Gettleman: A győztes hozzáállás felépítése

Sok minden változott egyik szezonról a másikra. De a vezérigazgató Dave Gettleman hisz abban, hogy a sikeres franchise nyertes hozzáállásában, amely ellenáll a változásoknak.

Panthers-nél hisznek abban, hogy olyan lépéseket tesznek, amelyek egy ilyen franchise-t eredményeznek. Ez az első alkalom a csapat történetében, amikor a Carolina kvalifikálta magát a rájátszásba két egymást követő szezonban. így a Panthers lett az első franchise, amely képes volt egymás után kétszer is megnyerni az NFC South divízióját.

A kihívás most az, hogy fenntartsák a sikert és a rájátszásbeli megjelenést évente.

"Fent tudod tartani ezt a hozzáállást. Még akkor is, ha minden évben változik a keret, a hozzáállás, amit létrehoztál az öltözőben, bővíthető évről évre." mondta Gettleman. "A csapat, amely következetesen nyer, annak ilyen a hozzáállása. Lehet rá építeni, ha a veterán vezetők erősek és hozol megfelelő fiatal srácokat. Boldogok lehetünk, hogy kiváló veterán vezetőink vannak. És dolgozunk nagyon szorgalmasan a fiatal srácokkal, akiket idehoztunk."

Gettleman megemlítette a defensive end Charles Johnson-t és a center Ryan Kalil-t, mint kiváló példákat veterán vezetőként, ami az alapja a győztes csapatoknak.

Amikor Gettleman a New York Giants csapatánál dolgozott, tudta, hogy Johnson tehetséges. De egészen addig, amíg Gettleman meg nem érkezett Carolina-ba és meg nem nézte a nyolc éves veteránt naponta két szezonon keresztül, nem értette meg, mennyire hatékony.

"Ez nagyon más, ha a színfalak mögött vagy, nem kétséges." mondta Gettleman. "Vegyük Charles-t, és az ő nehéz helyzetét, amiben a nagyanyja betegsége miatt volt a Seattle (NFC Divisional Playoff) meccs előtt. ... Mindig is tiszteltem őt, de most már még feljebb került a listámon."

Johnson volt az sziklaszilárd veterán a fiatalokkal átitatott D-line-ban, és ugyanez mondható el Kalil-ról, a másik nyolc éves veteránról, aki úgy irányította a támadófalat, hogy a szezon első felében nem voltak állandó társai.

"Ryan nagy teherbírású." mondta Gettleman. "Hét egymást követő meccsen különböző emberek voltak körülötte. Ahogy kitartottak - mondtam Ryan-nek "nem szavaztak be a Pro Bowl-ba, de be kellett volna." Ez volt a legjobb éve - nemcsak játékosként, hanem vezetőként is."

Johnson és Kalil olyan veterán, akiktől a fiatal játékosok tanulhatnak és akik mellett játszhatnak. Ezek azok a játékosok, akik elkészíthetik a győztes szabványt az új szezonban.

"Volt egy játékos, akit idehoztunk az év végén - egy srác a gyakorló csapatból, aki volt egy pár más csapatnál is. Azt mondta, "Soha nem voltam ilyen öltözőben, mint ez. Más helyeken a veteránok csak akkor beszéltek veled, ha el kellett végezni egy feladatot nekik."" mesélte Gettleman. "Nálunk nem így van. A korlátozás nélküli szabad ügynökök jönnek a szezon után, és azt mondják, "Tényleg itt akarok lenni.""

Gettleman-en és a Panthers front office-on múlik, hogy a megfelelő játékosok érkezzenek a holtszezonban.

"Alaposan megvizsgáljuk." mondta Gettleman. "Ez valami olyasmi, amit nem lehet elkapkodni."

Ez kimerítő folyamat, de a folyamatosság Ron Rivera megbízatása alatt segített a Panthers-nek finomítani a friss tehetségek keresését.

A defensive koordinátor Sean McDermott és a támadó koordinátor Mike Shula tagjai voltak Rivera csapatának 2011-es érkezése óta. Van már kicsit coaching forgalma. A negyedik szezon után a Panthers tudja, mit akar elérni a labda mindkét oldalán.

Miután egyértelmű a csapat identitása, könnyebb megtalálni, amire szükség van.

"Igen, igen." mondta Gettleman. "Ragaszkodni kell a tervhez. Meg kell találni, mit szeretnél, és van egy türelem tényező. Nem lehet eltérni tőle. Ha elkezdesz kivételeket tenni a draft során, vagy a szabad ügynökségben, akkor végül is eltérsz a csapattól. Már létrehoztunk egy identitást, és ilyen típusú játékosokat fogunk keresni."

Két szűkös offseason után Gettleman úgy érzi, sokkal jobb lehetősége van javítani a keretet 2015-ben.

"Természetesen jobban érzem magam." mondta. "Az elmúlt két évben volt, hogy néhány szerződést át kellett rendezi. Idén nem kell csinálni semmit, és a fizetési sapka alatt maradunk. Ez a tény, hogy már elértük ezt, és még tudunk nyerni is, átkozottul izgalmas. Előreléptünk. Van egy fiatal csapatunk fontos veterán vezetőkkel. Van egy nagyon szép elegyünk most. A hozzáállásról van szó. Dolgoztunk rajta. A legfontosabb az, hogy senki sem lehet önelégült. Én tényleg hiszek abban, hogy ezek a fickók nem lesznek."

panthers_facebook.jpg

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu