Az idei offseason vesztesei: Az irányítók

qbs-prove-2015.jpg

A sportág legnépszerűbb alakjai az irányítók közül kerülnek ki. Természetesen időről időre jön egy remek elkapó, tight end, defensive end vagy cornerback aki elhomályosítja irányítója csillogását de a QB-k mindig vissza kerülnek a helyükre.

Ez a "trend" egy kicsit megváltozott az idei offseasonban ugyanis a szabadügynökpiac eddig jó néhány kezdőirányítóval kibabrált. Többen kikerültek a piacra és a hírek szerint nem másznak a falra a folyamatos telefoncsörgéstől mert egyetlen general manager sem kereste fel Őket.

Az idei év egyik legnagyobb vesztese az öt évvel ezelőtti Draft második választottja Robert Griffin III. RG3 az egyik legígéretesebb prospectként érkezett de nem csak a térde hanem a folyamatos sérülések miatt a karrierje is kettétört.

Négy Washingtonban eltöltött év után a Cleveland Browns "megmentette" és második esélyt adott a fiatal irányítónak. Egy újabb sérülés miatt azonban nem tudott élni a lehetőséggel és a csapata a várakozásoknak megfelően megvált tőle.

RG3 most ismét kikerült a piacra és a general managerek nem tolonganak az irányítóért. Legjobb esetben is csak tartalékirányító lehet az idei szezonban de minden arra mutat, hogy az egyik irányítónak meg kell sérülnie ahhoz, hogy valakinél képbe kerüljön Griffin szerződtetése. Persze közel sem biztos, hogy pont Őt fogják felhívni.

Griffin távozott Clevelandből de az elküldése előtt a tavalyi offseason egyik nagy (mellé)fogása Ohioba tette át a székelyét. Brock Osweiler jelenleg a Browns csapatát erősíti de nem önszántából csatlakozott a csapathoz. A Texans még Draft pickeket is adott az irányítója mellé, csakhogy megszabaduljon annak 72 millió dolláros szerződésétől.

Osweiler-t a trade után rögtön árulni kezdte a Browns és még úgysem keresték meg Őket, hogy csak egy harmadik körös picket kérnek érte (ráadásul az ötödik körös választásukat az irányító mellé adnák). Brock tulajdonképpen csak papíron a Browns játékosa és a hírek szerint ha nem tudják eltradelni akkor simán cutolják majd a QB-t.

A San Francisco 49ers korábbi játékosa Colin Kaepernick pár éve berobbant az NFL-be és a második szezonjában Super Bowl-ba juttatta csapatát. Ezután megdobták egy 126 millió dolláros szerződéssel de némileg előrelátóak voltak és viszonylag kevés garantált keresetet tettek bele.

Ennek ellenére is igen komoly összeget kellett volna kifizetni Kap-nek mert sérülés esetén 14.5 millió dollárt keresett volna az idén. Kap belement a szerződés átalakításába és kivették ezt az opciót így a tavalyi szezont kezdőjátékosként fejezhette be.

Az átalakítás részeként bekerült egy kilépési opció is amellyel kiléphet az elő szerződéséből. Kap élt az opcióval és továbbállt. Kikerült a szabadügynökpiacra de hatalmasat kellett csalódni ugyanis eddig egyetlen csapat sem kereste fel.

Jelenleg munkanélküliként várja az első telefonhívást. Egy rosszul sikerült Draft után, egy irányító nélkül maradt csapat felkeresheti de az sem elképzelhetetlen, hogy csak egy sérülés miatt kerülhet majd vissza az NFL-be. Nagyon hasonló helyzetben van mint RG3 bár Kap azért jobb eséllyel indul.

A Bears pár hete megvált korábbi kezdőirányítójától Jay Cutler-től és a hírek szerint a general managerek nem kapkodnak a jelenleg 33 éves játékosért. A fő problémát vele kapcsolatban a szerződése jelentette. Három éve 126.7 millió dolláros szerződést vágtak hozzá amelynek a csapatra nézve csak egy pozitívuma volt, mégpedig az, hogy a garantált összeget az első években kifizették.

Cutler-t így nyugodtan kivághatta a csapata mert csak 2 millió dollár halott összeg maradt utána. A kérdés Cutler-el kapcsolatban is az, hogy hol tudná folytatni a pályafutását mert iránta sem kapkodnak a general managerek.

A fő probléma Cutler-el kapcsolatban a hozzáállása. A tehetsége és képességei alapján talán a Bears történetének legjobb irányítója volt mégsem tudta magát megkedveltetni a szurkolókkal. Az "érdekes" személyisége és a múltbeli sérülések tarthatják vissza az érdeklődőket.

Talán még az előző négyesnél is rosszabbul járt Tony Romo. Tavaly még kezdő volt erre széttörik az egyik előszezon meccsen és mire visszatér már egy újonc körül forog a csapat. Ráadásul a korábbi hírekkel ellentétben a Cowboys még nem vágta ki az irányítót.

Romo még mindig a Cowboys rosterén szerepel ami azért jelent problémát mert így nem tárgyalhat más csapattal. Jelenleg trade útján válthat csapatot de a szerződésével nem tudják elcserélni. Így most mindenki ül és vár az első dominó eldőlésére.

Fotó: cbssports.com, wedootv.com,