Három ok, amiért Lovie Smith megússza a Fekete Hétfőt

A Buccaneers egy nagyon csúfos három vereséget felvonultató sorozaton van túl, mely kiábrándító volt sok szurkoló számára.

A vasárnapi mérkőzést tekintve pedig a hármas sorozatot máris átírhatjuk négyesre. Hisz tegye fel a kezét aki úgy gondolja, hogy Lovie Smith jelenlegi védelme meg fogja állítani az MVP esélyes Cam Newton vezette Carolina Panthers-t. Főleg úgy, hogy egyszer már csúnyán égtünk ellenük a szezonban.

A vereségi sorozat pedig önmagában is kiábrándító, ha pedig még hozzávesszük, hogy mindegyik teljesen verhető csapat ellen történt, szinte kötelezően behúzható mérkőzéseken, még rosszabb szájízt hagy bennünk. Aztán tovább fokozza a dolgot, hogy a mérkőzések elvesztésének és a 6-10-es év végi mérlegnek folyamatosan egy és ugyanazon okai vannak. Melyek túlnyomó részben a vezetőedző alkalmatlanságát terhelik.

Hisz akad nekünk egy “védelmi gurunk” aki képtelen összerakni egy olyan másodlagos egységet, amely akár egy passzt is le tudna védekezni egy találkozón. Ez pedig nem a hasraütés szerű, “nem csináltak semmit” a részemről. Hisz a levédekezett passzokat szinte teljes egészében a linebackerek produkálták. Valóban volt idén több olyan találkozó is, ahol az ellenfél több, mint harminc passzkísérletéből egyetlen egy darabot sem tudott a másodlagos egység megakadályozni. A szám azonban egészében tekintve a 0-2 közé volt tehető. Az idei évben összesen az ellenünk pályára lépő irányítók 69,3%-os passzolási pontossággal voltak képesek dolgozni, ez a szám pedig gondolom mondanom sem kell, valami egészen brutális. Számomra felfoghatatlan, hogy ilyen tendenciák mellett valaki képes egy és ugyan azon védelmi sémához ragaszkodni két éve folyamatosan, és ehelyett a secondary tagjait rotálja hullámvasutat megszégyenítő módon.  Erről korábban cikkbe foglalva még egy grafikont is mutattunk nektek. 

Szokták mondani, hogy ha jók a játékosaid akkor hozzájuk igazítsd a sémát, azonban a dolog fordítva is megállja a helyét. Ha van egy jó sémád, keress ahhoz játékosokat. Lovie Smith az utóbbi mellett döntött, azonban felmerül a kérdés bennünk szurkolókban, hogy ez a séma mikor volt jó vagy esetleg eredményes? Hisz úgy érzem, már a 2014-es év után fel kellett volna adni ezt a dolgot. Én a Bucs idei bukásának egyik legnagyobb okát ebben látom, pedig vannak még más dolgok is, amik Smith alkalmatlanságát mutatják az edzői pozícióra.

Gondolom nagyon is jól tudjátok mik azok, hisz sajnos idén, minden egyes mérkőzés összefoglalóban kénytelenek vagyunk beszélni róluk. A mi drága vezetőedzőnk ugyanis például képtelen megszünteti a buta, fölösleges szabálytalanságokat a pályán. William Gholston vezeti a ligát személyi hibák tekintetében. A támadóegységben szinte mérkőzésenként bemutatnak annyi illegal formationt, mint más csapatoknál egész szezonban. Ez a fajta büntetés is ugye a rossz kommunikációból adódik. És akkor nem beszéltünk a szükségtelen durvaságokról, melyekkel sokszor egész drive-okat ajándékozunk az ellenfélnek. Így pedig szépen módszeresen minden meccsen összejön a 8-12 sárga zászló, ami elég is ahhoz, hogy az NFL legszabálytalanabb csapatáról beszéljünk. Azok voltunk 2014-ben, és azok lettünk 2015-ben is. Az, hogy ezt nem tudják megszüntetni mi, ha nem edzői hiba? Az i-re a pontot pedig Smith nyilatkozatai teszik fel, hisz szerinte ez a hiba már ki van javítva! Tehát mi egész más meccseket nézünk a tévébe, mint ő!

Sajnos az idei évben is megfigyelhető, hogy adott egy tehetséges keret. Említsük csak meg Alterraun Vernert, aki egyébként az egész NFL egyik legjobb cornere! Nálunk a hibás séma miatt pedig háromszor kerül egy évben kispadra. Mégis a tehetséges keret mellett, a rossz edzői munka miatt folyamatosan kísér minket a sikertelenség.

Egyáltalán nem meglepő, hogy joggal várnánk, mi szurkolók, hogy Lovie Smith szűrét kirakják a Black Monday keretein belül. Bár számomra érdekes dolog, hogy láttam egy külföldi szavazást ezzel kapcsolatban, és a floridai szurkolók zöme. Pontosabban 65%-a teljes vállszélességgel kiáll az edző mellett, és úgy gondolják munkája be fog érni. Lehet, hogy már megint mi Magyarok vagyunk csak ennyire pesszimisták és nem látjuk a dicső jövőt Lovie munkássága mögött? Hisz mi itt a blogon szinte mind Smith menesztésében hiszünk inkább. Azonban ennek valóban nincs egyelőre realitása. Az SBNationön pedig nagyon is jól összefoglalták három okban, hogy miért nincs.

  1. Egy riporter sem hiszi, hogy kirúgják

Minden évben rengeteg pletyka lát napvilágot arról, hogy kiket fognak elküldeni. Az NFL körül sündörgő bennfentes riporterek pedig ezt gyakorta hamarabb megtudják, mint érintett edző. És persze nem bírják ki, hogy ne cikkezzenek róla. Persze nem a tényt közlik, hanem megjelennek különböző írások arról, hogy adott vezetőedző elvesztette a játékosai bizalmát. Problémák ütötték fel a fejüket az öltözőn belül, nem bízik benne a front office, nem jön ki a tulajdonossal, és persze hasonló nyalánkságok. Jelenleg pedig Smith-szel kapcsolatban semmi ilyesmi nem látott napvilágot.

Persze ez még önmagában nem lehetne mérvadó. Hisz Glazerék annyira el tudnak zárkózni, hogy nem igaz. Ha az NFL-ben lenne MI6, tuti ők lennének a vezetői. Persze az is igaz, hogy ha valaki soha nem tartózkodik a csapata körül, azt baromi nehéz mikrofonvégre kapni. Nem tisztelnek ők senkit. Annak idején a nagy tiszteletnek örvendő Peter King is azt állította, hogy Greg Schiano marad a pozíciójában, majd pár óra múlva jött a hír, hogy kirúgták.

2. Nem a mérleg a mérvadó, hanem a jövőkép

Itt a második indok. A Glazer családot soha nem érdekelte a csapat év végi mérlege. Talán ennek is van némi köze az évek óta tartó sikertelenséghez? Valóban… ezt a családot soha nem érdekelte a csapat sikeressége, mindig a jövőbe tekintenek. Annak idején Jon Grudent és Tony Dungy-t is egy 9-7-es szezon után rúgták ki. Míg Raheem Morris és Greg Schiano 4-12-es mérleget produkáltak menesztésük előtt. Soha nem a győzelmek számát nézték hanem azt figyelték, hogy adott tendenciával van-e jövőképe a csapatnak.

Pedig szerencsésebbek lennénk, ha a mérleget néznék. Hisz Lovie-nak nem lenne maradása. Mind a négy elődjénél szarabb szezonokat produkált ugyanis. Azonban sokkal több okuk van pozitívnak látni a Bucs jövőjét, mint Morris és Schiano ideje alatt. Itt pedig elég ha megemlítjük az elmúlt két év sikeresnek mondható draftjait, és persze a tényt, hogy úgy tűnik Smith talált nekünk franchise irányítót, ami valóban tényleg soha nem volt korábban jellemző a tampai csapatra. Ráadásul idén elmaradtak a különböző elégedetlen hangok is az öltözőből, melyek annyira jellemzőek voltak a Morris és Schiano érára is.

3. Túl drága lenne felborogatni a dolgokat

És igen! Drága barátaim, elérkeztünk a legnyomósabb érvhez, ha a Glazer családról van szó. A pénz! Lovie Smith-t ugyanis még két évig kell fizetni. Ráadásul még mindig fizetik Greg Schiano bérét is. Egész biztosan nem akarják ehhez még hozzácsapni egy harmadik vezetőedző jussát is. Akármit is művelt Smith, szinte egész biztos, hogy legalább egy holtszezont fognak még várni. Legalább addig kihúzzák, míg Schiano szerződése már nem terheli a fizetési sapkát. Nem beszélve az elmúlt év sikertelen szabadügynök igazolásairól, akiknek még mindig nyögjük a bérezését. A Glazer család elsősorban, mint befektetésre tekint a Tampa Bay Buccaneers-re, és az már így is túl sok pénzt elvisz tőlük. Persze ne értsétek félre, nem veszteséges, de jelenleg bizony terhelik halott pénzek a fizetési sapkát.

Aztán itt van Jameis Winston. Több, mint valószínű, hogy az ő tanulási folyamatait sem akarják felborogatni. Dirk Koetter, az új támadó koordinátor jelenleg nagyon is sikeres bemutatkozó évet tudhat maga mögött Tampában. Akadtak hibák, de a franchise új üdvöskéje, Jameis Winston nagyon is szépen mutatkozott be. Nem hinném, hogy Glazerék itt leginkább a játékot nézik, hanem azt, hogy mennyi pénzt hozott nekik a 3-as mez körüli rajongás, és persze az ehhez tartozó hozadékok. Egy sztárirányító ugyanis nagyon sokat tud ám dobni egy franchise értékén. Ha most új vezetőedző jönne, az pedig esetleg új támadó koordinátort hozna. Akkor a nehézkesen tanuló újonc irányító, most kezdhetne mindent előröl. Teljesítménye romolhatna, a szurkolók elfordulnak, értéke csökken. Ennyire szimpla a Glazer észjárás, és ez szintén megerősíti Lovie-t a pozíciójában.

Ha ezeket mind-mind számításba vesszük, szerintetek Glazerék belekezdenek egy durva hazárdírozásba egy új vezetőedzővel? Főleg ha a tét jó pár millió dollár? Én nem hinném…

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com