Van mit tanulnunk! / Beharangozó: Packers vs. Buccaneers

Bevallom az NFC North-ban mindig is a Medvékkel szimpatizáltam és a Csomagolók sosem voltak a kedvenceim között. Azt azonban el kell ismernem, hogy a Green Bay Packers a liga egyik, ha nem konkrétan a legjobban működő alakulata. A hétvégén ők teszik látogatásukat Tampába.

A Packers-ről:

A Green Bay Packers 1919-es magalakulása után 13 alkalommal vihette haza az NFL trófeáját. Persze ebben benne vannak az AFC-vel való egyesülés előtti címek is. Nevüket onnan kapták, hogy a csapat megalakulása után az első szponzoruk egy csomagoló üzem volt.

Green Bay városkája észak Wisconsin államban található és lakossága alig több (kb. 104 ezer), mint a Lambeau Field befogadó képessége ( több mint 80 ezer fő).

A Packers egyébiránt a liga egyetlen közösségi tulajdonú egyesülése.

Egy dolog van azonban, amiben a franchise működése rendkívül megsüvegelendő. Nem költenek drága szabadügynökökre, akik aztán vagy beválnak vagy sem. Inkább draftolnak, akár hátsó körökben is és a tehetségesnek vélt játékost kinevelik a megfelelő szaktudású edzőik. Így egy játékos 1-2 év leforgása alatt a csapat szerves részévé válik, s a csapat húzó emberei közé sorolható. Vezetőedzőjük egyébként az a Mike McCarthy, aki 2006 óta látja el ezt a feladatot és 2010-ben Super Bowl győzelemig vitte csapatát.

1220_3_meccs

Jó is az, ha jó edző van a háznál. Mike McCarthy

A Packers jelenlegi keretében 33 saját draftolású játékos van és a draftolatlanokat is beleszámolva 48 játékos soha nem is szerepelt még NFL-es pályafutása alatt más csapatban. Csak összehasonlításképp, ezek a számok a Bucs keretében 23 és 22.

Még nagyobb a kontraszt, ha csak a kezdő játékosokat vizsgáljuk! A Csomagolók jelenlegi kezdő keretében, amiben offense és defense egyaránt beletartozik, mindössze 3 játékos érkezett más csapatból. Ez a szám is csak kettő lenne, hiszen nose tackle pozícióban eredetileg a 2009.év 1. körében draftolt B.J. Raji szerepelne, ha nem lenne jelenleg IR listán. Továbbá a 2006-ban draftolatlanként a houstoni gárdához kerülő Tramon Williams is már 2006. november 29-én a Green Bay játékosa lett. Íme a kezdő keret:

NÉV POZÍCIÓ DRAFT ÉVE DRAFT HELYE MÁS CSAPATBÓL
Aaron Rodgers QB 2005 1.kör
Jordi Nelson WR 2008 2.kör
Randall Cobb WR 2011 2.kör
Eddie Lacy RB 2013 2.kör
John Kuhn FB 2005 undrafted
Andrew Quarless TE 2010 5.kör
David Bakhtiari LT 2013 4.kör
Josh Sitton LG 2008 4.kör
Corey Linsley C 2014 5.kör
TJ Lang RG 2009 4.kör
Bryan Bulaga RT 2010 1.kör
Letroy Guion NT Minnesota 2014
Datone Jones LDE 2013 1.kör
Mike Daniels RDE 2012 4.kör
Clay Matthews LOLB 2009 1.kör
AJ Hawk LILB 2006 1.kör
Sam Barrington MLB 2013 7.kör
Julius Peppers ROLB Chicago 2014
Tramon Williams LCB Houston 2006
Sam Shields RCB 2010 undrafted
Morgan Burnett SS 2010 3.kör
Ha-Ha Clinton Dix FS 2014 1.kör

Érdekes. Csapatunk esetében éppen pár hónappal ezelőtt említettük meg, hogy pl. a 2010-es draft class-ból csupán csak Gerald McCoy a keretünk tagja. Hiába! Draftolni tudni kell! Az idei évben pl. a center Corey Linsley-t tudnám kiemelni, akit a Packers 5. körben hozott el, éppen a csapatunkba távozó Evan Dietrich-Smith pótlására. Aztán Linsley lehetőséget is kapott és kezdetben bizony akadt is hiba bőven. Rossz snap, játék késleltetés és holdingok nehezítették a fiatal játékos életét és megítélését. Majd az edzők szépen fordulóról-fordulóra összerendezgették a srácot és így a szezon végére egy stabil és megbízható játékost faragtak belőle. Ennyi! Ez az, amire George Warhop csapatunknál abszolút alkalmatlan.

Természetesen azért néha szakítanak hagyományaikkal. Ezt tették az idén a nagy ellenlábas Bears szabadügynökké váló ikonja Julius Peppers esetében. A Chicago nem tartott igényt a játékosra korára hivatkozva. A Packers kapva-kapott az alkalmon, hogy odafricskázzon még egyet riválisának. Mintha ezt nem tenné meg mostanában elégszer! Peppers új csapatában természetesen újra kivirágzott és kiválóan játszik. De csoda ez egy olyan csapatnál, ahol olyan irányítók adják át egymásnak a kilincset, mint Brett Favre és Aaron Rodgers?

