Rivera jövőképe kibontakozóban

Amikor Ron Rivera lett a vezetőedzője a Panthers csapatának 2011 januárjában, tudta, hogy a csapat első körös választása draft-on befolyásolja a hagyatékát Carolina-ban.

Cam Newton lett a nyilvánvaló választás és abban a pillanatban Rivera tudta, hogy sikerei és kudarcai összekötik majd az új franchise-irányítóval.

Nem volt hasonló nyomás Rivera-n a következő első körös pick esetében 2012-ben, de a linebacker Luke Kuechly - a csapat a kilencedik helyen választotta ki - bebizonyította, hogy ugyanolyan hatékony.

Newton és Kuechly esetében a Panthers talált két olyan elit játékost, akikre építeni lehet egy franchise-t.

"Ahogy látom, nem tudtam volna kérni sem két jobb fiatal játékost, mint Luke és Cam." mondta Rivera. "Számomra ez óriási dolog, hogy ilyen helyzetben vagyunk. A labda mindkét oldalán van egy vezetőnk. Ez minden edző számára nagyszerű dolog."

Newton Heisman Trophy-győztes, országos bajnok, szupersztár személyiséggel. De Kuechly egy halk szavú linebacker a Boston College csapatából, akinek a nevét az emberek nem tudták kimondani.

"Találkoztam Luke-al, amikor ott voltam az IMG-n és ő útvonalakat futott." emlékszik vissza Newton. "Nem igazán ismertem abban az időben. Elég jó keze volt és arra gondoltam, olyan, mint egy tight end. Amikor odaértünk hozzá, arra gondoltam: "A fenébe, ő egy linebacker?" Amikor tényleg utánanéztem, és kiderült, hogy kicsoda, nagyon izgatott voltam, mert kellett egy ilyen dinamikus játékos a védekező oldalra."

Newton meghívta Kuechly-t vacsorázni a linebacker bemutatkozó sajtótájékoztatóját követően Charlotte-ban.

Newton gyorsan rájött, hogy igen, valójában nagyon különbözőek. De amikor a győzelemről van szó, nagyon is hasonlóak.

"Garantálom, ha benézel most a linebacker szobába, még mindig ott van." mondta Newton. "Ez az, amit az emberek nem látnak."

Csakúgy, mint Newton tette vele, amikor draftolták, Kuechly is egy egyszemélyes üdvözlő bizottság lett. Mindig szívesen mutatkozik be az új csapattársaknak, segít nekik megszokni a Panthers által járt utat.

"Vegyük például Cortland Finnegan megszerzését." mondta Rivera. "Aggódsz, hogy a játékosok elfogadják őt? Az első nap, amikor itt volt, Luke átkarolta őt és elmentek vacsorázni. Ez az a fajta öltöző, amit akarsz. Olyan srácokat akarsz, akik elfogadják az embereket, velük együtt dolgoznak és megértetik velük, nem kell, hogy ez vagy az legyél, az kell, hogy egy legyél közülünk."

Newton, Kuechly és számos más értékes közreműködő segítségével Rivera átvette azt a csapatot, amely 2-14-el zárt és őszintén szólva nem volt releváns 2010-ben, majd csinált belőlük egy 15-1-es csapatot, akik az NFC döntőt játsszák 2015-ben.

"Ez része az edzői jövőképnek." mondta Rivera. "Ott tartunk, ahol kell? Igen. Lehetünk jobbak? Valószínűleg. Van még tennivalónk? Minden bizonnyal."

panthers_facebook.jpg

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu