Super LI: Tom Brady ötödször, vagy Matt Ryan először?

0ap3000000782306.jpg

És elérkeztünk amire szeptember óta várunk, pár óra múlva megrendezik az 51. Super Bowlt. Sajnos ez az NFL szurkolók egy legjobb és legrosszabb napja is egyben. A döntő lefújását követően sajnos ismét hosszú NFL mentes hónapok következnek. De először azért élvezzük ki a nagydöntőt.

A Falcons először emelheti magasba a Vince Lombardi trófeát, míg a Patriots már ötödik alkalommal lehet a bajnokság győztese.

Az NRG Stadionban sorra kerülő összecsapáson a liga legtöbb pontot szerzett csapata (Atlanta) lép pályára a legjobb védelemmel rendelkező (New England) ellen. Az NFL történetében korábban ötször volt arra példa, hogy hasonló párosítás jött össze, s mindössze egyetlen kivétellel - a San Francisco 1989-es győzelmét leszámítva - mindig a legjobban védekező gárda diadalmaskodott.

Érdekesség, hogy a Patriots védelme története során mindössze második alkalommal bizonyult a legjobbnak, 2003-ban volt így legutóbb, akkor a gárda Super Bowlt nyert - éppen Houstonban.

A kiváló védelem mellett a New England támadásban is rendkívül erős, az irányító Tom Brady rekordot jelentő hetedik Super Bowljára készül, s ha nyer, akkor ezen a poszton az első, összességében pedig Charles Haley után mindössze a második olyan játékos lesz az NFL történetében, aki ötödször emelheti magasba a Vince Lombardi trófeát.

Bill Belichick, a Patriots vezetőedzője karrierje tizedik Super Bowlját játssza, neki már hat bajnoki címe van, ebből négyet ünnepelhetett a bostoniak trénereként, kettőt még a New York Giants segédedzőjeként. Legutóbb két évvel ezelőtt a Seattle Seahawks legyőzésével diadalmaskodott.

A Falcons története során eddig mindössze egyszer jutott a Super Bowlba az 1998-as szezonban. A fináléban a tavalyi győztes Denver Broncos verte meg őket 34-19-re. A Patriots kilencszer szerepelt már a nagydöntőben, négyszer szerezte meg a Vince Lombardi trófeát, érdekesség, hogy mind a négyszer a Bill Belichick - Tom Brady edző-irányító párossal.

A 2017-es Super Bowlon a liga két legjobban tejesítő irányítója áll a csapatok élén. Tom Brady 3554 yardot passzol és 28 touchdownja mellett mindössze 2-szer dobta a labdát az ellenfelek kezébe, azonban az ő 112.2-es mutatójánál is jobb Matt Ryan 117.1-e. A Falcons vezére majdnem 5000 (4944) yardot passzolt ebben a szezonban, 38 TD-t dobott és 7 interceptiont.

A New England, amellett, hogy a liga legjobb védelme az övé, támadásban is rendkívül erős, az irányító Tom Brady rekordot jelentő hetedik Super Bowljára készül, s ha nyer, akkor ezen a poszton az első, összességében pedig Charles Haley után a második olyan játékos lesz az NFL történetében, aki ötödször emelheti magasba a Vince Lombardi trófeát. Brady egyébiránt Houstonban kapta meg második gyűrűjét, és 2001 után újra a döntő legértékesebb játékosának (MVP) választották meg.

Az Atlanta elsősorban hatékony támadógépezete miatt jutott a nagydöntőbe, az irányító Matt Ryan a rájátszásban eddig hét touchdown-passzt adott és egyszer sem adta el a labdát. A Super Bowlok történetében eddig hat olyan irányító lépett pályára, aki interception (amikor az irányító passzát egy védő kapja el) nélkül jutott el a fináléig, mindannyian győzelemre vezették csapatukat.

Ryan egyébként szinte napra pontosan két hónapja nem vesztette el a labdát, december 4-e óta - amikor is egy Kansas City Chiefs-védő halászta le egy átadását - 212 passzkísérlete volt anélkül, hogy az ellenfél valamelyik védője elkapta volna. Ryan kedvenc elkapója Julio Jones, aki pályafutása eddigi öt playoff-mérkőzésén átlagosan 110 yardot szerzett csapatának, a Green Bay Packers elleni főcsoportdöntőben például 9 elkapásból 180 yarddal és két touchdownnal zárt, az ő semlegesítése egyértelműen a találkozó egyik kulcskérdése lehet.

Ryan irányításával az Atlanta története során eddig kétszer mérkőzött meg a New Englanddel, mindkét alkalommal a bostoniak diadalmaskodtak. Legutóbb a 2013-as szezon alapszakaszában találkozott egymással a két együttes, akkor hiába passzolt remekül Matt Ryan - 421 yard - a Brady vezette Patriots 30-23-ra nyert.

Az Atlanta története első, míg a New England ötödik bajnoki címét ünnepelheti, utóbbi az örökrangsor második helyén ezzel beérné a Dallas Cowboys és a San Francisco 49ers együttesét. Az éllovas Pittsburgh Steelers hat diadalt számlál. A Super Bowl a világ legnézettebb egynapos sporteseménye, amely így természetesen a hatalmas látványos show-ról is szól egyben. A félidei koncertet ezúttal a tavaly még a himnuszt éneklő Lady Gaga adja. A magyar idő szerint 0:30-kor kezdődő összecsapáson a kezdésről döntő pénzfeldobást az Egyesült Államok 41. elnöke, Idősebb George Bush és felesége, Barbara fogja elvégezni.

Forrás:

Sport365 - Az online sportújság

sport365.hu

Kép: sportingnews.com, ibtimes.com, mrct.org