Lovie Smith semmiből sem tanul?

Tavaly a Bucs, nagyon is aktív volt a szabadügynök piacon. Volt is hiánypozíció rendesen. Szereztek kezdő irányítót, defensive end-et, bal tackle-t, cornerbacket, ki is adtak hatalmas összegeket a szerződésekre. Ám egy nagyon fontos dologgal senki sem foglalkozott! Guard-ot senki sem hozott a támadófalba.

Így egy évvel később pedig egyáltalán nem más a helyzet, a Bucs pontosan elkövette ugyan azt a hibát. Amikor a Free Agency időszak kezdete előtt már felreppentek a hírek, a nagy igazolásokról. Amikor a csapatok képviselői már bőszen keresgélték a játékosok ügynökeit, és már szóban, a piac nyitása előtt megköttettek a nagy szerződések, a Buccaneers-nél csak ültek, várva a csodát, és senki nem tett semmit. Semmilyen hír nem kapott szárnyra, hogy beszéltek volna bárkivel, csak homályos nyilatkozatok láttak napvilágot. De a legnagyobb csönd mégis csak akkor ütötte fel a fejét, ha a Bucs támadófaláról esett szó. Az igazság az, hogy mielőtt megnyílt a szabadügynök piac, már minden jelentős, és nagynevű tackle vagy guard megtalálta új csapatát, ha csak szóban is, de aláírta új szerződését, nálunk pedig még a tavalyi év után sem vette senki a fáradtságot, hogy bármelyiküket is megkeresse. Kissé kiábrándító…

Egyetlen egy támadófalember fordult meg az egész időszak alatt a Bucs létesítményében, ő pedig a már szebb napokat is megélt, elsődleges pozícióját tekintve center, Stefen Wisniewski. Majd itteni látogatása után, úgy döntött inkább szerződés nélkül távozik Tampából. Ezek után nincs mese gondolhatnánk, a Buccaneers-nek muszáj lesz megtalálni kezdő játékosait a támadófalába, hisz a dolog nem folytatódhat úgy ahogy tavaly abbamaradt. Azonban ismét merőben más történt. Ezt követően nulla, azaz nulla darab falembert kerestek fel az átigazolási időszak alatt “szakembereink”. A napok múlásával pedig az esélyünk is csökkent, hogy bármiféle előnyös üzletet köthessünk ezen pozícióba.

0322_1_michaeljohnson

Nem baj! Hisz volt változás más téren! A Bucs kivágta a defensive end Michael Johnsont, az pedig egy dolog, hogy a passzsiettetésről híres játékos, mindössze 4 sack-et tudott felmutatni előző szezonjában, de elküldése után, még hét millió dollárnyi halott pénz is keletkezett a fizetési sapkában. Az pedig végképp érthetetlen, hogy megfelelő pótlás nélkül, ilyen mértékű halott összeggel miért küldenek el bárhonnan bárkit? A fizetési sapkából összességében 3 millió dollárt szabadítottak fel ezzel Lovie Smith-szék, úgy, hogy a jelenleg végbement átigazolások mellett is bőven 20 millió dolláros összeg van a sapkában. Azonban gondoskodtunk Johnson pótlásáról? Persze, hogy nem!

Ugyanis megkerestük Derrick Morgan-t! Idézet: “Legfontosabb dolgunknak tekintjük jelenleg az ő szerződtetését” Idézet vége. Természetesen nem lett a Tampa játékosa. Maradt szépen Tennessee-ben, 4 évre, 30 millió dollárért. A szurkolók ekkor már zúgolódni kezdtek, követelték azt a Greg Hardy-t, aki rengeteget tett tavaly a Carolina sikeres front seven-jének játékához, ám pályán kívüli balhéi miatt megváltak tőle. Hardy-t nagy ívben elkerülték a csapatok a szabadügynök-piaci időszak alatt, hisz a közkedvelt komisszár, Roger Goodell fejszéje végig ott lógott a feje fölött. Ugyanis miután tavaly elkalapálta az asszonyt, bennfentes információk szerint minimum hat meccses eltiltásra számíthat idén. Persze aztán mégis akadtak a kiváló játékosnak kérői. A Buccaneers, és a Cowboys személyében. Azt gondolom mondanom sem kell, hogy még az előnytelen szerződés ellenére sem Tampa Bay-t választotta. Bár Jason Licht nyilatkozata szerint mi léptünk vissza az utolsó pillanatban az üzlettől, amit Hardy dallasi szerződését elnézve, merőben kétlek. Hiszen a játékos alapfizetése 745,000 dollár lett. A szerződés pedig hiába szól 13,1 millióról. Az összeget Hardy akkor kapja meg, ha valóban a pályán van, illetve ott le is rak valamit az asztalra. Nekünk nem érte volna meg egy ilyen kontraktus? Dehogy nem! Csak sajnos míg Dallas-ban szakemberek dolgoznak, addig a nálunk ténykedő urakat, a legnagyobb jóindulattal sem tudnám az elmúlt éveket tekintve annak nevezni.

A defensive end kérdés még mindig nem lett megoldva. És mivel annyi játékost hoztunk a Dallas-tól idén, ráadásul Hardy-t is lenyúlták, gondoltuk majd George Selvie lesz a megoldás. A passzsiettetés feltámad, és mindenki boldog lesz. Igen ám! De Selvie-t sem ejtették a fejére. Hisz úgy döntött, hogy 1,4 millió dollárért neki is inkább megéri New York-ban játszani, mintsem a Tampa Bay-vel égesse magát, és ásson mély gödröt karrierjének.

És mi a konklúzió? Lovie Smith elküldött egy épp kézláb defensive endet, hogy 7 millió dollárnyi halott összeg mellett felszabadítson 3 millió dollárt egy fizetési sapkában, ahol még mindig 20 millió dollár fölötti összeggel rendelkeznek, majd a játékos pótlását cseszte megoldani. Tedd a szívedre a kezed drága barátom. Te szakértelemnek neveznéd azt ami itt van? Az évek óta szenvedő pass rush, nem hogy nem javult ezáltal, de Lovie Smith és bandája még nagyobb lyukat ütött rajta.

0322_2

De akkor mi is történt az FA időszak alatt kérdezhetnénk tök jogosan. Igazoltunk egy Henry Meltont. Rendben van. Ismerjük el, egy egy tűrhető lépés volt. Bár nem hiánypozícióra érkezett, Melton nem rossz játékos. Aztán jött Bruce Carter. Ez a dolog képlékeny. Volt egy nagyon jó dallasi éve, de előtte ő sem lubickolt ám. Vajon tud kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani Tampában is? Aztán beindult a cseréljük le Dashon Goldson-t projekt. De mégis kire? Chris Conte-ra? Ezt inkább hagyjuk. De nézzük a pozitívumot, Goldsont legalább nem vágták ki, Conte szerződtetése előtt. Akkor lennénk csak igazán bajban. Hisz a két játékos merőben más stílust képvisel:

És ha már az elején úgy belementünk a támadófal okozta problémákba, ne menjünk el a tény mellett, hogy Anthony Collins is ki lett vágva a csapatból. Ami szintén érthető, hisz fájt nézni tavalyi játékát. De vajon őt is ki fogja helyettesíteni jövőre? Muhaha. Költői kérdés volt. Nálunk ilyen apróságokkal már senki sem foglalkozik. Hisz a Bucs-nál több éves távlatból sem tudnak megfelelni ugyan azokra a kérdésekre, melyek évről évre visszajönnek! Mihez kezdtek az NFL legrosszabb támadófalával? Javult-e a pass rush?

Vajon mi Bucs szurkolók mindig csak túlreagáljuk? Mindig szkeptikusak vagyunk? Nekünk semmi sem jó? Vagy itt egyszerűen tényleg ennyire nem értenek a futballhoz? A fogadóirodák szerint az utóbbi. Ugyanis az FA piac nyitása előtt még 100-1-hez fizettek volna egy esetleges Tampa Bay-i Super Bowl győzelemért. Addig ma már 150-1-hez az esélyünk. Ilyen egyébként hosszú évek óta nem történt. Ez az egyik első olyan holtszezon a csapat életében, amikor nem, hogy erősíteni nem sikerült a keretet, de még sikeresen gyengítettek is rajta. Persze a “magyarázó” nyilatkozatokat már szállítják számunkra. Hisz mint tudjuk, nekünk elsősorban a draftra kell koncentrálnunk. Ott vannak az igazi tehetségek. Mindezek tudatában persze már most kíváncsian várjuk, azt milyen szinten sikerül majd elkúrni.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com