Amiért a Denver Broncos nyeri a Super Bowl-t

maxresdefault.jpgEljött az NFL szurkolók által legjobban várt nap és este megrendezik az idei Super Bowl-t. Minden szurkoló várja a nagy mérkőzést de ez a szurkolók évének legutáltabb napja is egyben mert a mérkőzés lefújása után 7 hónapot kell várni a következő tétmérkőzésig.

Az idei döntő fő esélyese a Carolina Panthers a 15-1-es alapszakasz és az Arizona Cardinals elleni mérkőzésen látottak miatt de egyetlen mérkőzésen mindenkit meg lehet verni. A Broncos tulajdonképpen az esélytelenek nyugalmával vág neki a találkozónak és igazából ez a legnagyobb esélyük.

A Broncos Peyton Manning csapata de ez egyáltalán nem látszik meg az idei évben. Manning 18 éves pályafutása során egyetlen alkalommal sem szerepelt olyan csapatban ahol a védelem számított a csapat kiemelkedő egységének.

Idén a védelem juttatta Super Bowl-ba a csapatot és a győzelmet is nekik kell majd szállítaniuk. Ebben kulcsszerepet játszik majd a pash rush. DeMarcus Ware és Von Miller nagyon jó formában játszotta végig a szezont és a mai mérkőzésen is kulcsszerepük lesz.

A Patriots elleni mérkőzésen 20 alkalommal érték el Tom Brady-t és 4 alkalommal sikerült földre vinniük az irányítót. Derek Wolfe-al és Malik Jackson-al hatalmas nyomást kell helyezniük a Panthers támadófalára mert nem adhatnak sok időt és helyet Cam Newton-nak.

A Pats ellen a defense playhívások csak 16%-nál mentek blitzelni a védők így még kiemelkedőbb teljesítménynek számít, hogy ilyen nyomást tudtak Brady-re helyezni. Newton ellen persze nem lehet ugyanazzal a mentalitással pályára lépni mert kitűnően fut ha szabad területet hagynak a számára.

A front seven mellett nagyszerűen teljesít a Broncos secondary is. A cornerback Aqib Talib, Chris Harris (még a másodéves Bradley Roby-t is idevehetjük) és a safety T.J. Ward, Darian Stewart (bár mindketten sérüléssel bajlódnak) nevével fémjelzett egység átlagosan 200 passzolt yard alatt tartották az ellenfelek offenseit az alapszakaszban.

Az edzői stából kulcsszerep hárul majd Wade Phillips defensive koordinátorra. A szezon során kitűnően felkészítette a játékosait és a DC által használt sémát sikerült teljes egészében a játékosaihoz illesztenie. Nincs könnyű helyzetben mert úgy kell majd nyomást helyezni Newton-ra, hogy ne maradjon szabad terület és az elkapóit (főként a tight end Greg Olsen-t) is levegyék a pályáról.

A szezon során kevés szó szokott esni a rúgókról, különösen a punterekről de most ki kell emelni Britton Colquitt-et. A Broncos punterének három rúgása miatt is a saját 12 yardos vonalán belülről indította támadásait a Pats.

És akkor ott az offense. A Broncos támadóegységének nagyon nyugodtan kell játszani és ami a legfontosabb egyetlen alkalommal sem veszíthetik el a labdát. C.J. Anderson elég jó szezont fut, 4.7 yardot átlagol futásonként és fekszik neki a Gary Kubiak által alkalmazott zone-read blocking séma is.

Ez lehet, ahogyan Ő mondta, Peyton Manning utolsó rodeója így biztosra vehetjük, hogy Ő mindent meg fog tenni a második gyűrűjéért. Hat mérkőzést is kellett hagynia az alapszakaszban de a visszatérése óta egyetlen alkalommal sem adta el a labdát.

Összességében az idei évben látott Broncos defensere van szükség és meg kell védeni Manning-et. A végén meglepetést okozhat a csapat. Mivel a történelem ismétli önmagát az is a Broncos mellett szól, hogy Cam Newton lett az MVP és a legértékesebb játékos a megválasztása évében még sohasem nyerte meg a Super Bowl-t.

(nfl.com, Fotó: youtube.com, timcalkins.com, denverbroncos.com)