A Beckham szituáció

Eddigi életének talán legnagyobb feladatával kell szembenéznie csapatunk (egyik) legjobb játékosának, Odell Beckham Jr-nak. Az elmúlt években többször is magatartásbeli fegyelmezetlenség miatt büntették a bírók és idén már a pályán mutatott teljesítményére is hatással volt ez a viselkedés. Legutóbbi nyilatkozatában már olyat is mondott, hogy nem élvezi a játékot. Most megpróbálom kideríteni mi vezetett ide és mi lehet a megoldás a hullámvölgyből való kilábalásra.

Bemutatkozása remekül sikerült, hiába hagyta ki a teljes edzőtábort és az alapszakasz első heteit, rögtön touchdownnal mutatkozott be és szinte azonnal megállíthatatlan lett, nem véletlenül lett ő a legjobb rookie. 2015-ben ott folytatta ahol abbahagyta, bár ekkor már akadtak viselkedésbeli problémái. Először a Bills defensive backjeivel akaszkodott össze. Stephon Gilmore-ral ment a szájkarate is, az instagramon osztották egymást, Gilmore pedig a következőket mondta róla:

"Nem tudom mi van vele, de úgy viselkedik mintha senki sem érhetne hozzá és engedned kell, hogy elkaphassa a labdát. Ahányszor hozzáérsz rögtön felkapja a vizet, elég furán viselkedik. Olyan mintha a kistesód ellen játszanál aki megsértődik ha túl kemény vagy vele. Azt hiszi, hogy a világ tetején van és senki sem csinálhat vele semmit."

A Carolina Panthers ellen aztán valóságos ámokfutást láthattunk Beckham és Norman között. Az újságírók alaposan megágyaztak a párharcnak ami folytatódott azzal, hogy a Panthers játékosai baseball ütőkkel fenyegetőztek a bemelegítés közben. Játékosunk rögtön a mérkőzés elején egy hosszú játék utáni touchdownt szerezhetett volna, de a labdát elejtette, így punt következett a 7 pont helyett. Innentől aztán elszabadult a pokol, a két játékos folyamatosan ütötte egymást és az edzők sem tettek ez ellen semmit. A közösségi médián keresztül ment még az üzengetés, majd elkapónk inkább csöndbe maradt, de a Washington friss szerzeménye folyamatosan róla beszélt még akkor is mikor ezt próbálta másképp beállítani:

"Hogy őszinte legyek nem foglalkozom vele. Biztosan jó játékos, de nem az akinek gondolja magát. Ha megütöd vagy ha jammeled az ilyen elkapókat akkor nem tudnak mit kezdeni, hanem panaszkodni kezdenek, hogy 'oh hozzám ért'. Soha nem történt még velük ilyen, így összezavarodnak. Ezentúl ahányszor meglátom rögtön arcom fogom verni addig, amíg nem hagyja abba a sírást."

A 3. fordulóban be is következett a nagy találka és egy-egy play kivételével nagyjából sportszerűek maradtak, bár a washingtoni cornerback megpróbálta Sterling Shepardot kivonni a játékból, de elkapónk szerencsére nem sérült meg és a liga is pénzbüntetéssel jutalmazta a mozdulatot, így ezzel most nem is foglalkoznék. Egy héttel korábban Beckhamnek is megvolt a maga kirohanása, Kenny Vaccaro-t ütközte le hátulról, ami után szintén fizetnie kellett. A Saints safety-je ugyanakkor megvédte OBJ-t, mert állítása szerint ez benne van a játékban és néhány perccel később jött a bocsánatkérés is. Kedd hajnalban azonban a Xavier Rhodes-szal való összetűzés kicsit több volt ennél. Azt ugyan csak a mérkőzés után láttuk, hogy az egyik játék közben csúnyán megráncigálták egymást, de a biztosítékot inkább az verte le mikor Rhodes az oldalvonal mellett akarta szerelni Beckhamet aki ezt szóvá tette és unsportsmanlike conduct miatt megölte a teljes drive-ot. Tény, hogy a szerelési kísérlet sem volt szép, de ezeket el kell engedni, legfeljebb kulturált hangnemben szabad rákérdezni a zebráknál, hogy miért nem figyeltek jobban. A következő játékban inkább elkapónk kereste a kontaktot, szintén a pályán kívül. Becsületére legyen mondva, hogy magától lelépett a tett helyszínéről, míg a korábbi Florida State CB-t úgy kellett elráncigálnia az edzői stábnak. A remek Vikings védelemre nem volt ellenszer, Beckham pedig 3 elkapással és 23 yarddal zárt.

A vereség után rendkívül negatív szavak hagyták el a játékosunk száját:

"A foci a menedékem. Ha játszok akkor általában boldog is vagyok, most azonban nem érzem úgy, hogy jól szórakoznék. Arról beszélek amit nem tudtunk teljesíteni. Nem kaptam elég lehetőséget ez pedig csalódottá tesz."

Természetesen válasz is érkezett Ben McAdoo-tól mikor erről kérdezték:

"Hogyha jobban teljesítünk akkor könnyebben tudjuk járatni a labdát, mindenki megkapja a maga lehetőségét és elégedettek leszünk. Viszont addig amíg sorra gyűjtjük a zászlókat addig ez nem fog bekövetkezni."

