Mike Smith a Buccaneers jövő évi védelméről

Szerdán első ízben találkozott új védelmi koordinátor, Mike Smith a média képviselőivel a One Buc Place-n. Miután pedig bemutatták hivatalosan is, majd fél órán keresztül beszélt a jövő évi terveivel kapcsolatban.

Az események felpörögtek az edzői stáb körül, Smith pedig gyorsan felvette a tempót, és már azt is tudja, melyik az a három terület amire szeretné ha a védelem a leginkább koncentrálna: megállítani a futást, labdavesztések generálása, és hatékony védelem harmadik kísérletnél.

“Ha sikeres akarsz lenni a futballban védelmi oldalon, akkor ki kell fejlesztened a képességet, hogy megállítsd a futásokat, amikor az emberek futni próbálnak ellened, mert ha nem teszed, az a lassú halál.” – mondta Smith. “A másik dolog amit tudnod kell, megszerezni a labdát, és képesnek kell lenned neked győznöd a harmadik kísérleteknél.”“Végső soron, védelmi edzőként, te fogod eldönteni, hogy hány pontot adsz fel az ellenfél javára. Ez a lényeg. Ez nem a yardokról szól, nem a futott yardokról, nem a passzolt yardokról, nem a sackekről. Végső soron arról szól, hogy távol tudod-e őket tartani a célterületedtől. Fókuszálnunk kell a harmadik kísérletekre, meg kell tudnunk megszerezni a labdákat, és meg kell állítsuk a futásokat. Ez az a három dolog, és én már a kezdetektől erről fogok beszélni a srácoknak.”

Ez tehát Smith elsődleges filozófiája a védelemmel kapcsolatban, és azt ugyan nem tudni, hogy hasonló volt-e Jacksonville-ben is, de a számok kétséget kizárólag mellette szóltak. 2003 és 2007 között töltött be hasonló pozíciót ott, mint nálunk. Első évében a 18. helyre rangsorolták védelmét NFL szinten, majd már a második szezonra megtörtént a javulás. Ekkor felkúsztak a 7. helyre, majd a harmadik évben még tovább fejlődtek. Jött a 6. hely. A negyedik évre pedig már liga szinten az NFL 4. legjobb védelmét mutatták fel. A futás elleni védelem ebben az időszakban kétszer is a top ötben volt, interceptionök tekintetében pedig háromszor jutottak a top 10 közé.

Smith kinevezése óta erősen megy a találgatás, a védelmi sémát illetően. Ugyanis edzői pályafutása nagy részét 4-3-as sémában töltötte, azonban utolsó három atlantai évében már egy 3-4-es felállásban láttuk játszani a Falcons-t. Igaz ez az akkori védelmi koordinátor Mike Nolan behatása volt leginkább. Smith válaszolt néhány kérdésre a sémával kapcsolatban is:

“Ez nagyon rugalmas lesz.” – mondta Smith. “Azt hiszem ezekben a napokban, és ebben a korban különböző nézőpontokra van szükséged. Nem állíthatod fel folyton ugyan azt a nézetet, és nem állíthatod fel ugyan azt a vonalat minden alkalommal, szóval rugalmasságra van szükségünk, és be fogjuk azonosítani mire képesek a játékosok, és meg fogjuk találni minden irányító ellen a megoldást. Mert ha egy irányító már jó ideje a bajnokságban játszik, tudni fogja mit vessen be ellened. Szóval nagyon jó munkát kell végeznünk, hogy összeállítsunk egy csomagot a számukra, egy olyat ami rugalmas, sokoldalú, mégis egyszerűek benne a játékok, azonban összetettek az ellenfél irányítója, és edzői stábja számára.”

Na Smith ezen elképzelése teljesen más, mint Lovie Smith esetében volt. Lovie Smith rendszerében a felállások teljesen ugyan olyanok voltak, majd a snap pillanata után jöttek az apró csavarok a játékban. Azt nem tudom, hogy ez az új dolog jobb lesz-e, az viszont bizonyos, hogy a régi sehogy sem működött.

“Egy négyemberes frontot fogunk megalapozni. De megismétlem, ha négyemberes fronttal játszol, jöhet egy váltás, és máris 3-4-ben vagy. Kezdhetsz 3-4-ben, eltolod, és máris 4-3-ban vagy. Nincs olyan nagy különbség a két dolog között, a kérdés az, hogy hogyan csinálod, és hogy dolgozol a végeken. És úgy gondolom ezt kell csinálnunk, minden irányítónak meg kell adnunk egy különböző látszatot.”

Szóval hogy fog játszani jövőre a Buccaneers védelme? Smith nem igazán árulta el, amiről leginkább beszélt azok a váltások. Ahol a védőfal például eltolódik az erős oldal felé. Mely azt sugalja, hogy esetlegesen egy one-gap jellegű sémát szeretne kialakítani, ehhez pedig játékosokat is megnevezett. A csapat olyan sztárjait, mint Gerald McCoy és Lavonte David, akikre lehet alapozni.

