Fókuszban az O-line / Beharangozó: Cowboys vs. Buccaneers

Vasárnap az a Dallas Cowboys teszi látogatását a Raymons James Stadionba, akiknek nem csak az én véleményem szerint, a legjobb támadófal áll a rendelkezésére az egész ligában.

A falaknál eldől minden…

A falaknál eldől minden? Nos! A kérdésre a válasz úgy gondolom alapvetően igen kell, hogy legyen! Ennek tükrében alakítja keretét a Dallas Cowboys évek óta. Mindezek ellenére, ha csak a tavalyi playoff szereplést nem számoljuk, a sikerek elkerülik ezt a csapatot, mely jelen pillanatban a ligában konkrétan a legértékesebb franchise. De nem csak a ligában! A Forbes magazin számításai szerint a franchise értéke mintegy 4 milliárd dollár, amivel  minden ligát és sportágat figyelembe véve is vezetik a listát. A második helyen álló Real Madrid értéke 3,4 milliárd.

De vissza falakhoz! Miért a legjobb a dallasi O-line? A válasz egyszerű! Fantasztikusan jó futás blokkolók és rendkívül megbízható irányító védők alkotják a csapat ezen ötösét. Nem is fukarkodtak, amikor draft cetliket kellett áldozni ezekre a posztokra. Az alap ötösből hárman is 1.körös választottak, többek között a két meghatározó pozíció, a vak oldali tackle és a center személye is ily módon került Dallasba. Menjünk végig a neveken!

1114_1

A vak oldali tackle Tyron Smith egy 2011-es 1. kört ért a Cowboys stábjának. Kétszeres Pro Bowler és hétről-hétre bizonyítja nagyszerű képességeit. Az én top listámon Andrew Whitworth ( Bengals) után a második az OT-ök lajstromában. A center Travis Frederick kisebb meglepetésre került az első körben kiválasztásra. Hogy a Dallas tudta mit csinál, arra folyamatos jó teljesítménye a bizonyíték. Rendkívül jól olvassa a védelmeket, kiváló futás blokkoló, rendkívül stabil játékos. Nálam talán egyedül Nick Mangold (Jets) előzi őt meg kedvenceim listáján. Zach Martin egy 2015-ben draftolt játékos. Természetesen 1. körben. A guard a jobb oldal stabil tagja. Elképesztően jó futás blokkoló, de szükség esetén irányítóját is jól védi. A tavaly kiválasztott falemberek közül magasan ő szerepelt a legjobban a ligában. Tulajdonképpen ide vehetnénk La’El Collins személyét is, aki ha nincs az a sajnálatos rendőrségi ügy, minden valószínűség szerint egy első körös választott lett volna. Így draftolatlanként került a Dallashoz és próbálja is bizonyítani, milyen jó képességekkel bír. Tulajdonképpen egy vadállat. Olyan agresszivitás jellemzi, ami inkább védőfalban szokott jellemző lenni. Nem sok védő falember bír megállni az útjában, linebacker pedig talán egy sem. Aztán ott van a jobb oldali tackle Doug Free és a bal oldali guard Roland Leary, akik ugyancsak stabilitást mutattak az elmúlt években. Ezek után azt hiszem már választ is kaphattunk arra, miért engedték el olyan könnyen az idei szabadügynök piacon DeMarco Murray-t. E mögött a fal mögött kis túlzással akár én is futhatnék! Nagyszerűen állították össze őket! Minden ellenfélnek a dallasi O-line ellen kell megtalálni a győzelem kulcsát!

Ha ejtettünk szót a támadófalról, el kell mondani, hogy a Cowboys védőfalban is igen jó nevek vannak. Vehetjük alapul azt a Greg Hardy-t, aki Panthers mezben már jól ismert és sajnos rettegett ellenfél is lett a Buccaneers számára. De megemlíthetjük azt a Randy Gregory-t is, akit az idei draft első körébe vártak, de mindenféle teljesítményfokozók (konkrétan marihuána) használatának a lelepleződése miatt “kissé” csúszott. Vagy ott van az idén is jól szereplő David irving (DT) vagy Jeremy Mincey (DE). Ez sem egy rossz lista!

Akkor mi a gond?

Mivel a Dallasnak vannak jó linebacker-ei( Bár Sean Lee elég sérülékeny), vannak jó defensive back-jei, vannak jó elkapói ( pl. Dez Bryant), futókról meg megegyeztünk, hogy tök mindegy ki van e mögött a fal mögött, akkor mi lehet a gond? Tényleg! Akkor mi a gond? Ez a csapat miért csak egyszer jutott az elmúlt években rájátszásba és miért áll most is 2:6-tal? A választ ketté lehet véleményem szerint bontani!

1114_4

Az egyik az irányító kérdés. Tony Romo-t én még egészséges állapotában sem szoktam a liga top irányítói közé sorolni. Hogy miért? Az elmúlt években számtalanszor mondott csődöt kulcsszituációkban. Már ha pályán volt. Mert bizony a sérülések elég gyakran elérik őt. Most is ez a helyzet. S bár ne tartsam őt bármennyire is számon a top irányítók között, az Dallasban rendre bebizonyosodik, hogy a helyettesítése nem működik. Nem, mert az ő helyettesei ( mint idén Brandon Weeden vagy Matt Cassel) még ezt a teljesítményt sem tudják hozni. Irányító nélkül pedig nehéz játszani ezt a játékot.

A másik Jason Garrett vezetőedző személye. Hozzáteszem nehéz egy olyan csapat vezetőedzőjének lenni, ahol Jerry Jones a tulajdonos. Egy tulajdonos, aki már olyan dolgokba is szeret beleszólni, amihez tulajdonképpen nem is ért. Garrett pedig jó partner ehhez. Abszolút nem látni benne semmi karizmát, nehéz elképzelni, hogyan tudja az öltözőben motiválni játékosait. Pedig a stábjában vannak jó nevek. Elég csak megemlíteni az általunk már jól ismert Rod Marinelli-t védő oldalon.

Nincs tehát stabil irányító helyzet, s nincs karizmatikus vezetőedző. Úgy látszik ez a két dolog már elég is, hogy a csapat ne érje el azt a sikerességi szintet, amire egyébként képesnek kellene, hogy legyen.

Egymás ellen

1114_3_cheers

Sajnos a két csapat összevetéséből a Dallas jön ki jobban. 13-3 a győzelmek száma az ő javukra. Lényegében azt a három győzelmet a Bucs “aranycsapata” szállította 2000 és 2003 között. Sem előtte, sem utána nem sikerült legyőzni a Tehenészeket. Utoljára 2012 szeptemberében találkoztunk Arlingtonban. Akkor 16:10-es Dallas siker született. Tony Romo akkor 283 yardot passzolt. Most a hétvégén nem fog, hiszen sérülése miatt várhatóan az ugyancsak kisebb sérüléssel bajlódó Matt Cassel helyettesíti majd. Cassel egyébként 2005 óta van a ligában, de a Buccaneers ellen még nem lépett pályára. Nem mintha ez mostanában olyan félelmetes kihívás lenne. Ez csupán csak egy információ!

Akik még hiányozhatnak!

A Dallas részéről már korábbról IR litán van (természetesn Tony Romo mellett) a kiváló cornerback Orlando Scandrick és a running back Lance Dunbar. ( Én előbb vártam volna ide Darren McFadden-t, de úgy látszik itt is tévedtem)

Kihagyja még a mérkőzést sérülés miatt Brice Butler (WR) és Sean Lee (LB). Ez utóbbi már szinte rendszeres a Cowboys életében.

Kérdéses részükről Nick Hayden (DT), Anthony Hitchens (LB), és Rolando McClain (LB) játéka.

Sérülés ellenére valószínű a sztár elkapó Dez Bryant játéka, aki csak limitáltan edzhetett. Ilyen státuszban van még Brandon Carr (CB), Matt Cassel (QB), Barry Church (SS), Jack Crawford (DE), James Hanna (TE), Jeff Heath (S), DeMarcus Lawrence (DE), Christine Michael (RB), Rod Smith (RB)

Részünkről hiányozni fog Demar Dotson mellett V-Jax, Ali Marpet és Jacqueis Smith.

Nem valószinű D.J. Swearinger játéka. Kérdéses státuszú Bradley McDougald, Austin Seferaian-Jenkins és Major Wright. Teljes edzésmunkát végeztek, sérülésük ellenére valószínű Gerald McCoy, Tony McDaniel és Alterraun Verner játéka.

A hétvégén egy szárnyaszegett csapattal találkozunk, akik irányítójuk elvesztése után még a botladozó NFC East-ben sem tudnak az elsőségért harcolni. Ha ezt a meccset elbukjuk, azzal Lovie Smith úgy gondolom jó pár méterrel kerül közelebb a kirúgást jelentő határvonalhoz!

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com