Három kérdés a Panthers-nál: Futók

A Panthers szép csöndben a negyedik legtöbb futott yardot szerezte az NFL-ben a tavalyi szezon során, de statisztikailag nem egy running back, hanem az irányító Cam Newton volt a legjobb. A legtöbb futott yardot szerző running back, Jonathan Stewart már a Giants játékosa. A Panthers azonban a szabadügynök piacról megszerezte C.J. Anderson-t.

1) Milyen lesz a futójáték Anderson érkezésével?

Néhányan azt mondják, hogy az NFL-ben egy 1000 futott yardos szezon nem olyan nagy dolog, de egy olyan korszakban, amelyikben nincsenek igazán jó back-ek, mindössze kilencen érték el az ezret 2017-ben. Az egyik ilyen Anderson volt - akit a Broncos áprilisban küldött el. A Panthers, amely másfél évvel ezelőtt hasonló módon anyagi okok miatt küldte el Stewart-ot, leigazolta Andersont az NFL Draft után.

Stewart, aki 10 éves tapasztalattal rendelkező veterán, 2017-ben 680 yardot futott. Anderson, aki öt szezont játszott profi pályafutása során, 1007 yardot ért el. Anderson nem tudja teljes mértékben helyettesíteni Stewart-ot, mint erőfutó (körülbelül 7 kilóval kevesebb). De miközben Anderson kicsit kisebb, tudja, hogyan fusson át a szerelések között. Emellett egy kicsit sokoldalúbb, átlagosan körülbelül 50 százalékkal több elkapása van egy meccsen, mint Stewart-nak volt.

Más szóval, Anderson egyszerűen túlságosan értékes volt a Panthers csapatának, hogy ne csapjanak le rá.

2) Mi lesz Christian McCaffrey szerepe a második szezonjában?

Ugyanez volt a kérdés ebben az időszakban tavaly is, amikor McCaffrey a nyolcadik helyen kiválasztott újoncként megérkezett. A 2017-es válasz az volt, hogy McCaffrey egy rémálom volt az ellenfél védelmének a passzjátékban, de a futás során nem tudod elég következetes lenni. McCaffrey-nek 80 elkapott passza volt - ez a negyedik legtöbb egy újonc rookie futótól az NFL történetében. Csak kicsivel volt több a futásainak a száma (117).

A nyolc meccsen, amelyek során McCaffrey hét vagy több alkalommal futott a labdával, öt meccsen is több mint 4,0 yardot szerzett futásonként. A nyolc meccsen, amikor hétnél kevesebb futása volt, csak egyszer volt 4,0 yardos átlaga. Amikor a Panthers elküldte Stewart-ot és nem draftoltak futót, mindenki azt mondta, hogy McCaffrey 2018-ban többet fog futni. Aztán a Carolina leigazolta Anderson-t.

McCaffrey erőssége továbbra is az útvonal futási képessége és az elkapás utáni robbanékonysága, de úgy tűnik, hogy egyre erősebbé válik, minél több ideig van nála a labda. Tehát még Anderson érkezése ellenére is számíthatunk arra, hogy McCaffrey 7.3-as meccsenkénti futásszáma emelkedni fog. Részben azért, mert egy újonc elkapó, DJ Moore érkezett, aki a line of scrimmage közelében is tud dolgozni és csökkenteni tudja McCaffrey elkapásainak számát. Részben pedig azért, mert a Panthers azt tervezi, hogy jobb lesz az offense, így több lesz a first down, és így több snap is lesz a meccsen. És részben azért is, mert még mindig egy fejlődésben lévő futó.

3) Mi a helyzet McCaffrey és Anderson mögött?

Kilenc nappal az NFL Draft után, amikor Fozzy Whittaker-nek elszakadt az elülső keresztszalagja, a running back szoba egy csendes hely volt, ahol csak McCaffrey és Cameron Artis-Payne ült. Öt nappal később majd felrobbant, amikor megérkezett Andersonnal és Kenjon Barner, Elijah Hood a waiver listáról, valamint a nem draftolt újonc Reggie Bonnafon.

Mielőtt a Panthers leigazolta Andersont, úgy tűnt, hogy Artis-Payne-re végül egy sokkal fontosabb szerep vár. Artis-Payne készen áll a feladatra, de ismét kérdéses, hogy mennyi lehetőséget fog kapni. Barner, akit eredetileg a Panthers draftolt még 2013-ban, Whittaker tulajdonságait hordozza magában. Hood egy érdekes fiatal runing back és ne felejtsük el, hogy a keretben ott van még a fullback Alex Armah is, aki a tavasz végén tight end poszton is kapott pár snap-et.

Egyszerűen nincs elég hely a későbbiekben ennyi tehetség számára. Ne feledjük azonban, hogy Hood, Bonnafon - és adott esetben Armah - alkalmasak lesznek arra, hogy bekerüljenek a gyakorló csapatba.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu