Kilenc szabályváltoztatást fogadtak el

Idén is találkoztak a tulajdonosok és megtárgyalták a felvetett szabálymódosítási javaslatokat amelyekből eddig kilencet el is fogadtak. A szabályváltozáshoz kétharmados többség szükséges, azaz 24 tulajdonosnak kell támogatni a javaslatot.

Idén is sok szabályváltoztatási javaslatot nyújtottak be. Volt olyan amely szerint a magát földre vető irányító nem passzolhat, ezt Peyton Manning szabálynak nevezték el de a Baltimore Ravens mestere, John Harbaugh előállt egy olyan ötlettel, hogy az elkapásra jogosult falembernek megkülönböztető mezt kellene viselnie. Ezek egyik sem ment a rostán. A következők azonban igen.

1. Az extra pont a 15 yardos vonalon marad és a védelem visszahordhatja a labdát.

Az első változtatás tulajdonképpen nem újítás hanem egy a tavalyi szezonban bevezetett változtatás megerősítése. A jutalomrúgás helyét tavaly kísérleti jelleggel megváltoztatták és ez be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. A rugók elkezdtek hibázni és most már nem lehetett biztosra venni a korábban már gépiesen értékesített 1 pontosokat.

2. Szabálytalan a chop block.

Mostantól már szabálytalan lesz a "chop block". Két támadójátékos mostantól nem blokkolhat egy védőt egyszerre derék alatt és felett.

3. Delay of game-nek és 5 yardos büntetésnek minősül ha egy csapat időt akar kérni amikor már nem rendelkezik időkéréssel.

A csapatok a múltban pár alkalommal bevetették, hogy időt akartak kérni akkor is amikor már nem rendelkeztek időkéréssel. Ez természetesen nem sikerült de a színjátékkal sikerült kicsit megakasztani a játékmenetet.

4.  Horse collar büntetésnek minősül ha a névfelvarró vonala felett megragadva visznek földre valakit.

A sérülések csökkentése érdekében fogadták el a szabályt. Az idény elején biztosan több zászló lesz erre mert nehéz változtatni a beidegződéseken de hosszútávon alkalmazkodni fognak hozzá.

5. A pálya szélén és a lelátói boxban tartózkodó edző is kommunikálhat a játékosokkal.

A változtatással segítik az edzői kommunikációt mert eddig csak a pályán szélén levő edzők kommunikálhattak az arra kijelölt játékosukkal. Eddig a lelátón kialakított edzői boxban tartózkodó koordinátornak közvetítőt kellett használni.

6. Ha egy elkapó kilép a pályáról és utána elkapja a labdát akkor a csapata elveszíti azt a down-t.

Az elv ismert volt csak változtattak rajta. Eddig ha egy játékos kilépett a pályáról akkor nem érhetett elsőként a labdához mert 5 yardos büntetést kapott. A büntetést eltörölték és az elkapó esetében ez annyit jelent, hogy ha kiléptél akkor inkább blokkolj majd a társaidnak mert ha mégis inkább elkapod a labdát az pont annyit ér mint a sikertelen elkapás.

7. Egy labdabirtoklás változással járó játék esetében, a labdaszerzést követő szabálytalanságokat ugyanarról a helyről kell majd kimérni a bíróknak.

Ez a legtrükkösebb újítás és a legtöbben csak találgatnak ezzel kapcsolatban. Véleményem szerint azt jelentheti, hogy ha mindkét csapat szabálytalankodik a labdaszerzés után akkor ezek nem oltják ki egymást hanem ugyanarról a pontról mérik ki a büntetéseket.

A mai napon egyéves kísérleti jelleggel elfogadták a következő változtatásokat:

8. Automatikusan kiállítják azt a játékost aki két zászlót kapott sportszerűtlen megmozdulásért.

Ezt a javaslatot maga Roger Goodell Commissioner vetette fel. A javaslatért tulajdonképpen Odell Beckham Jr. és a Carolina Panthers elleni ámokfutása tehető felelőssé. A védők persze egyből támadták a javaslatot és véleményük szerint soha sem futballozott az aki ilyen ötlettel előáll. Persze csak bizonyos típusú szabálytalanságból kettő ér majd kiállítást így ez a változtatás nem tűnik annyira vészesnek.

9. A touchbacket a 25 yardos vonalról fogják elvégezni.

Ha a rúgó átrúgja a pályát akkor az ellenfél a 20 yardos vonaláról kezdte meg a támadássorozatot így mostantól 5 yard előnyt kapnak majd a támadók. Valószínűleg több pontot remélnek a támadók dolgának könnyítésével de a védők biztosan nem rajonganak majd ezért a változtatásért sem.

(nfl.com, Fotó: .wgr550.com, catscratchreader.com, mmqb.si.com, thoughtsfromthefield, tumblr.com, examiner.com)