A balszerencsés 13-as

crosby.jpg

Az ötödik játékhét egyik legnagyobb meglepetését kétségkívül a Detroit szolgáltatta, amely a New England után a liga másik nagyágyúját, egyben csoportriválisát, a Green Bayt is legyőzte saját közönsége előtt. A 31-23-as Lions-siker egyik fő letéteményese viszont az ellenfél játékosa, Mason Crosby volt.

 

Mindenki téged okol a vereségért, de ezt tudod, profi sportoló vagy és a média sem segít neked abban, hogy elfelejtsd a detroiti mecset. Képes vagy egy ilyen produkció után talpra állni? El tudod felejteni a történteket? Vajon az éjjel hányszor tetted fel a magadnak a kérdést: mit kellett volna másképpen csinálnod? Ugye ha legközelebb odaállsz, nem fogsz görcsölni, nem ijedsz meg?

 

Ha edző lennék, ami ugyebár nem vagyok, biztosan ezeket a kérdéseket tenném fel Mason Crosby-nak az edzést megelőző négyszemközti beszélgetésen, majd megnyugtatnám, hogy nem dőlt össze a világ. Még akkor sem, ha most éppen egy csoportrivális ellen kapott ki a Packers. Ne legyünk állszentek, mert mindenkinek volt már rossz napja, és lássuk be, a rúgó is csak ember, a hiba éppúgy benne van az ő játékában, mint egy elkapóéban az, hogy elejti a labdát.

 

Őszinte leszek, sajnálom Mason Crosbyt, mert most tényleg róla szólnak a hírek és vele van tele a sajtó. A véleményem azonban ettől még nem változott meg, szerintem még mindig a liga egyik legjobb és legmegbízhatóbb rúgója, aki úgy lett egycsapásra a támadások célpontja és a híradások legnagyobb szenzációja, hogy még csak nem is törekedett rá. Próbálta azt csinálni, ami egyébként is a dolga, nevezetesen a lécek közé rúgni a tojáslabdát, csakhát…

 

 

És a legszebb az egészben, hogy semmi sem utalt arra, hogy ilyen összeomlás fog történni. A 12 éves NFL-veterán a Lions elleni összecsapás előtt 11 mezőnykísérletéből 10-et értékesített, csupán a második játékhéten, a Vikings elleni döntetlen során hibázott – pedig ha berúgta volna 52 yardról, akkor a Packers most egy győzelemmel gazdagabb lehetne... De mindannyian tudjuk, hogy a sportban a „HA” egyáltalán nem rúg labdába.

 

És sajnos Detroitban Crosby sem szolgálta rá arra, hogy a legjobbak között említsék. A megbecsülés, amit az évek során kivívott magának azzal, hogy 85 százalékban értékesítette a rúgásait, odalett. Amint azt a fenti videóban láthattuk, a kicker az első félidőben három field goalt rontott el, így a Packers egyáltalán nem tudott feliratkozni az eredményjelzőre. A fordulás után pedig újfent elhibázott egy mezőnykísérletet, ráadásként még egy extra pont is kimaradt. Összesen tehát 13 egység maradt a lábában, és a végeredmény tekintetében pontosan tudjuk, mi lett volna ha…

 

Az ESPN-nek hála pedig már azt is tudjuk, hogy nem Crosby az első, aki ilyen rossz teljesítményt nyújtott. 1980-ban, a Chargers csapatát erősítő Rolf Benirschke volt még képes arra, hogy egyazon mérkőzésen négy mezőnygólt és egy extrapontot is elrontson. Alighanem Crosby szívesen lemondott volna erről, és ahogy a találkozó után fogalmazott: soha nem történt még vele ilyen, alaposan ki fogja elemezni a mozgását, és mindent el fog követni annak érdekében, hogy soha ne kelljen átélnie hasonlót.

 

Alighanem minden Packers-fan azt szeretné, ha holnap már nem róla szólnának a hírek és nem vele lenne tele a sajtó. Két dolog azonban biztos: ezt a mérkőzést jó sokáig emlegetni fogják, a másik pedig, hogy Crosby bármennyire is erős mentálisan, mostantól minden rúgásánál megszólal majd a fejében egy apró hang: „csak ne úgy rúgjam, mint Detroitban”.

 

El Fary