6'0" alattiak klubja

A cím akár furcsán és misztikusan hangozhat, hiszen az NFL elsősorban a nagyra nőtt emberek játszótere, azonban több olyan klasszist is találunk, akik nem rendelkeznek ekkora magassággal. Csapatunk egyik posztjára érkezett több olyan játékos is, akik kis termettel rendelkeznek, mégis az ellenfelek megbolondítását várják tőlük. Akik napi rendszerességgel figyelemmel kísérik csapatunk történéseit, azok vélhetően már tudják melyik pozícióról van szó, akik pedig még nem találták ki, ők a tovább gomb megnyomása után ezt is megtudhatják.

Lelövöm a poént, az elkapókról készült ez a bejegyzés. Plaxico Burress távozása óta hiány van egy valódi veszélyt jelentő magas célpontból, sokan pedig hasonló stílusú elkapót vártak a draftról. Az első körben különböző cserék után ilyen lehetett volna Mike Evans vagy Kelvin Benjamin, de érdemes megjegyezni például Jordan Matthews vagy Martavis Bryant nevét is. Helyettük a slot méretekkel rendelkező Odell Beckham Jr. lett csapatunk választottja.

Persze az újoncot elsősorban az oldalvonal mellett akarják majd szerepeltetni, de az új offense-ben valószínűleg a pálya különböző részein is feltűnik majd legújabb elkapónk. Sokoldalú játékos, aki hatásos a press coverage ellen, kezdősebessége pedig nagyon sokat érhet. A játékszer elkapása után is hasznos yardokat tud hozni, nem véletlenül vannak kiváló returner képességei is. Beckham draftolása számomra az irányvonalat is megmutatta. Az eddiginél nagyobb tempót várhatunk, a WR-k előbb kaphatják meg a labdát, több laterális útvonalat kell majd futniuk, playmaker képességeikre pedig nagy szükség lehet. Ez a tavaly szétesett támadófalnak is nagy segítség lehet, hiszen rövidebb ideig kell védeniük Manninget.

6'0" magasságával ugyan Victor Cruz kilóg a sorból, de tökéletesen beleillik ebbe a szisztémába. Akár egy 10 yardos átadás (emlékezzünk csak a 2011-es Jets elleni karácsonyi derbire) akár egy pályát átölelő bomba után képes a labdával az ellenfél end zone-jában kikötni. Fura belegondolni, hogy ő rendelkezik az egyik legnagyobb tapasztalattal játékosaink között, így a posztján levő fiatalok is őt követik.

Jerrel Jernigan anno Steve Smith pótlására érkezett, de pont Cruz volt az aki miatt alaposan háttérbe szorult. Tavaly kicsivel több lehetőséget kapott, az utolsó 3 fordulóban pedig NFL szinten ismertté vált a neve. Érdekes volt látni, hogy legtöbbször rövid átadások érkeztek az irányába, de többször is fontos yardokat rakott ezekhez hozzá. Emlékezetes volt a Redskins elleni szezonzáró, mikor 49 yardos futás után ünnepelhetett touchdownt. Méretéhez képest rettentő szívósnak tűnik, lábon kihordott egy bődületesen nagy Chancellor ütközést és a Lions ellen nyugodt szívvel ugrott be két védő közé a játékszerért. Nehezen indult be profi pályafutása és újabb riválisokat kapott, de ne írjuk le, az idei év egyik kellemes meglepetése lehet.

Mario Manningham korábban a szurkolók kedvencévé vált, de ezt nem tudta sokáig kiélvezni, hiszen a Super Bowlon bemutatott bravúros elkapása után San Francisco-ba állt tovább. Ott ezt a bravúrt nem tudta megismételni, hiszen ACL és MCL szakadás miatt nem léphetett pályára, a 49ers pedig az utolsó pillanatokban elvérzett a Ravens ellen. Még mindig térdével szenved, így egyelőre nem kapcsolódott be a munkába, de biztosan sokat érnek majd csapatunknál eltöltött évei.

Meg kell említeni Trindon Holliday nevét is, akinek ugyan eddig csak 2 elkapása van, de nemcsak a special teamben, hanem az offense-ben is szerepelni szeretne. Az eddigi gyakorlásokon lehetőséget is kapott erre és McAdoo rendszere teret is adhatna neki. A csapatot több komoly visszahordóval is sikerült megerősíteni, így luxus lenne olyan játékost a keretben tartani, aki csak ehhez ért. Bizony, Holliday-nek ott kell lennie a depth charton hatodik elkapóként, ha pedig képtelen lenne ennek a feladatnak a teljesítésére, akkor némileg meglepő módon, de kihullhat a keretszűkítésnél.

Látható tehát, hogy nevesebb játékosaink közül egyedül Rueben Randle rendelkezik nagyobb méretekkel és a tavalyi évhez hasonlóan ő lehet az elsődleges red zone célpont. A draft előtt szóba hoztam már, hogy nem kell feltétlenül 6'5" magas klasszis WR a csapatodba ahhoz, hogy sikereket tudj elérni. A Seahawks secondary lemásolására több csapat is a magas, fizikálisabb cornerbackeket kezdte el keresni, erre pedig nem feltétlenül az a megoldás, hogy még nagyobb és még erősebb elkapót állítassz vele szembe. Egy alacsonyabb, de sokkal mozgékonyabb játékos nagyobb károkat okozhat egy ilyen védelemben mint magasabb társa. A nagyobb tempójú, több laterális mozgást alkalmazó új offense-ben egyébként is ilyen játékosokra van szükség, ha pedig mindenki beépül a csapatba, Manning újra felveszi a ritmust és a támadófal is valamelyest feljavul, akkor ismét néhány évvel ezelőtti fényében tündökölhet a passzjáték.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Kép: nj.com

Címkék: newyorkgiants