjában a biztos résztvevő Broncos és Chiefs mellett még a Chargers is bejuthat a rájátszásba. Ez azonban sok mindennek kell összeállni. 7-7-es mérlegük miatt mindenképpen győzniük kell hazai pályán ma este az Oakland Raiders ellen és akkor még marad tétje a következő heti Kansas City Chiefs elleni mérkőzésüknek is.

Még ott van a Pittsbugh Steelers 6-8-as mérleggel. Még bejuthatnak a rájátszásba de igazából már csak matematikai esélyük van. Reálisan nyugodtan készülhetnek a következő szezonra hiszen csodaszámba menne a playoff szereplésük.

NFL Hungary tippje

1, Denver Broncos

2, New England Patriots

3, Cincinnati Bengals

4, Indianapolis Colts

5, Kansas City Chiefs

6, Baltimore Ravens

Kép: thephinsider.com, nytimes.com, zimbio.com

Címkék: alapszakasz