Aláírt a Draft harmadik választottja

A Jacksonville Jaguars ma bejelentette, hogy aláírt a Draft első körének harmadik helyén kiválasztott játékosával Blake Bortles-el. Az idei legelőkelőbb helyen kiválasztott irányító 20.6 millió újoncszerződést kötött amelynek teljes összege garantált keresetet jelent a számára. Hogy mennyire fontos a kiválasztás helye azt mi sem bizonyítja jobban, hogy Johnny Manziel 8.3, Teddy Bridgewater pedig 6.85 millió dolláros újoncszerződést kapott.

1991. decemberében Florida-ban látta meg a napvilágot, ahol gyakorlatilag egész eddigi életét töltötte. Itt járt középiskolába, ahol senior évében 27 TD és 7 interception állt a neve mellett. A középiskolás éveiben Seminole County-i rekordot állított fel, ugyanis 5576 passzolt yarddal és 53 kiosztott TD-vel a legeredményesebb lett a megyében. Megkeresték őt a UCF, a Purdue, a Colorado State, a Tulane és a Western Kentucky egyeteméről, de ő végül a Florida-i maradás mellett döntött, így került a Central Florida-ra, Orlando-ba. 

Első évében redshirt miatt nem játszott, de a második évében már 9 meccsen kapott lehetőséget és 75 átadása, 6 TD passza és 3 eladott labdája volt. Futásból egyszer volt eredményes.

A 2012 meghozta neki a kezdő pozíciót és kiváló idényt futott. Minden mérkőzésen lépett pályára és végül 9-4 -es mérleggel csapatával kiharcolta a Beef ‘O’ Brady’s Bowl szereplést a Ball State ellen, majd könnyedén megnyerték azt. Bortles 3000 passzolt yard felett zárt és 25 TD mellett csak 7 interceptiont dobott, ráadásul 8 futott TD-je is volt.

2013-ban konferenciát váltott a UCF és Bortles ezután történelmi szezont futott. Mindössze 1 vereséget szenvedtek el és a legtöbb meccsüket nagy fölénnyel nyerték. A Tostitos Fiesta Bowl-on pedig megverték az esélyesebbnek mondott Baylor-t. Ebben az idényben már 3581 passzolt yarddal és 25/9 -es mutatóval zárt, áradásul a futásait sem hagyta abba, hat alkalommal volt eredményes.

Kétszer egymás után 3000 passzolt yard felett zárt, ezzel csatlakozott a korábbi Vikings és UCF irányítóhoz Daunte Culpepper-hez, akik egyedüliként tudták elérni ezt a teljesítményt az egyetem történetében.

Nem volt komolyabb sérülése eddig pályafutása során, ami nagyon jó hír. Az viszont kicsit talán gondolkodóba ejt, hogy eddig csak Florida-ban játszott, ahol a hideg nem ismert fogalom. Nálunk viszont most a hazai meccseken is a szabadban kéne játszania, így nem tudni, hogy hidegben (mert az itt van) hogyan tudna helytállni. Többek közt ez is az egyik legnagyobb dilemma vele kapcsolatban.

Elismerései az egyetemi évekből:

C-USA Champion (2010)
2012 Beef ‘O’ Brady’s Bowl MVP
American Athletic Champion (2013)
American Athletic Offensive Player of the Year(2013)
First-team All-American Athletic (2013)
Fiesta Bowl Offensive MVP (2014)

Erősségei:

Kiemelkedő méret és termetes játékos. A zsebben remekül mozog és mivel jó a lábmunkája a szélről érkező támadásokat könnyedén ki tudja kerülni. Nem vár feleslegesen a labdával, így csökkenti a fumble kockázatát. Rövid és középtávra nagy pontossággal passzol. Jó atletikus képességeinek köszönhetően futásból is tudja hozni a yardokat és akár pontszerzéseket is, mint azt az egyetemi mutatói elárulják. Probléma volt nálunk, hogy nyomás alatt az irányító inkább csak szabadulni akar a labdától. Bortles ekkor is megfelelő döntéseket tud hozni és nem passzol olyan helyre, ahol labdavesztés lehet az eredmény. Jó mentalitású játékos, vezetésre született.

Gyengeségei:

Előbb leírtuk, hogy rövid és középtávra nagy pontossággal passzol, de sajnos hiányzik a kiemelkedő karerősség nála, így a hosszabb passzok nem igazán neki kedveznek. A labdabiztonságát fejlesztenie kell még. Szemeivel követi a célpontot, ami önmagában nem rossz csak így a védőknek gyakorlatilag elárulja, hogy kit keres a labdával. Csiszolnia kell még a lábmunkáján.

Scouting Combine eredményei:

  • 40 yardos sprint: 4.93 másodperc
  • Vertikális ugrás: 32,5 inch (82.55 cm)
  • Helyből távolugrás: 115 inch (292.1 cm)
  • 3 cone drill: 7.08 másodperc

(nfl.com, Kép: twitter.com)