Elnézést ha kicsit ömlengősre sikeredett volna az eddigi írásom, de tényleg csodálom azt a kiváló munkát, ami Green Bay-ben folyik. Annak ellenére, hogy mindezekkel együtt sem tartoznak a kedvenceim közé. Isten igazából meg sem tudom magyarázni miért. Úgy gondolom kedvenc franchise-unknak van mit tanulnia hétvégi riválisának játékos politikájáról. A játékosok kiválasztásáról, azok neveléséről és csapatba állításáról. Ami által a Packers egy kiváló csapat, mely már 3 éve birtokolja háborítatlanul csoportja trónját.

Az elmúlt fordulókat is nagyon megnyomták. Olyannyira, hogy már mindenki a Super Bowl-ban látta őket ismét. De aztán jött az elmúlt hétvége, a Buffalo Bills otthonában való vizit. Egy 21-13-as pofára esés lett belőle. Lehet, hogy a Packers rosszul időzített formát?

Egymás ellen:

A két csapat győzelmi mutatója mondanom sem kell, hogy a Packers felé billen. Bár nem olyan ijesztő az arány. 31 wisconsini győzelem mellett 21-szer Bucs siker született. S egy alkalommal, még 1980-ban döntetlennel végződött a találkozó.

1220_1_meccs

Túl sok legenda egy képen.

Legutoljára 2011. novemberében Green Bay-ben találkozott a két csapat s 35-26-os Packers győzelemmel zárult a megméretés. Ezen a mérkőzésen mímelt 54 yardos TD-je után Lambeau Leap-et a hazai közönség bosszantására LeGarette Blount. Imádtam érte!

2009-ben viszont mi győztünk. Hazai pályán 38-28 arányban. Igaz ehhez kellett a védelem és a speciális egység 14 pontja is. Tanard Jackson interception utáni TD-je, valamint Ronde Barber egy blokkolt punt utáni TD-je.

1220_4_meccs

A bizonyos blokkolt punt…

1220_5_meccs_rondebarber

… és Barber ahogy megiramodik vele.

Akik előtérbe kerülnek:

Csapatunknál mint azt már olvashattátok IR listán fejezi be az évet Gerald McCoy. A csapat vezére nyilván szíve szerint ott lenne a pályán a hétvégén is, de a józan ész azért győzedelmeskedik nála. Sérültlistára helyezéséről így nyilatkozik:

“Azt hiszem ez a legjobb döntés.Hosszú távban kell gondolkodni. Hiszem, hogy nagy dolgot vihetünk végbe még a csapattal. De ehhez egészségesnek kell maradnom. Szükségem van erre, hogy részese legyek a sikernek.”

Kiváló játékosunk sérülése viszont megnyitja az utolsó utáni utat is Da’Quan Bowers előtt, akinek nem tudom mi kell még a bizonyításra. Főleg, hogy még mindig megadatik neki a lehetőség, azok után is, hogy szinte teljesen leírtuk. Bowers ugyebár a Lovie Smith érában többször kap szerepet a védőfal közepén. Így McCoy sérülése kapóra jöhet neki, hiszen ezáltal több szerepet kaphat. Csak el ne hitesse valakivel, hogy lehet rá számítani. Mert mi már nem hisszük el. Annyiszor csalódtunk.

1220_2_meccs_dannylansanah

Lansanah akcióban…

A másik ilyen játékosunk az a Danny Lansanah, aki Mason Foster-t helyettesíti mostanában MLB poszton. S valljuk be, egész jól csinálja. Jobban, mint Foster! Lansanah egyébként 2008-ban került draftolatlanként a ligába. Mit gondoltok melyik csapat által? Igen, a Packers volt az! Lansanah elmondása szerint is nagyon sokat tanult AJ Hawk-tól, akit ma is a liga egyik legjobb linebackerének tart.

Motiváció:

Amíg csapatunknál lényegében ilyenről nem nagyon beszélhetünk, addig természetesen hétvégi ellenlábasunk a rájátszásba jutásért harcol. A múlt heti botlás miatt egy mérkőzéses hátrányba kerültek csoportriválisuk,a Detroit Lions ellenében. Wild card helyen még mindig ott vannak, de nyilván nem bíznák ezt a véletlenre. Így aztán céljuk egyértelmű. Csoportgyőzelem, kiemelt helyen való rájátszásba jutás. Ehhez most egy olyan “komoly” ellenfelet kell legyőzniük, mint a teljesen lehorgonyzott Bucs.

Akik hiányozhatnak:

A mérkőzést bizonyosan ki kell hagynia Major Wright-nak. Isiah Frey nem tudott a csapattal gyakorolni. Limitáltan vett részt végig Mason Foster, Dashon Goldson, Kevin Pamphile. Limitáltan, majd péntekre teljes erővel edzhetett Solomon Patton és Clinton McDonald. Csukló sérülése ellenére teljes edzésmunkát végzett Bobby Rainey.

Az ellenfélnél kihagyja a mérkőzést a cornerback Davon House. Limitáltan vehettek részt az edzéseken: Eddie Lacy (RB), TJ Lang (G), Clay Matthews (LB), Mike Neal (LB), Nick Perry (LB), Josh Sitton (G). Hét közben limitált, majd péntekre teljes munkát végzett a kiváló RT, Bryan Bulaga.

És hogy mi lesz a mérkőzésen? Remélem kikapunk! Akármennyire csúnya is ezt kimondani, csapatunk nagyon régen volt ennyire közel ahhoz, hogy egy franchise QB várományos játékost draftolhasson. Szóval ha már a szezon így alakult, hajrá 1/1! Hajrá Mariota!

1220_6_meccs_marcusmariota

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com