Dirk Koetter a Buccaneers új támadó koordinátora

https://buccaneershun.files.wordpress.com/2015/01/dirk-koetter-3.jpg?w=593&h=297Véget ért a keresgélés a támadó koordinátori pozíciót illetően. Végül mondhatni a legelső jelölt lett a befutó, Az Atlanta Falcons korábbi támadó koordinátora, Dirk Koetter.

Rick Stroud, a Tampa Bay Times munkatársának beszámolója szerint, Koetter két éves szerződést írt alá a csapattal, mely magában foglal opcionálisan egy harmadik évet is. Bár az Atlanta Falcons is látványosan szenvedett a tavalyi évben, ez nem is annyira Koetter hibája volt. Sőt ahogy a Bucs jelenlegi vezetősége, úgy sok szurkoló is szívesen látja őt a csapatnál ebben a pozícióban, hisz többek közt rengeteget segített az elmúlt három évben például Matt Ryan játékának javításán. Az azt megelőző időkben pedig 2007 és 2011 között a Jacksonville Jaguars-nál töltötte be ezt a pozíciót. De termékeny főiskolai edzői pályafutást is tudhat magáénak, még az NFL-t megelőző időkből.

A Tampa Bay mindenesetre kénytelen volt keresni magának egy új offensive kooridnátort, miután az egész tavalyi szezont anélkül voltak kénytelenek végigjátszani. A teljesen új támadóegység élére Jeff Tedfordot szánták, de neki egy szívműtéten kellett átesnie az előszezon során, így nem tudta ellátni hosszú hónapokon keresztül feladatait. A csapat pedig arra kényszerült, hogy a fiatal, és tapasztalatlan QB edzőre, Marcus Arroyo-ra hagyja ezt a pozíciót. Mely döntés ki is ütött az egész 2014-es szezonra. Az év végén pedig ahelyett, hogy Tedford visszatért volna. A Buccaneers és ő közös megegyezéssel úgy döntöttek, inkább elválnak útjaik.

Megkezdődhetett tehát a keresgélés. A Buccaneers hamar interjúzni hívta Dirk Koettert, de meghallgatáson járt a csapatnál többek közt a Chicago Bears pár hete menesztett vezetőedzője, Marc Trestman. És a San Fransisco 49ers támadó koordinátora Greg Roman is. Ez utóbbit már nem fogadták olyan lelkesen a szurkolók. A választás végül pedig Dirk Koetterre esett.

A Football Outsiders a 12., 14., és 11. helyre sorolja a Falcons támadóegységét azokban az években, amikor Koetter edzősködött felettük. A fő oka pedig, amiért ez a rangsor nem helyezkedik magasabban az a szegényes atlantai futójáték, az elmúlt pár évben. Bár a futójáték sikerességét nem a támadófal, vagy a running back-kek tehetségének a hiánya akadályozta meg Atlantában. Hanem egyszerűen a minden évben felhalmozódó szerencsétlen sérülések sorozata, Koetter ideje alatt.

A Jaguároknál töltött időszaka is érdekes. Ezeket az éveket a 14., 17., 14., és 31. helyre sorolja a Football Outsiders. Itt az utolsó évben van ugye egy drasztikus visszaesés. Ennek pedig gondolom sokan ismerik az okát. Igen, Blaine Gabbert. Az első három éve viszont igen impozáns, ha azt nézzük, hogy egy Jacksonville Jaguars-ról van szó, ahol ebben az időszakban teljes egészében nélkülözték szinte a normális elkapókat.

Mindent egybevetve Koetter egy sokoldalú támadó koordinátor, aki általában igyekezett a támadóegység játékát a futásokra alapozni, kiegészítve vertikális passzjátékokkal. A rendszere jobban passzolna Jameis Winstonhoz, mint Marcus Mariota-hoz. Azonban Koetter egyáltalán nem zárkózik el az újításoktól, és rengeteg szempontból kötődik Mariota főiskolájához, és jelenlegi edzőjéhez. Hisz 1996-1997 között maga is itt edzősködött. Az Oregon Ducks vezetőedzőjével, Mark Helfrich-kel pedig kilenc évig dolgoztak együtt korábban. Így egyre inkább várható Mariota érkezése…

Koetter első dolga új csapatánál pedig az lesz, hogy átértékeli az edzői stábot támadó oldalról. A hír pedig máris felrepült (gondolom Buccaneer barátunk legnagyobb örömére), hogy az első intézkedések egyike talán a korábbi Falcons támadófal edző Mike Tice érkezése lesz, George Warhop helyére. Akinek tavaly sikerült összeraknia minden idők legszarabb támadófalát talán az NFL történetében. Tice ráadásul korábban együtt dolgozott Lovie Smith-szel is, és állítólag igen jó kapcsolatot ápol a vezetőedzővel.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com