Majd 40 éve nem hagytak ki ennyi mezőnygőlt

A liga az offseasonban változtatott az extra pont értékesítésének szabályán és a többség akkor kétkedve fogadta az újítást. A szezon után viszont kimondható, hogy valóban megnehezítették a korábban már rutinnak számító 1 pontos rúgást.

A döntés értelmében nem a 2 yardosról hanem 13 yardról hátrébb, azaz a 15 yardos vonalról kellett elvégezni a rúgásokat. Ez természetesen nem a rúgás hanem a snap vonalának helyét jelenti azaz már nem 20 yardról hanem 33 yardról kell elvégezni az extrapontkísérleteket. Az extra pont felér egy közepes mezőnygóllal.

A szezon végi statisztikák alapján az idei alapszakaszban 71 extra pontkísérletet rontottak el a rúgók. Összehasonlításképpen 2010 és 2014 között összesen csak 37 extra pontkísérletet hibáztak el a kickerek. A 71 rontás 1977 után a legmagasabb kísérletszám és 1982 után a legrosszabb százalékos arány.

A plusz pont már régóta foglalkoztatta az illetékeseket ugyanis ezeket a rúgásokat nagyon nagy százalékban értékesítették a rúgójátékosok így a touchdownok után szinte automatikusan jóvá lehetett írni az extrapontot is. A tavalyi szezonban például csak 0.7%-ban hibázták el a kísérleteket.

A változtatással nem is titkolt módon a 2 pontos kísérletek arányán is javítani akart a liga vezetősége. Tavaly mindenki az extra pontot választotta és a 2 pontosra főként csak a mérkőzés vége felé mentek rá a vezetőedzők.

A Bills rúgója a sisakján vezette le a rontott kísérlet miatti feszültséget

Idén megnövekedett a 2 pontos kísérletek száma is ami részben a sok rontott mezőnygólnak köszönhető. Egy kimaradt 1 pontos kísérletet be lehetett hozni a második TD utáni sikeres 2 pontos játékkal. A Steelers vezetőedzője Mike Tomlin idén már-már a filozófiája részévé tette a 2 pontos játékokat.

Idén megszenvedtek a kickerek, a rontások miatt nem egy kicker elvesztette az állását de mindez hosszútávon jó lehet a számukra. A sok hiba miatt egyre többet ér egy biztos lába rúgó és pár rossz arányú szezon után a stabil kickerek egyre nagyobb részt követelhetnek majd maguknak a fizetési sapkából.

(nfl.com, Fotó: foxsports.com)