És magáról Beckhamről:

"Ő egy tehetséges játékos aki keményen edz. Fontos ez neki, ahogy a csapattársai is. Győzni akar és le akarja tenni a névjegyét."

Manning sem kímélte játékostársát:

"Okosan kell játszania. Nem szabad olyat csinálnia amire büntetést adhatnak. Fel kell ismernie, hogy magának is köszönheti ezt."

Más játékos is kifejtette a véleményét, következzen Brandon Marshallé, talán az ő kommentje tetszett meg a legjobban:

"Vigyáznod kell ezekkel a játékosokkal. Nincs arra szüksége, hogy a csapattársai a nyilvánosság előtt beszéljen a problémáiról. Ezt házon belül kell tartanod különben elveszíted őt. A játékostársaknak mögé kell állniuk és támogatni jóban rosszban mert ha tetszik ha nem ő a legértékesebb embered. Ő egy olyan játékos, aki mérgesen tud játszani. Ez nem egy probléma, nincs szüksége pszichológusra, ettől függetlenül ugyanúgy meg fogja csinálni az egykezes elkapásokat.

Ő az NFL egyik legjobb játékosa, a top 5-ben van. A gondokat nem szabad kiteregetned, egy család vagytok. Akárhogy is viselkedett, nem önző játékos. Ő is ugyanúgy gondolkodik mint a legtöbb elkapó, hogy a labdával a kezében tud igazán segíteni a csapatának.

Imád játszani. Egy kiváló tehetségről beszélünk, akin nagyon nagy a nyomás. Minden vasárnap két kamera követi őt, Lebron James is végigment ugyanezen. Rendben lesz Beckham is, ez a szupersztárrá válás része."

A tegnapi nyilatkozatokban már McAdoo és Manning is változtatott némileg a mondandóján, egyértelműen kiálltak Beckham mellett. Ugyanígy tett Justin Pugh is, aki kifejtette, hogy többet nem kíván nyilatkozni a kialakult helyzetről, nincs értelme minden nap erről beszélni, felesleges ismételnie önmagát.

Nagyon osztom Marshall véleményét és talán mindenkinél jobban is látja a kialakult helyzetet, hiszen ő is elkapót játszik, tudja miről beszél. Beckham nem akar rosszat, nem azért durrant el az agya, mert rossz személyiség lenne. Egyszerűen annyira nyerni akar, hogyha valami nem úgy sikerül ahogy eltervezi akkor indulatossá válik. Ez az amiben még fejlődnie kell. Viszont nagyon fiatal, a személyisége is változni fog még, egyáltalán nem kell leírni. A meccs utáni nyilatkozatok után a csapat is kiállt mellette, mindenki szeretne azért tenni, hogy visszatérjen korábbi formája. A legjobban azonban neki kell akarnia a pozitív változásokat. Meg kell találnia azt a határt amikor még kellően felpörögve tud játszani, de az nem ütközik a szabályokba. A játékvezetők szigorúbbak lesznek vele mint másokkal, vigyáznia kell a reklamálásokkal. Az ellenfelekkel sem szabad foglalkoznia, csak a saját játékára szabad koncentrálni. Meccs előtt pacsi, meccs után pacsi és ennyi. A 60 perc alatt csak azzal kell törődnie, hogy minél inkább szabadra játssza magát és ha ott van a lehetősége egy nagy játékra akkor ragadja meg. Gyakorlatilag minden összejött neki a profik között. Úgy döntött rekordokat hétről hétre, hogy az teljesen természetesnek tűnt. Be kell látnia, hogy nem mindig úgy sikerülnek a dolgok ahogy azt az ember eltervezi, meg kell tanulni veszíteni is.

És hogy mekkora esélyt látok a javulásra? Elég nagyot. Ahogy már korábban leírtam jó személyiségű elkapóról beszélünk és az eszesebb játékosok közé tartozik Beckham. Nagyon fiatal még, hiába lett hirtelen az NFL egyik csillaga még mindig tud mit tanulni és ennél is jobbá tud válni. Emlékezzünk vissza tavaly a Carolina ellen hiába balhézott végig Normannel, a végén azért csak szerzett egy TD-t. Sportcsaládból származik, ráadásul az említett Brandon Marshall mellett például Dez Bryant is mögötte áll, nem hiszem, hogy hagyják elkallódni. Remélhetőleg csapatunk is jól kezeli a helyzetet, mert egy igazi klasszist sikerült draftolnunk, egy olyan elkapót aki korunk egyik nagy játékosa lehet. Egy ilyen WR-t nem szabad elherdálnunk még akkor sem ha időnként ápolgatni kell a lelkét. Ha valaki ilyen képességekkel rendelkezik, akkor megérdemli, hogy amikor csak tudunk kiálljunk mellette és ha úgy van akkor a kulcsszituációkban őt keressük a labdával, mert megvan benne a potenciál ahhoz, hogy a jövőben Super Bowlba vezessen minket.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu