Az idei Draft 10 legjobb linebackere (rushere)

A linebackerek, mint arra nevük is enged következtetni, a defensive line mögött foglalnak helyet. A linebackerek a legsokoldalúbb játékosok a védelemben. Elsődleges szerepük a futás elleni védekezés, de támadhatják az irányítót, illetve foghatják az elkapókat is.

Ez utóbbit tehetik emberfogással és zónázással is. Belőlük az esetek túlnyomó többségében három vagy négy van egyszerre a pályán (persze ez a szám lehet egy, de akár öt is). Ha három van, akkor a következő az elnevezésük:

Strong-side linebacker (rövidítve: SLB) – Az erős oldalon áll fel. Mivel a futások általában a tight endek oldalára irányulnak, gyakran kell a running backeket szerelniük. Gyakran küldhetik a QB-ra, ez a „blitz”.

Middle linebacker (MLB) – A védelem vezére, a legnagyobb, legerősebb linebacker. Általában ő dönti el, hogy mit játszik a védelem, illetve ővele tudatják az edzők a play-t. Fő feladata a belső futások megállítása, illetve passznál lehet a dolga emberfogás, vagy zónázás.

Weak-side linebacker (WLB) – A leggyorsabb a három linebacker közül, általában ő a a legjobb passzvédekező LB, de azért természetesen nála is a futás elleni védekezés az elsődleges. Általában bizonyos keretek közt ugyan, de szabad szerepet kap.

Ha négy linebacker van, akkor külső- (OLB – Outside linebacker), illetve belső linebackerként (ILB – Inside linebacker) hivatkoznak rájuk. Ilyenkor mindkét külső linebackert alkalmazhatják a „pass rushra”. A két belső linebacker közül az egyik nagyobb, robusztusabb, a futás ellen használhatóbb, míg a másik gyorsabb, és inkább a passz elleni védekezés az erőssége.

1. Dante Fowler, Jr., Florida

Erős oldali 3-4-es külső linebacker aki jó fizikai tulajdonságokkal rendelkezik. Átlagon felüli edge rusher és képes a széleken is gyorsan megállítani a futásokat. Atletikussága és mozgékonysága miatt nagyon versenyképes játékosnak mutatkozik. Hamar elérheti a Pro Bowl szintet és szezononként gond nélkül 10 felett sackelhet de mindenképpen dolgozniuk kell majd a pass rushon. Az idei Draft legjobb linebackerének mutatkozik és hatalmas meglepetést jelentene ha nem kelne el a Draft első 5 helyének valamelyikén.

2. Shane Ray, Missouri

Eredetileg defensive end de a kitűnő pass rush miatt 3-4-es linebackerként is remekül megállná a helyét. A szakértők nehezen tudnak hibát találni Ray játékában. Egyedül talán azt tudják ellene felhozni hogy kis területet képes bejátszani. Robbanékony, remekül támadja az ellenfelek irányítóit és rendelkezik minden olyan képességgel amivel Pro Bowl-er pass rusherré válhat. Ereje és atletikussága miatt bármelyik védelmi sémában megállná a helyét.

3. Vic Beasley, Clemson

3-4-es külső linebacker prospect. Talán az évfolyam legjobb pass rushere de még bőven van mit finomítani a technikáján. Robbanékony, gyors játékos, hatalmas fegyvertény lehet egy kreatív defensive koordinátor számára. Nagyon tehetséges játékos de még sokat fejlődnie, hogy kihozza a benne rejlő potenciált. Egyértelműen Top 10-es prospectnek számít.

4. Randy Gregory, Nebraska

Magas és nagyon szívos 3-4-es külső linebacker prospect aki kitűnően teljesít a futójáték ellen. Azonnal bevethető az NFL-ben is de mindenképpen javítani kell a technikáján és a pass rushon is. Magasan jegyzett de mégis késői prospect. Pár hónapja még Top 5-ös (legfeljebb 10-es) játékosnak számított de megbukott a drogteszten így az sem elképzelhetetlen, hogy hátracsúszik az első kör végéig.

5. Bud Dupree, Kentucky

Dupree Ray-hez hasonlóan robbanékony, erős defensive end. Nagyon produktív volt az iskolai pályafutása során de a szakértők véleménye szerint a számai félrevezethetőek lehetnek. Fejleszteni kell a pass rushon de az tagadhatatlan, hogy az alapok megvannak. Az elemzések szerint a pályafutását döntően befolyásolja majd, hogy milyen defensive koordinátor irányítása mellett kezdi majd meg a profi pályafutását.

6. Eli Harold, Virginia

Harold igen robbanásveszélyes kitűnő méretekkel rendelkező játékos. Meglepő erővel rendelkezik és hosszú karjai miatt nagyon hatékonyan helyez nyomást a futójátékosokra de pass rush tekintetében átlag alatt teljesít. Outside linebackerként minőségi játékossá válhat a 3-4-es védelemben. Szerencsével beférhet az első körbe de inkább a második körben számíthatunk a pickre.

7. Lorenzo Mauldin, Louisville

A 3-4-es védelemben jól szerepel a futójáték megállításában de az elemzések szerint 4-3-as rendszerben szituációs pass rusherként is megállná a helyét. Magabiztos és kemény futballjátékos aki nagyon eredményes iskolai pályafutást tudhat magáénak. Harmadik körös prospectnek ígérkezik de jól fog vele járni az Őt kiválasztó csapat.

8. Frank Clark, Michigan

Clark igen robbanékony, erős játékos de a pályán kívüli problémák igencsak visszavetik a Draft értékét. Sokoldalúsága miatt megállhatja a helyét külső linebackerként a 3-4-es védelemben és defensive endként a 4-3-as védelemben is. A szakértők az első 100 pick valamelyikére várják de biztosan be fog férni a harmadik körbe.

9. Kyle Emanuel, North Dakota State

Emanuel legnagyobb hátránya, hogy nem elit bajnokságban szerepelt így a számai nem nyomnak túl sokat a latban. A számaival nem de a játékával meggyőzte a szakértőket, hogy az NFL-ben is szép sikereket elérhet a közeljövőben. Robbanékony, gyors, kitűnően vált irányt és egy egész jó kis 4-3-as erős oldali linebackerré nőheti ki magát.

10. Obum Gwacham, Oregon State

Nagyon robbanékony játékos aki számára hatalmas elismerés, hogy felkerült a szakértők Top 10-es listájára mert csak egy éven keresztül szerepelt a védelemben. Korábban wide receiverként játszott. Kiváló fizikai adottságokkal és sebességgel rendelkezik de a kevés defense játék miatt még rengeteget kell tanulnia a posztjáról. Erős késői picknek tartják de mindenképpen olyan csapatra lesz szüksége ahol elegendő időt kap majd a tanuláshoz.

(nfl.com, wikipedia.hu, Fotó: scoopnest.com, cbssports.com, nfl.com, chatsports.com, cbssports.com, kentuckysportsradio.com,  zimbio.com, myajc.com, annarbor.com, thedickinsonpress.com, gazettetimes.com)