A Nagy Kék trágya

 nyg.jpg

Ha kedvenc csapatod tagja a liga egyik legjobb elkapója, egyik legmegbízhatóbb támadó falember, és a 2018 újonc osztály legjobb atlétája, akkor a minimális elvárás az, hogy a gárda minden meccsen versenyképes legyen, a normális pedig az lenne, hogy hat forduló után legalább 50%-on álljon a gárda. A New York Giants szurkolók a bajnok Eagles elleni 34-13-as zakót követően komolyan elgondolkozhatnak azon, hogy mi nem működik a klubnál, hisz kedvenceik, 1-5-ös mérleggel állnak, és két meccset leszámítva (Houston, Carolina), nem igazán voltak pariban senkivel sem.

 

Hat mérkőzés után legtöbb esetben nem sokat mindent lehet levonni egy csapat teljesítményéből. Az NFL e téren kakukktojás, mivel mindössze 16 találkozóból áll az alapszakasz, ergo hat meccs már igen komoly mérce kell, hogy legyen. Ha ezt vesszük alapul, akkor kijelenthető, hogy a New York Giants még mindig a liga egyik legrosszabb csapata. A Big Blue hiába cserélte le az edzői stábot, szórt ki több száz millát új (Nate Soldier), és már meglévő (OBJ) játékosokra, és szerezte meg a 2018 játékosbörze legjobb támadójátékosát (Barkley),

 

a teljesítmény ugyanolyan borzasztó maradt, mint 2017-ben!

 

A gyengélkedést lehet fogni az új játékrendszerre, az erős sorsolásra (Jax, Panthers, Eagles), de ekkora anyagi befektetést követően az átlagban szerzett 19,5 pont a mai modern amerikai fociban nagyon vékony. A Philly ellen is látszott, hogy Barkley, csúnya szóval élve, egy állat.  A Penn State korábbi üdvöskéje nem szenved az újonc kórban, a profik közt ott folytatja, ahol az egyetemen abba hagyta:

 

 

Ahogy az a fenti videón is látható, a 21 éves őserő a modern játék megtestesítője, futókét is elkapóként is ott van a szeren. Rajta nem múlik semmi. Ahogy OBJ-n sem, a klub első számú játékosa hozza a tőle elvártat (ha nem lesz sérült, akkor idén is 1000 elkapott jard felett teljesít), ám a TD-k terén elégé elmaradt a megszokottól (egy elkapott és egy passzolt). És így el is jutottunk a Giants mélyrepülésének egyik okáig. A 2018-ban pályára lépett irányítók közül

 

Eli Manning hatékonyság terén a nem túl erős 20. helyen áll!

 

Az ifjabbik Manning 2016-ban 86, 2017-ben 80-as irányító rátával zárt, amihez képest az idei 90-es fejlődés, ám ha olyan fegyverek állnak rendelkezésére, mint OBJ, Barkley, Engram és a Shephard, ez bizony nagyon vékonyka. Ha ehhez hozzá vesszük, hogy hiába dobált össze 1662 jardot, ebből mindössze hatszor sikerült TD-t elérni, az mindent elmond a New York-i kékek támadási hatékonyságáról. És ha már hatékonyság. A maga meccsenkénti átlag 348 jardjával

 

a Giants támadóegysége jelenleg a 32 fős ligában a 24. helyén tanyázik!

 

Ben McAdoo 2017-ben felismerte a problémát, és megtette azt amit már egy ideje meg kellett volna, leültette Elit, mivel látta, hogy a a kétszeres Super Bowl-győztes már nem illik bele a modern játékba. Túl lassú, túl merev, nem elég mobilis. A döntés után New York-i média szétkapta, a tulajdonosok és a GM nem támogatta, így McAdoo mehetett a levesbe, Eli meg vissza a kezdőbe. Alig egy évvel később semmi nem változott, ám most nem a vezetőedző, hanem a klub arca ment neki stílusosan egy interjúban. Kérdés, hogy mi lesz Gettleman vagy éppen a Mara-Tisch tulaj páros reakciója. McAdoo után kirúgják a frissen milliomossá tett OBJ-t, vagy végre valahára megmerik lépni a jó ideje elkerülhetetlent, és hoznak Manning helyére egy fiatal, atletikus QB-t.

 

Ám hogy ne csak a támadók kapjanak, a kék-fehér-piros szurkolók nagy bánatára a védelem sem néz ki jobban. A csapat hiába szerződtetett 12(!) új védőjátékost az előszezonban, a James Bettcher koordinátor irányította egység meccsenként átlagosan 27 pontot nyel be, amivel e téren a liga nyolcadik legrosszabb alakulata. Hol van már 2016, amikor második helyen zárt a Giants D? És hogy még jobban belerúgjak ebbe a csapatrészbe, az összesen elért hét sack holtversenyben utolsó előtti helyet ér! 

 

Ezek után nem kertelek és kimondom,

 

a New York Giants sz*%#r,

 

és ha egy varázsütésre nem változik meg a keret- új QB, jó támadófal emberek, tisztességes védők-, akkor még egy jó ideig sz*%#r is marad. És a vicc az egészben az, hogy McAdoo tavalyi lépésével az irányító kérdés megoldódott volna, hisz Eli elküldésével, és egy új QB leigazolásával (hello Kirk Cousins!), vagy draftolásával, már is egy fiatal, feltörekvő csapatról beszélnék, nem pedig a mostani 1-5-ös mutatójú szemétdombról. 

 

Egy dolog biztos, a Phillytől elszenvedett 34-13-as hazai zakót követően a Giants 2018-as évének annyi, Beckham újabb éve ment a kukába, Gettleman pedig így október elején elkezdhet új játékosokat megfigyelni, és egy új irányítót keresni, mert az Eli-korszaknak idén be kell fejeződnie!