0121_2_onegap

A Tampa Bay Buccaneers védelmének átstrukturálásában tehát nagy szerepet szán az irányítók megzavarásának, és azt is tudja, hogy ehhez egy remek elem áll a rendelkezésére: Gerald McCoy.

Attól pedig, hogy Smith elhagyta Atlantát, még nem hagyta el az NFC South-ot, és bizony nagyon is tisztában van azzal, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie a védelmének.

“Had mondjak valamit az NFC South-ról: Nézd meg a négy csapatot, nézd meg a négy csapat irányítóját. Van más olyan divízió az NFL-ben, ahol olyan irányítók játszanak, mint az NFC South-ban? Így bizony a védelmi koordinátoroknak lesz pár álmatlan éjszakája és néhány hosszú napja ami játék tervezéssel telik, hogy felkészítse a csapatot az irányítók ellen, akikkel játszani fognak. De a nagyszerű dolog ebben, hogy a többi védelmi koordinátornak is fejfájást fognak okozni, ahogy Jameis Winston, és Dirk Koetter is.”

Igen… Winston most lesz második éves, és már újonc évében 4000 yard fölött passzolt, amire nem sokan voltak eddig képesek. Aztán ott van a carolinai Cam Newton, aki igencsak MVP formában működik idén, ráadásul főcsoport döntőt játszik éppen az Arizona ellen. De az sincs még kizárva, hogy Super Bowlba vezeti a Párducokat, aztán ott van a new orleans-i Drew Brees, akit senkinek sem kell bemutatni. Végül pedig az atlantai Matt Ryan, akit úgy hiszem mind Mike Smith, mind Dirk Koetter nagyon is jól ismer. Ezek az irányítók mind megszámlálhatatlan Pro Bowl jelöléssel rendelkeznek, és olyan statisztikákkal karrierjük során, amit bárki megirigyelhetne. Smith pedig azzal is tisztában van, hogy minden évben hat találkozót kell játszani ezek ellen a top irányítók ellen, így rendkívül fontosnak tartja, hogy kidolgozzon egy működő pass rush-t a Buccaneers élén.

“Az irányító siettetése rendkívül fontos az NFL-ben.” – mondta Smith. “Az irányítók játékának a szintje az elmúlt pár évben rettentően megváltozott. Nemrégiben volt két, három “elit” irányító a ligában. Most van 10-12, aki ezen a szinten játszik. És ha te nem befolyásolod az irányító játékát, vagy nem gyakorolsz nyomást rá, akkor véged. Megcsinálja a nagy játékokat. Szóval fontos lesz, hogy nyomás alatt tartsuk őket. Ideális esetben négy fővel szeretnénk ezt a nyomást generálni, de ha nem megy akkor hozzáadunk újabb és újabb játékosokat.”

Így tehát Smith továbbra is vinné a 4-3-as sémát, azonban teljesen rugalmas lenne az, ahogy azt már korábban említettük. Ha jól értelmezem a cél tehát az, hogy a játékosok számára egyszerű legyen, az ellenfél azonban egy olyan többrétű dologgal találkozzon, amiben nagyon bonyolult számára megtalálni a rendszert, mindezt úgy, hogy nem egy alapvető sémára épül a dolog, hanem a játékosok erősségeire.

0121_3_mikesmith

“Már itt vagyok másfél napja, és korábban láttam ugye már messziről őket. De amint megkapom a lehetőséget arra, hogy ténylegesen a motorháztető alá nézzek, kapok egy esélyt, hogy értékelhessem a játékosokat is. Izgatott vagyok. A legjobb pozícióba akarod rakni a játékosaid, amennyire csak lehetséges. Ez az amiről az edzőség szól. Arra a helyre rakod őket, ahol a legsikeresebbek lehetnek, és ahol a legtöbbet hozhatják ki magukból.”

Smith azonban már most biztos benne, hogy ki lesz tervei középpontjában, hisz ha valakit lehet távolról is értékelni szerinte, akkor az Gerald McCoy.

“Ő egy Pro Bowler defensive tackle, efelől kétség sincs. Azt hiszem az ő munkája önmagáért beszél. Ő az a srác aki igazán nagy károkat tud okozni az ellenfélnek ha berakod a védőfalba. A legtöbbször az elmúlt két évben, abban a sémában amiben játszott 3-technique tackle-ként tevékenykedett. Rengeteg egy-egy elleni lehetőséget kapott, és amikor megkapta őket, az emberek megfizettek.”“Talán a robbanékonysága ami a leginkább kiemeli őt. Nagyon robbanékony játékos. Atletikus. Ha össze akarnál állítani egy tökéletes 3-technique játékost, akkor ő lenne az a srác akit akarnál.”

Smith azt is elárulta, hogy a szerdai interjút követően fog találkozni első ízben Lavonte Daviddel, és nem kicsit izgatott emiatt a dolog miatt is, hisz nagyra tartja a játékost. Már most elmondta, hogy tervei másik kulcsfigurája bizony David lesz.

“Annyira izgatott vagyok. Az elmúlt másfél napban semmi mást nem csináltunk csak ültünk a stábbal és a futballról beszélgettünk, valamint arról, hogyan rakjuk össze a lehető legjobb védelmet itt 2016-ban.”

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com