A jövőbe tekintve

Lovie Smith megúszta és jövőre is ő lesz a Tampa Bay Buccaneers vezetőedzője. Pedig hosszú ideje nem látott sikertelenségbe taszított minket. Amikor pedig már azt hittük a Schiano éránál nincs lejjebb. Ő tudott újat mutatni.

Jövőre azonban egész biztosan hatalmas lesz rajta a nyomás, hiszen nem hogy jobb szezont, de kifejezetten eredményeket fog tőle várni mindenki. Hozzáteszem teljesen joggal. Hisz pénz bőven lesz a fizetési sapkában. A drafton pedig a legelőkelőbb helyről választhat majd játékosokat. Mindenki arra számít, hogy irányítót fogunk húzni az első választási lehetőséggel. Viszont azzal is tisztában vagyunk, hogy egy újonc irányítónak időre van szüksége, míg megszokja az NFL világát. Ez pedig könnyen hozhat Lovie Smith-nek egy újabb sikertelen évet. Kérdezték is ezzel kapcsolatban az év utolsó sajtótájékoztatóján, ahol többek közt beszélt erről is. És pár, más a csapatot érintő dologról. Mely számunkra is érdekes lehet.

Smith tehát abszolút pozitívan nyilatkozott arról, hogy egy újonc irányítóval is lehet sikeres egy franchise. Mindjárt felhozta persze példaként Andrew Luck-ot. Ő a ligába került, és máris rájátszásig repítette csapatát. Aztán felhozta példának az idei Oakland-et és Minnesota-t, a két csapat szintén újonc irányítóval kezdte az évet – és valóban, a játék képe alapján – jobb szezont is zártak a tavalyinál. Lovie Smith tehát egyáltalán nem látja akadályát, hogy esetleg egy csapat ebben az irányban induljon el.

A Bucs vezetőedzője azt is megjegyezte, hogy egy első számú pick nagyon is vonzó lehet egy támadó koordinátor számára. És biztos benne, hogy megfogja találni a megfelelő jelöltet. Persze nekiszegezték egyből a kérdést, hogy irányítót fog-e húzni a drafton ezzel a cetlivel? Erre pedig annyit reagált, hogy nem hiszi, hogy célszerű lenne támadófalembert húzni az első választással. Ezt már vajon akár egy igennek is vehetjük? Persze, hogy nem. Sok fog múlni leendő támadó koordinátorunk személyén. Jelenleg Smith is az ő megtalálását tartja a legfontosabb feladatnak. Elmondta, hogy olyasvalakit szeretne találni, aki képes egy kiegyensúlyozott, és eredményes támadóegységet összerakni. Ez ugyan nem mond sokat, azt viszont elárulta, hogy nem feltétlenül a futójáték hangsúlyozása lenne a cél, ahogy korábban volt, “kiegyensúlyozott” támadóegységet szeretne. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy a read-option egy nagyon jó kis támadórendszer. Persze gyorsan hozzátette azt is, hogy szeretné ettől függetlenül ha az irányító megfelelő védelem alatt játszana, de szerinte pár QB megiramodás beleférhet. (Újabb utalás Mariota-ra?)

A Buccaneers egyébként már megkezdte a támadó koordinátor keresését, de egyáltalán semmit sem tudunk még a dologról. Nem tudjuk, hogy a főiskolákról keresgélnek-e, vagy egy read-option gurut akarnak-e idehozni. Esetleg egy pro stílusú edzőt. És Smith egyenlőre semmit sem mondott még a dologgal kapcsolatban. Megtudtunk azonban még pár érdekességet.

Lovie Smith dicsérte Evan Dietrich-Smith-t, és Logan Mankins-t is. Megjegyezvén, hogy részesei a Bucs jövőjének. Ahogy dicsérte Demar Dotson-t is új pozíciójában. Elmondta, hogy szerinte jól játszott mint vakoldali tackle, és valószínűleg jövőre is ebben a pozícióban fog játszani. Elárulta, hogy ismét izgalmas holtszezonra számíthatunk, mert a Bucs aktív lesz a szabadügynök piacon, azonban hozzátette, hogy minden fontos döntés meghozatala előtt tárgyal a Glazer családdal is. Amikor pedig Mike Glennonról kérdezték, elmondta, hogy az irányítónak “van jövője” bár ezúttal kifejezetten nem tette hozzá, hogy az esetleg Tampában lenne.

1230_1_lavontedavid

De talán a legjobb hír sokunk számára, hogy elkezdtek dolgozni Lavonte David szerződéshosszabbításán. Mert mindenképpen szeretnék, ha a linebacker továbbra is részese lenne ennek a franchise-nak. Lavonte David jövőre lép be szerződésének utolsó évébe, és természetesen szeretnék azt meghosszabbítani, árulta el a general manager, Jason Licht. Annak ellenére, hogy három egymást követő évben is megfosztották őt a Pro Bowl szerepléstől, Lavonte David a legjobb 4-3-as sémában játszó, külső linebacker a ligában. Megbízható, gyenge oldali játékával pedig már Derrick Brooks-i magasságokba tört.

Nehéz tehát így megmondani, hogy milyen szerződésre számíthat majd. Ez nem épp a legjobban fizetett pozíció az NFL-ben. Lance Briggs aki szintén nagyon jó játékos, például egy évi 7 millió dollárról szóló szerződést tudhat magáénak. KJ Wright pedig nemrég írt alá egy 6,750,000-ről szóló szerződést. David valószínűleg többet fog kapni ezeknél a játékosoknál. Az ő fizetése inkább az évi 8 millió dollár felé fog hajlani. Bár többen úgy vélik, hogy a játékos megérdemelné teljesítménye alapján akár az évi 10 millió dollárt is. Mivel a költségvetési sapkában jövőre is szép összeg lesz, valószínűleg képesek lesznek meghosszabbítani Lavonte David szerződését, egy méltányos összeggel.

Gerald McCoy ugye már év közben megkapta rekordszámú fizetését. De egyáltalán nem titkolt szándéka a csapatnak ezt a két játékost hosszú időre magához láncolnia, és köréjük építenie a Buccaneers leendő védelmét, melynek ők alkotnák alappilléreit.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com