Rivera szerint a ‪‎Panthers‬ jó pozícióban van

A Panthers nem jól kezdet tavaly, de van egy jó kiindulási pontja a következő szezonra.

A vezetőedző Ron Rivera évértékelésében rengeteg örömet és bánatot említett, de végül magasztos hangon fejezhette be.

"Ha csak az első 12 hetet nézed, akkor egy csomó dolog bántja a fülünk. De ha megnézed az egész szezont, és kiveszed az utolsó hatot, hirtelen a dolgok sokkal jobban néznek ki." mondta Rivera. "Annak ellenére, hogy kezdetben tettünk egy lépést hátra, mentünk előre és tettünk másfél lépést előre és egy újabb lépést a rájátszásban. Most már tudunk tenni még egy lépést, és remélhetőleg ez egy nagy lépés lesz."

A Panthers jelentős változtatásokat hajtott végre a támadófal, a secondary és a wide receiver alakulat esetében a 2014-es szezon elején és 3-8-1-el kezdett. De az alapszakaszt 4-0-val fejezték be, amikor megtalálták a választ minden említett területen, ismét megszerezve az NFC South bajnoki címet. Ezt követte a franchise első playoff győzelme kilenc év után, mielőtt megadták volna magukat az uralkodó Super Bowl bajnok Seattle Seahawks csapatának az NFC Divisional Playoff körben.

A szombat esti vereség után Rivera még nem is tette le a lábát Charlotte-ban, de már a 2015-ös szezon felé fordult.

"Nagyon izgatott vagyok. Izgatottan szálltam le a repülőgépről." mondta Rivera. "Amikor lehetőségem volt beszélgetni a csapattal, tényleg arról volt szó, hogy megyünk tovább előre."

Annak érdekében, hogy tovább lépjenek előre, Rivera visszanézi a Panthers őrült 2014-es szezonját. Szinte azonnal a vereség után elkezdte az értékelést, hogy miért tudta a Panthers fejezni olyan erősen a szezont. Ezután meg fogja vizsgálni, hogyan lehet a legjobban átvinni a következő évre, és valójában arra építeni.

Néhány dolog történt az elmúlt holtszezonban - nyugdíjba vonult a sokéves bal tackle Jordan Gross és elküldték a wide receiver Steve Smith-t, a fizetési sapka miatt elveszítettek néhány kulcsfontosságú fogaskereket és nehezen épültek be az újak - így Rivera nem volt meglepve, hogy a csapat kezdetben egy lépést hátrált.

A lépés még meredekebb volt az irányító Cam Newton sérülései miatt, a defensive end Greg Hardy jogi ügye, majd egy sor sérülés rázta meg az amúgy is törékeny támadófalat és védekező backfield-et. De a Panthers megtalálta a stabilitást a támadófalban, és néhány fiatal játékost építettek be a secondary-be, visszatalálva a formához, ami 12-4-es rekordot eredményezett az előző szezonban.

"Egy kicsit visszaléptünk 2013 után, mert muszáj volt. Volt egy olyan érzésem, hogy 2014 nagyon nehéz lesz, de nem számítottam rá, hogy ilyen őrült lesz, mint volt." mondta Rivera. "16 különböző játékos jött és vált a részévé annak, amit csinálunk. Nos, eltart egy ideig, hogy a kohézió, amit akarsz, létrejöjjön, hogy képesek legyenek együtt dolgozni, mint egy focicsapat. De pont jókor jött. Legyünk őszinték - a 3-8-1 nem igen vonzó, de a december hónap a január elejével sokkal jobb volt. Az első 12 hét után az elmúlt hat hétben - támadásban, védekezésben és a speciális csapategységben - jobbak lettünk."

Most Rivera, együtt a general manager Dave Gettleman-nel azon dolgozik, hogy megtalálják a fordulat okait, és hogy hogyan kell ezeket a következő szezon elején érvényesíteni, nem pedig a közepén.

"Ez az a dolog, amire szeretnék összpontosítani: Mit tegyünk? Mi történt itt és miért?" mondta Rivera. "Ezek azok a dolgok, amit nézett vasárnap óta, és amiről Dave és én beszélünk, és továbbra is beszélni fogunk. Meg fogjuk találni a válaszokat és a megoldásokat, jobban fogunk edzeni, tanulni és végrehajtani. Jobbak leszünk."

panthers_facebook.jpg

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu