San Diego-nak nem kell a Chargers

Az USA-ban jelenleg mindenki az Elnökválasztással van elfoglalva de a Donald Trump győzelmével végződő szavazáson kívül másról is szavaztak az amerikaiak. Pontosan San Diego város lakosai szavaztak, hogy kell-e nekik a Chargers és a válasz egyértelmű lett.

Népszavazás keretében megkérdezték a lakosokat, hogy az adók egy részét (különböző adóemelések révén) ráfordítsák-e a csapat új stadionjának felépítésére. A szavazás a Chargers szempontjából 59-41 arányban elbukott tehát a lakosoknak nem kell az NFL csapat. A közpénzek átcsoportosítására kétharmados többségre lett volna szükség.

A csapatot tulajdonló Spanos család minden követ meg akar mozgatni, hogy a csapatot San Diego-ban tartsa de ez a jelenlegi szavazás eredménye miatt egyre lehetetlenebb feladatnak látszik. Több opció közül választhatnak de a maradás esélytelennek tűnik.

A csapatnak otthont adó Qualcomm Stadium 1967-ben épült és már óta hevesen bírálják a rossz állapota miatt. Ettől függetlenül a stadionnak még 2020-ig engedélye van NFL mérkőzések rendezésére de a csapat nincs irigylésre méltó helyzetben a maradás szempontjából.

A liga és a Los Angeles Rams csapata azonban nagyon szívesen az Angyalok Városában látná a Chargers-t. A tulajdonosok gyűlésén eldöntötték, hogy a Rams Inglewood-i stadionjába költözhetne a csapat. Erről január 15.-ig kell döntést hozniuk.

Ha nemet mondanak akkor 100 millió dollárt lehívhatnak de ezzel automatikus elbukják a Los Angeles-i opciót és a Raiders lép elő "kedvezményezetté". Az ülésen született még egy kitétel. Ha 50% felett lett volna az igennel szavazók száma, de nem érték volna el a kétharmadot akkor kezdeményezhették volna, hogy az egyszerű többség is elég legyen a maradáshoz.

Az egyszerű többség már nem opció mert a szavazás elbukott, a nemmel szavazók közelebb voltak a kétharmadhoz mint az igennel szavazók az 50%-hoz.

A Chargers tulajdonosai természetesen köszönetet mondtak az igennel szavazó szurkolóiknak. A jövőjük azonban megjósolhatatlan.

A jelek szerint elúszott San Diego. Ha nem fogadják el a Los Angeles-i opciót akkor 100 millió dollárt "nyernek" de ez nagyon kevés a stadionhoz. Összehasonlításképpen a Minnesota Vikings idén átadott otthona, a U.S. Bank Stadium 1.061 milliárd dollárba került.

A tulajdonosok nyilatkozata szerint az idény végéig nem születik majd döntés a csapat jövőjéről így nagyjából két hónapot várnunk kell, hogy kiderüljön mi lesz a Chargers-el.

sbnation.com, cbssports.com, Fotó: timesofsandiego.com