A zone blocking

Régen volt már taktikai bejegyzés, most az offseasonban pedig eljött az idő egy újabb megírására. Ezúttal a számos támadófal által alkalmazott sémát, a zone blockingot ismerhetitek meg, amelyről az is kiderül miért kerül bemutatásra.

A ZBS rendkívül különbözik a hagyományos blokkolási sémáktól, hiszen sokkal inkább a csapatmunkára, mintsem a speciális feladatokra fókuszál. Felrajzolni is rendkívül nehéz, hiszen a line of scrimmage-re való felállás előtt maguk a játékosok sem tudják, hogy kit fognak majd blokkolni. Ennek ellenére a szisztéma elősegíti a futójáték sikerességét, megnyitja az utat a running backnek. Másik nagy előnye a kiegyensúlyozott szemlélete. A hagyományos rendszereknél a falemberek általában megkapják a feladatukat, hogy futás vagy passzblokkolásra készüljenek, jelen esetben azonban nincs ilyen megkülönböztetés. A legfontosabb elem a laterális mozgás, ez pedig megnehezíti az adott játék azonosítását is, hiszen balra vagy jobbra lépés esetén sokkal nehezebb beazonosítani, hogy milyen play következik.

Ez specifikus tulajdonságokat követel a játékosoktól, nem elég, hogy magas vagy, nagy vagy, vagy pufi vagy. Képes a center a védelem olvasására? Milyen jó a jobb oldali guard a cut blockra? Elég atletikus a vakoldali tackle? Elsőként ezekkel a kérdésekkel kell szembenéznie az edzőknek és ha nincs kétségük a sikerességet illetően, akkor kezdődhet a séma installálása.

A legfontosabb ami miatt a csapatok a zone blocking mellett döntenek az az, hogy a játékosok feladata nem függ a védelem felállásától. A man block rendszernél általában párban vannak a támadó- és védőjátékosok, de a védelem felállásának változása és a blitzek hatására változhat az offensive line munkája is. Az NFL-ben több csapat is alkalmazza a ZBS-t, mint például a Redskins, a Colts, a Texans, a Seahawks, a Chiefs és a Packers. Természetesen a különböző variánsokat a college-ben is láthattuk. Ilyen volt a West Vriginián Rich Rodriguez és Rick Trickett által megálmodott futásra alapozott spread offense, amely távozásuk után is maradt. Az Iowa Kirk Ferentz alatt használta a zone blockingot, a belső és a külső stretch play-ek jelentették a támadó egység alapjait.

A profik között 2007-ben a Carolina Panthers Jeff Davidson offensive coordinator alatt váltott, miután alulméretezett OL játékosait rendszeresen elnyomták az ellenfél védőik. Az újítás rendkívül kedvezően hatott DeAngelo Williams és Jonathan Stewart játékára.

Lábmunka

A ZBS az ütközés szögére támaszkodik, nem pedig az erőre. Ezeknek a szögeknek az eléréséhez pedig megfelelő lábmunkára van szükség. Ehhez tudni kell, hogy melyik irányba indul el a fal. Ezt a következőképp lehet illusztrálni (csak a futójátékokról van szó):

A: Drive Step - 6 inch előre, az alapblokkolásra ezt használják. Azzal a lábbal lépnek először, amelyik oldalon a játék fut majd.

B: Lead Step (Zone Step) - 6 inch előrefelé 45 fokos szögben. Legtöbbször az inside zone játékoknál (ha a két tackle között megy el a futó) alkalmazzák. Célja a védőjátékosok elé kerülés, ha a futás irányába tart az ellenfél.

C: Slide Step - 6 inches lépés a play irányába, az outside zone játékoknál (ha a tackle-n kívül megy el a futó) alkalmazzák, ha a védő a falemberrel szemben helyezkedik el.

D: Drop Step - 6 inch hátrafelé 45 fokos szögben. Outside zone játékoknál vetik be, ha a védő a falember külső oldalán áll.

E: Bucket Step - 6 inches lépés hátra. Outside zone play-eknél használják, illetve akkor, ha a támadó falembernek nincs embere.

Szabályok

Ahogyan már az eddigiekből kiderült, nem egy védőt kell blokkolnia a falembereknek, hanem egy adott területet. Felvetődik a kérdés, hogy hogyan tudják a játékosok a feladatukat? Ehhez 3 kérdésre kell válaszolniuk:

  • A play oldalán vagy a gyenge oldalon helyezkedek?
  • Védővel állok szembe, vagy van segítségem?
  • A mellettem levő játékos védővel áll szembe, vagy van segítsége?

Az alapszabályok a következőek:

Ha a védő a falember külső vállánál helyezkedik el, akkor az OL játékos 90%-ban ezt az ellenfelet veszi fel. Ritka esetekben a belső játékos teheti meg ezt.

Ha a védő a falemberrel szemben helyezkedik, akkor az esetek 50%-ban ezt a defendert kell hatástalanítania a támadó falembernek. A maradék 50%-ban a belső falember teszi ezt meg. Ez általában attól függ, hogy a védőjátékos milyen szögben támadja az offensive line-t a snap pillanatában.

Ha a falember belső vállához áll fel a védő, akkor 90%-ban a belső falember felelős a védőért.

Kombinációk

A zone blocking rendszernél különösen fontos a jó kommunikáció és a csapatmunka, nagy mértékben meg tudja növelni a hatékonyságot. Ezért szükség van az egyes játékosok összedolgozására.

Ace

A guard és a center kombinációs blokkja. Alkalmazása a védőfaltól függ. Ha a védő a center felé indul el, akkor onnantól fogva az ő felelőssége lesz a hatástalanítása, a guard pedig a második vonalba megy tovább aprítani. Természetesen ez előfordulhat fordított esetben is. A guard végzi a hívást.

Deuce

A futásoldali tackle és a guard kombinációjaként jön létre a védőjátékosok mozgásának függvényében. A tackle abszolválja a hívást, de csak abban az esetben, ha a mellette álló guard szabad és nem helyezkedik előtte védő.

Trey

A futásoldali tackle és a tight end összejátszása. A tackle végzi a hívást, de ritka az ilyen kombináció. Ennek oka, hogy abban az esetben jöhet létre, ha a defensive end seven technique pozícióban helyezkedik el, ez pedig az erős oldalon nem túl gyakori.

Base

Bármely OL ember elvégezheti a hívást, ha neki és a mellette álló játékostársának is van embere. Elvégzi a zone stepet, testét pedig a futás útvonalával párhuzamosan fordítja. A leggyakoribb inside zone hívás.

Az összkép

Inside zone

A leggyakoribb belső futójáték a zone blocking rendszerben. Az ábra egy 3-4-es védelem elleni játékot mutat. A TE az erős oldali linebacker irányába halad és ügyel arra, hogy vállait a futás eredeti irányával párhuzamosan tartsa.  A mellette levő tackle hasonló mozgást végez a DE felé. A futásoldali guard a bucket step után hátsó vállával meglöki a defensive endet, majd a második vonalban a Buck LB-t próbálja blokkolni. A center a slide step után hatástalanítja a nose tackle-t. A bal oldali guard jobb oldali társához hasonló mozgást végez, de ő a Mike felé halad. A gyenge oldali tackle a RE-t próbálja megállítani (akár cut blockkal is). A Will linebacker őrizetlenül marad, de ő valószínűleg nem tud beavatkozni a játékba.

Outside zone

Az outside és a zone stretch (mikor a két legszélső játékos között halad a futás) bemutatása következik. A kulcs a tight end blokkja az SOLB ellen. A running back az ő sisakját figyeli. Ha kívül van a fejvédő, akkor visszavág a futó és a guard belső oldala felé halad. Ha a DE sisakja a guard külső vállánál található, akkor a center belső válla felé lép vissz a labdás játékos. Ellenkező esetben a running back tovább halad a fal külső része felé. A két guard ember nélkül marad. Bucket stepjük után játékostársaik az ellenfélhez tudnak érni. A center és a tackle egészen addig fenntartják blokkjaikat, amíg a guardok engedik nekik, utána pedig a második vonalba próbálnak fellépni. Az eredmény a running back és a cornerback találkozása lehet, ami optimális esetben előbbi győzelmét jelentheti.

Persze ezek csak az alapok, tovább lehetne fokozni az offense és a defense különböző felállásával, de a ZBS lényegének megértéséhez ennyi is elegendő. Felvetődik a kérdés, hogy miért is jött szóba a blokkolási rendszer bemutatása? Ezt fogja ezentúl alkalmazni csapatunk?

Egyelőre ez még közel sem biztos, de Geoff Schwartz egyik interjújában elhangzott a "zone" szó. Emlékezzünk vissza, a tavalyi szezon folyamán többször is elnyomták támadó falembereinket az ellenfél védői, fizikailag dominálták őket. Erre egy válasz lehetne a zone blocking bevezetése, aminek valós realitása is lehet. A két tackle, Will Beatty és Justin Pugh stílusának lehet jobban is feküdne ez a szisztéma. Beatty erejével akadt probléma tavaly, lábon azonban továbbra is meg tudna felelni az igényeknek. Pugh atletikusságának és intelligenciájának köszönhette az első körös draftolását.

A két guard viszont inkább nagyobb testű és a korábbi power running stílus feküdne nekik. Persze kérdés Chris Snee meddig bírja még, de ne lepődjünk meg ha az újonc, centerként is bevethető Weston Richburg lenne néhány hét után a kezdő jobb oldali guard. Ő szintén nem az erejével dominál, egy falemberhez képest nem rendelkezik nagy méretekkel, viszont bármikor képes elérni a második vonalba is. J.D. Walton szintén átlagos méretekkel rendelkezik (persze neki elsősorban a tartóssága a kérdés).

Ne feledjük, hogy a futójátékra is ráfér a javulás és ezen is segíthet a zone blocking. Persze könnyen lehet, hogy az egész csak az én agyam szüleménye és nem fog megvalósulni. Akárhogy is lesz, az offensive line-nak jelentősen fel kell javulnia hogyha rájátszásba szeretnénk jutni. Hogy ezt milyen blokkolási szisztéma fogja segíteni még nem tudhatjuk, annyi azonban biztos, hogyha eddig nem ismertétek most már tudni fogjátok a zone blocking alapjait.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Kép: grantland.com

Címkék: newyorkgiants