Playoff helyek - NFC

Az NFC konferenciában még három kiadó playoff hely van az utolsó alapszakasz forduló előtt és az AFC-hez hasonlóan itt sincs egyetlen csapat sem amelyik biztonságban érezhetné magát a pozícióját illetően. A Seattle Seahawks, a Carolina Panthers és a San Francisco 49ers már biztosította az idei playoff szereplését de még nem dőlt el, hogy melyik két csapat hagyhatja ki a jövő heti Wild Card fordulót.

Az NFC élén jelenleg a Seahawks áll és az Ő esetük a legegyértelműbb. Győzelem esetén megnyerik a csoportjukat és a konferenciát is így az összes mérkőzésüket hazai pályán játszhatják majd. Ehhez csupán le kell győzniük vagy döntetlent kell elérniük a St. Louis Rams csapatával szemben. Továbbá a San Francisco 49ers veresége illetve döntetlenje esetén is elsőszámú kiemeltek lesznek.

A második helyen a Panthers csapata áll amely már biztosította a playoff részvételét de még nem nyerte meg a csoportját. Ha nyernek vagy döntetlent játszanak az Atlanta Falcons ellen akkor megnyerik az NFC Déli csoportját és biztosan kihagyják a WC fordulót. Ugyanez a helyzet áll elő a New Orleans Saints veresége vagy döntetlenje esetén is. Továbbá Panthers győzelem, Seahawks vereség és 49ers győzelem esetén az NFC elsőszámú kiemeltje lenne a Charlotte-i alakulat.

Harmadikként a San Francisco 49ers szerzett playoff jogot a szezon eddigi szakaszában. Jelenleg Wild Card helyen tartózkodnak de egy győzelem és a Seahawks veresége esetén megnyerik az NFC Nyugati csoportját és kihagyják a jövő heti fordulót. Továbbá 49ers siker, Seahawks vereség, Panthers vereség vagy döntetlen esetén csoportgyőztes és konferencia első lehet a 49ers.

Az NFC keleti és északi csoportjából még egyetlen csapat sem garantálta az idei playoff szereplését. A gyengébb mérleg miatt a két csoportból csak a csoportgyőztes juthat tovább. A sorsolásból kifolyólag a négy esélyes csapat egymással találkozik ma este így ki-ki mérkőzéseken fog eldőlni a továbbjutás.

Az északi csoport élén a Chicago Bears áll akik hazai pályán fogadják a Green Bay Packers csapatát, míg a keleti csoportot a Philadelphia Eagles vezeti akik a Dallas Cowboys otthonába látogatnak. A forgatókönyv egyszerű Win or Go Home.

Az utolsó kiadó helyen a New Orleans Saints áll 10-5-ös mérleggel és az ugyanolyan mérleggel álló Arizona Cardinals a vetélytársa. A Saints van előnyben mert győzelem esetén biztos playoff résztvevők, sőt a Panthers veresége esetén csoportgyőztesek és kihagyhatják a jövő heti fordulót is. Biztos playoff résztvevők továbbá a Cardinals veresége vagy döntetlenje esetén egy döntetlennel is.

A legrosszabb helyzetben a Cardinals van mert Ők az egyetlen csapat amelynek nem a saját kezében van a sorsa. Akkor juthatnak be a rájátszásba ha nyernek és a Saints kikap vagy döntetlent játszik illetve ha döntetlent játszanak és kikap a Saints.

(nfl.com, Fotó: guardianlv.com, bleacherreport.com, 49ers.com, cajunradio.com)